22 Nisan 2007 Pazar

İzmir Köfte

Bu akşamki yemeğin fikrini bloglarda gezinirken "Ebrulitatlar"dan aldım. İzmir köfteyi çok severim, aslında köfteyi çok severim. Kayınvalidem çok güzel yapar, başka bir gün de onun tarifini veririm. Aslında onun bir de ekşili dolması var ki...Mmmmh nefis. Yakında yapmayı planlıyorum aslında, tabii yaptığım anda resimli tarifi blogda yerini alacaktır. Eveet nerde kalmıştık, gelelim tarife... Kendimce bazı ufak değişiklikler yaparak pişirdim veee işte sonuç.


3 kişilik

Malzemeler

300 gr köftelik kıyma
1 soğan
5 çorba kaşığı kadar ufalanmış bayat ekmek içi
2 çorba kaşığı kuru maydanoz
2 büyük patates
6 adet sivribiber
3 adet domates
tuz, kimyon, karabiber
1 çorba kaşığı salça
1/2 çorba kaşığı biber salçası


Yapılışı

Kıymanın içine rondada çekilmiş soğanı, maydanozu, baharatları ve de ekmek içini koyun. Ben ekmekler bayatladığında rondoda çekip, saklama kabına koyuyorum, sürekli elimin altında bulunuyor ve de genelde köftelere ıslatmadan katıyorum. Burda da öyle yaptım. Sonra kıymayı güzelce yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra, elinizi ıslatarak şekil verin, tarifte bir küçük tasa su koyun ve içine de 1 çorba kaşığı sirke koyun, şekil verirken de elinizi arada bir sirkeli suya batırın diyordu, ben de aynen uyguladım. Sebebi köftelerin daha kolay şekil alması ve de kızartın daha güzel kabarmasını sağlaması imiş.
Patatesleri parmak kalınlığında doğrayıp kızartın. Ben patateslerden sonra sivribiberleri de kızgın yağa bi daldırıp çıkardım. Peşine köfteleri de kızartın. Hepsini sırasıyla, fırına dayanıklı bir tepsiye yerleştirin. Önce patatesler sonra köfteler sonra domates ve en üste de sivribiberler. Salçaları 1,5 bardak sıcak su ile karıştırıp yemeğe dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dk kadar pişirin.

Afiyet olsun !

4 yorum:

serinmavi dedi ki...

Eline saglik canim...Cok guzel ve leysyetli görunuyor..Selamlar :)

Adsız dedi ki...

Özlem'cim ellerine sağlık canım köftende, fırın sütlaçda nefis görünüyorlar, bayramımızda kutlu olsun, sevgiler, kolaylıklar diliyorum...

Özlem dedi ki...

Sevgili Oya,
Sevgili Ebru,
Güzel sözleriniz için çook teşekkürler.

Ebru'cum, blogunda köfteler öyle güzel görünüyorlardi ki daynamayıp ben de yaptım. Ama tadı senin yaptığın ki kadar lezzetli olabildi mi bilemiyorum...

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Özlem'cim eminimki görüntüsü kadar tadıda nefistir, ellerine sağlık, sevgiler..