Ben fırını 230 derecede ısıttım, patlıcanlara birkaç yerinden deldim ve 30 dk kadar fırında tuttum. Her ne kadar bu sürenin sonunda çatal batacak kıvama gelmesede, yakarım endişesi ile patlıcanları fırından çıkardım. Acaba süreyi daha mı uzun tutmalıydım...
Malzemeler
- 250 gr kıyma
- 1 kuru soğan
- 2 domates
- 2 sivri biber
- 2 çorba kaşığı fındıkyağı
- Tuz, karabiber
- 5 patlıcan
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 5 diş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı tereyağı
- Kırmızıbiber
Yapılışı
Soğanları yemeklik doğrayın, biberleri ince ince kıyın, domatesleri küp küp doğrayın. Fındıkyağında (siz dilediğiniz sıvıyağını kullanabilirsiniz) kıymayı kavurmaya başlayın, suyunu çekince soğanı, soğanlar şeffaflaşınca da biberleri ekleyip kısık ateşte kavurmaya devam edin. Bu şekilde bi 5 dk kadar pişirdikten sonra dematesleri ekleyip pişirme işlemine devam edin.
Bu arada patlıcanları közleyip, kabuklarını akan suyun altında soyun. Patlıcanların sularını süzüp tavaya alın, 1 tatlı kaşığı tereyağı ve tuz ilave edip ısıtın. Diğer tarafta süzme yoğurt ile ezilmiş sarımsakları karıştırın. Patlıcanlar ile yoğurdu bir araya getirip karıştırın.
1 tatlı kaşığı tereyağını eritip içine kırmızı pul biberi ekleyip kızdırın.
Tabağa önce yoğurtlu karışımı, üzerine kıymayı, en üste de kırmızı biberli tereyağını gezdirin.
Afiyet olsun !
16 yorum:
Merhaba,
Ellerinize sağlık harika gözüküyor.
Tarifleriniz süper.
Bende sizi siteme ekledim.
Sevgiler.
www.blogcu.com/semraninmutfagi
Sevgili Özlem;
Bende pazartesi günü Ali Nazik mi yapsam Hünkâr Beğendi mi yapsam karar veremedim. Kura çektim Hünkâr Beğendi çıktı. Bugün siteye koydum :)
Patlıcanları fırında daha tutman gerekirmiş. Dışı iyice yanacak. Merak etme içi yanmıyor. Ben tabi mikrodalga fırında közledim. O yanık tadı olmuyor ama kar gibi beyaz ve çabuk oluyor...
Özlem'cim yine nefismi nefis görüntüler, helva ve ali nazik çok güzel görünüyor. Kayınvalidem közü ocakta bir teneke kapağının üstünde yapıyor klasik ama çok güzel oluyor ama ben hiç denemedim. Daha doğrusu temizliğiyle uğraşmak istemediğim için. Ellerine sağlık, afiyetler olsun, sevgiler..
Sevgili Semra,
Çok teşekkür ederim. Linklerinin arasında yer almaktan da çok mutlu olduğumu da bilmeni isterim.
Sevgilerimle...
Sevgili Devletşah,
Bir daha ki sefere ben de hünkar beğendi yapıp, şu patlıcan közleme işini tekrar deneyeceğim. Bu arada senin beğendine de bayıldım, güzel bir tarif olmuş.
Ellerine sağlık,
sevgiler.
Ebrucum,
Benim ocağım elektrikli. Kayınvalidenin ki de elektrikli ocak mı? Eğer öyle ise acaba hangi ayarda ve ne kadar süre pişiriyor. Yardımcı olabilirsen sevinirim. Ben biraz bu közleme olayına takıldım da :)Becermeden işin peşini bırakmayacağım.
Sevgiler...
Özlem'cim ellerine sağlık çok sevilen bir lezzet ve görüntü muhteşem,sevgilerimle....
Merhaba...
Yemek sitelerine kısa zamandır giriyorum.Patlıcan közleme için öneri istemişsiniz ben patlıcanları aliminyum folyo ya sararak fırında pişiriyorum fenada olmuyor yakma derdim de olmuyor. Bir deneyin inşallah memnun kalırsınız..İyi çalışmalar. Billur
Merhaba, ben patlıcanları kızgın tavada kabukları yanana kadar közlüyorum. Antep'te de öyle yapıyorlar. Hem temiz oluyor, hem de soyması kolay. Tavsiye ederim.
patlicanlar firinda kozlendiginde o koz tadi olmuyor. tavada yapmak daha dogru olabilir.
Ellerine sağlık canım.
Ali nazik tarifi ararken buldum blogunu.
Bunu yapacağım birazdan...
Bana da beklerim, izlemeye aldım seni ;)
Elinize sağlık,tarif süper.Ben patlıcan közleme işinde inanılmaz pratik hemde köz lezzetini aldığımız bir yöntem daha doğrusu aparat buldum. Pazarda yada ıvır zıvır satan züccaciyelerde oluyor,adı 'Közmatik' delikli bir emaye süzgeç sadece ama sonuç süper. Temizlik at makineye yıkasın,fiyat 3-4 tl. İnanılmaz bir kolaylık.
Selamlar;
Dün akşam eşimle birlikte yaptık, çok leziz oldu. Hatta misafirlerimize de ikram edebileceğimiz değişik bi yemek olduğuna karar verdik. Ben ocakta ateş üzerinde yapınca o közlenmiş kokusu ve tadı vardı ama ocak çok fena battı. Acaba tavada yapınca da o tat olacak mı deneyeceğim..
Yasemin
elinize sağlık çok lezzetli görünüyor.
Merhabalar ben patlıcanı fırında közlüyorum ve çokta güzel oluyor ateşte olmuş gibi;fırının en alt kısmına alüminyum folyoyu seriyorum üztüne patlıcanları koyuyorum tabi arada bir çevirerek.zaten dış kabuklarını yanınca ve bastırdığınızda yumuşadığını görünce piştiğini anlıyorsunuz ve tadıda mükemmel oluyor.
Ellerini saglik
Yorum Gönder