25 Nisan 2007 Çarşamba

Etli Yaprak Sarma



Bu sarma başka sarma... Bu tarifi kayınvalidemden öğrendim. Muhakkak aranızda bilenler vardır. Ekşili bir dolma bu mmmh çok lezzetli.

Nasıl yaptığıma gelince... (bugün tersten gidip önce yapılışını anlatacağım malzemeleri sonra aşağıda vereceğim).

Evdeki malzemelere göre yaptım aslında, dileyen miktarını istediği kadar artırabilir. Bizde hergün değişik birşeyler yendiği için ben malzemeleri az tutuyorum ki hemen bitsin. Eh 3 kişi de olunca miktarlar da ister istemez bir hayli azalıyor. Ben etleri 150'ser gr'a bölüp poşetlere koyup buzluğa atarım. Baktım dolapta kuzu kuşbaşıdan 1 poşet kalmış. (Hmmm yarın ilk iş kasaba uğranılıp biraz et takviyesi yapılacak...) Olsun bu bize bir akşamlık yeter dedim. Beni dolma yapmaktan hiçbirşey alıkoyamaz, aklıma koydum bir kere.

Kuşbaşı etleri çözdürüp zar büyüklüğünde minik minik parçalara kestim. Bir yandan da sumakları bir kaseye koyup üzerine 1 bardak kadar su koydum. Burada önemli olan sumağın suya ekşi tadını bırakması. Ben genelde suda bi yarım saat kadar bekletiyorum. Ardından büyükçe bir soğanı yemeklik doğradım. Eğer yemeğin miktarı daha fazla olsaydı kesin 2 soğan kullanırdım çünkü dolmaya ne kadar çok soğan koyarsanız o kadar lezzetli oluyor. Pirinci yıkayıp koydum. Sonra biber salçasını ekledim...Salça öyle nefis bir koku yaydı ki inanin çiğ çiğ yiyesim geldi. Hazır konusu gelmişken ben salçalarımı Acıbadem'de meşhur bir turşucu var, oradan alıyorum ve de çok memnunum, tavsiye ederim. Turşuları da çok lezzetli. Eveet nerede kalmştık...Salçadan sonra maydanoz, sıvıyağı (ben fındıkyağı kullandım), tuz ve karabiberi ekledim. En son bir süzgeç alıp sumağı süzerek suyunu dolma içinin üzerine döktüm. Hepsini güzelce karıştırdım. Yaprakları da önceden haşlayıp hazırlamıştım. Sonra başladım dolmaları sarmaya. Sarma işlemi de bittikten sonra, dolma içinin kapta bıraktığı suyu da dolmaları yerleştirdiğim tencereye boşalttım. Aşağı yukarı yarım su bardağı kadar da su ekledim. Suyunu koyarken de biraz tuz ve sıvıyağı takviyesi yaptım. Dolmaların üzerine dağılmasın diye bir kapak koyup, tencerenin kapağını da kapattıktan sonra yaklaşık 55 dk kadar pişirdim.

Gerçekten tavsiye ederim. Etli yaprak sarmayı bir de bu şekilde deneyin.

Ancak size söylemem gereken birşey var: sumağı yıkamadan kullanın aksi takdirde ekşi tadını kaybediyor ve suya da hiçbişey katmıyor, tecrübe edilmiştir :)



Malzemeler

150 gr kuzu kuşbaşı
Yarım su bardağı pirinç
Bir avuç kadar tane sumak
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 büyük soğan
2 çorba kaşığı kadar kru maydanoz (dilerseniz tazesi de olur)
4 çorba kaşığı kadar sıvıyağı
Tuz, karabiber


Hepinize afiyet olsun !

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Özlem'cim kuzu etlide gerçekten bir başka lezzetli olmuştur, dediğin gibi mmhh. bende her çeşidiyle çok severim, dolma olsunda gerisi önemli değil, ellerine sağlık, kayınvalidenede tşk. sevgiler..

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,eminim çok lezzetli olmuştur.Benim kayınvalidemler de hep bu şekilde minik doğranmış kuzu eti ile yaparlar dolmayı.Tencerenin dibinede kemikli kuzu eti dizerler acayip lezzetli olur.

aslı dedi ki...

Canım ellerine sağlık kim bilir nasıl güzel olmuştur....sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Özlem, yaprak sarma nefis olmuş, ellerine sağlık.

hatice dedi ki...

Sevgili Özlem, bu güzel blog'la tanıştığıma mutlu oldum, etli yaprak sarma, zencefilli kurabiyeler... hepsi çok güzel ellerine sağlık..sık sık görüşmek üzere..iyi hafta sonları sevgiler..

Özlem dedi ki...

Sevgili arkadaşlar,

Hepinize güzel sözlerinizden dolayı çok teşekkür ederim.

Sevgilerimle,
Özlem

Tijen dedi ki...

Sevgili Özlem,
Sitenin adresini Yelda Sönmez'e ilettim. Çok sevgili bir dostumdur. Sık görüşemesek de kalbimdeki yeri ayrıdır. Eminim kitabını bunca sevmen onu mutlu edecektir.
Sevgiler,
Tijen

Özlem dedi ki...

Sevgili Tijen'ciğim,

Çok naziksin, çok sevindim ve de heyecanlandım doğrusu. Ayrıca senin de sitemi ziyaret etmen beni 2 kat daha da mutlu etti.

Sevgilerimle,
Özlem

Adsız dedi ki...

bence resim daha güzel olabilirdi.Tavsiyem...