22 Nisan 2007 Pazar

Fırında Sütlaç




Malzemeler

5 bardak süt
1/2 su bardağı pirinç
1 bardak su
1 su bardağı toz şeker
Bir fiske tuz
1 yemek kaşığı nişaşta
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya


Yapılışı

Pirinçleri 1 bardak su ile kısık ateşte haşlayın. Prinçler suyunu çektiğinde süt ve tuzu katıp 15 dk kısık ateşte pişirin. Nişaşta ve pirinç ununu 2-3 çorba kaşığı suyla ezip sütlaca ilave edin. Bi 5 dk sonra şekeri de katın. Karıştırmaya devam edin. Yumurta sarısını bir kasede çırpın, içine sütlaçtan 2-3 çorba kaşığı alıp karıştırın sonra bu yumurtalı karışımı azar azar sütlaca dökün, bir yandan da karıştırmayı unutmayın. Bir iki taşım kaynattıktan sonra vanilyayı ilave edip sütlacı ocaktan alın. Genelde pişirilerek hazırlanan birçok tatlılarda vanilya en son işlemde katılıyor, bunun sebebi ise ısının etkisiyle vanilyanın kokusu uçmasın diye.
Sütlacı fırın kaselerine döküp, fırın tepsisine yerleştirin. Tepsiye, kearlarına 1 parmak çıkacak kadar su koyun ve önceden 200 derecede ısıttığınız fırında, ısıyı üstten gelecek konumda, sütlaçların üstleri kızara kadar 15 dk kadar pişirin. Benim fırınımda 15 dk içinde hazır oldu, sizlerin fırınında bu süre değişebilir. Bir de tepsiyi ben fırının üst rafına koydum.

Sütlacı kaselere koyarken, koyu bir kıvamı yoktu, hatta fırından çıkardığımda bile sıvı sayılabilir bir haldeydi ama soğumaya başlayınca katılaştı. Bu ilk denemem olduğu için bayağı bir endişelendim, malzemeler boşa gitti sandım ama sonuç başarılı oldu.

Hepinize iyi Pazarlar,
Sevgilerimle,
Özlem

2 yorum:

Devletsah dedi ki...

Sevgili Özlem;

Fırın sütlaç harika gözüküyor. Kullandığın kaba da bayıldım. Ellerine sağlık.

Özlem dedi ki...

Sevgili Devletşah,

Sitemi ziyaret etmene o kadar çok sevindim ki...Hayranlarından ve takipçilerinden biri olduğum için senin siteni linklerime hemen ekleyiverdim.

Sevgilerimle,
Özlem