29 Eylül 2007 Cumartesi

Kakaolu Cevizli Kek

- Annee kek yapsana!
- Tamam canım yapiim, neli?
- Bilmem yap işte kakaolu falan...
- E hep aynısından istiyosun ama, biraz da değişiklik olsun...
- Ama ben kakaolu seviyorum...
- E iyi de oğlum...
- Anne lütfeeen...
- Tamam... tamam... bakarız

Okulların başlamasıyla, kışın da yavaş yavaş yaklaşıyor olmasıyla, evin içinde de her zaman ki alışılagelmiş diyaloglar başlar.

Yazın sıcaktan mıdır nedir, fazla kek mek yenmez bizim evde, ama ne zaman ki kış olur, işte o zaman aranmaya başlanır... kek, kurabiye türü bilumum yiyecekler.

Özellikle hafta sonları daha çok zamanım olduğu için sabahları koyulurum ev ahalinin siparişlerini yapmaya.

Fırında pişerken eve yayılan kokuya bayılıyorum...

Akşam olur da yemekten sonra canlar isterse yiyecek bir şeyler... hemen çıkar ortaya yapılan tüm kurabiye ve kekler, tabii yanında da çaylar kahveler...

Her ne kadar her defasında kakaolu kek istense de... ben, ne yapar eder, hep değişik bir şeyler yaparım... Ne de olsa kakaolu kekin bir sürü çeşidi var.

İşte bunlardan bir tanesinin tarifi...



Malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 8 yumurta akı
  • 150 gr toz şeker
  • 75 gr margarin
  • 1/2 su bardağı ceviz içi, küçük paraçalara bölünmüş

sosu için:

  • 1 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 50 gr margarin

Yapılışı

Ben verilen ölçünün yarısını yaptım. 8 yumurtayı bir kekte harcamak istemedim nedense. Yarım ölçü de yetti bize.

Margarini eritin. Unu, pudra şekerini, kabartma tozunu ve kakaoyu margarin ile karıştırın.

Ayrı bir kapta yumurta aklarını köpürene kadar mikserleyin. Köpürmeye başlayınca toz şekerini yavaş yavaş ekleyip, bir süre daha mikserlemeye devam edin.

Yumurta akları ile unlu karışımı tahta bir kaşık yarımıyla karıştırarak birbirine katın.

Cevizleri ekleyin.

Yağlanmış kek kalıbına karışımı dökün ve önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 35 dk kadar pişirin.

Sos için, sütü bir tenecereye dökün. İçine kakao, şeker ve nişastayı ekleyip karıştırın. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp içine margarini koyun, karıştırarak yağı iyice yedirin.

Pişen keki soğuduktan sonra kalıbından çıkarın ve üzerine sosu dökün.

Afiyet olsun !

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Özlem'cim kek ve kişin görüntüsü o kadar iştah açıcıcki. Ellerine sağlık. Nefis görünüyorlar. Sevgiler, iyi ramazanlar...