17 Nisan 2007 Salı

Kuru Fasulye



Dün, bu akşam için ne yemek yapacağımı düşünüp dururken, epeydir kuru fasulye yapmadığımı fark ettim. Bizimkiler de pek severler. Genelde istek üzerine yaparım ama bu sefer onlar istemeden yapayım dedim. Sürpriz yani.... Dün akşamdan fasulyeleri suya koydum, sonra küçük küçük doğranmış etleri yağda suyunu çekene kadar kavurdum, yemeklik doğranmış soğanları ilave edip kavurma işlemine devam ettim. Domates rendesi ve salçayı ilave edip, 2 su bardağı suyla birlikte düdüklüde pişirdim. Böylece akşamdan yemeğin ön hazırlıklarını yapmış oldum.
Sabah kalktığımda da kuru fasulyeleri düdüklüye koyup 5 dk haşladım. Şu düdüklüyü kim icat ettiyse cennetlik valla...
Ben de o sırada rahat rahat hazırlandım, hatta 2 haftadan beri her sabah yapmaya başladığım karın düzleştirme sporumu da yaptım. Bu konuyu sonra bi ara anlatırım, bir kitap aldım da, farklı bi yöntem...Neyse konumuza dönelim :)
Böylece işe gitmeden önce yemeğin en önemli kısmını bitirmiş oldum. Tabii tencere sıcak olduğu için dolaba koyamadan çıkmak zorunda kaldım. Akşam geldiğimde de et ile fasulyeleri birbirine
karıştırıp, tuzunu karabiberini ve biraz daha su ilave edip tekrar düdüklüye atıp bi 5 dk daha pişirdim.
Kullandığım malzeme ve ölçüleri aşağıdaki gibidir:


3 kişilik

Malzemeler

  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 150 gr kuzu kuşbaşı
  • 1 soğan
  • 2 çay bardağı domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Tereyağı eritirken yanmasın diye 1 tatlı kaşığı da sıvıyağı
  • Tuz, karabiber
not: pişirme süreleri düdüklü öttükten sonra 5 dk'dir.


Sevgilerimle...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

eline sağlık canım,çok güzel görünüyor...selam ve sevgilerimle

aslı dedi ki...

Sevgili Özlem bloglar arası gezintide bloğuna rastladım bizim kelli felli kuruyu görünce yorum yazmamak hakkını yemek olmaz kim hayır diyebilirki bu lezzete....ellerine sağlık...bende beklerim...ayrıca çiğ köften başta olmak üzere diğer yaptıklarında nefis seni linklerime eklemek isterim sende eklersen sevinirim bundan sonra bol bol görüşmek dileğiyle.....sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Sevgili ozlem hep merak etmisimdir kuru fasulye ve nohut duduklude haslaninca rengi kizarip, kestanemsi bir tad almiyor mu? Bir kez basima geldi ve bir daha bu ise kalkismadim..Beni aydinlatirsan cok sevinirim.
Sevgiyle.. :)
Sevgi Ackersonn

Özlem dedi ki...

Sevgi'cim,

Öye bir durum olmadı.
Tefal clipso'da pişiriyorum. 2 numarada, buhar çıktıktan sonra altını kısıp bi 7 dk kadar haşlıyorum.
Sadece dondurulmuş barbunyanın rengi pişince bayağı koyulaşıyor ama tadında bir değişiklik olmuyor.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Bende tefal clipso kullaniyorum,geceden karbonattli ilik suda kurufasuleyi islattim,ertesi gun 10dakika hasladim ve kurufasulyeler püre oldu. Haslamadan direkmi pisirsem . Nohut,kurubarbunya,kurubörülce kac dakika haslasam sonra kac dakikanduduklude pisirsem.yardimci olursaniz sevinirim.tesekkurler sevgiler