21 Şubat 2009 Cumartesi

Roka, Mantar ve Sosisli Kiş

SNC10043


Kiş yapmayı çok seviyorum çünkü sonradan yemesi çok güzel oluyor :) Her seferinde değişik kişler denemek istiyorum ama yeni maceralar denerken de ummadığım şeylerle de yüz yüze kalabiliyorum, mesela bu tarifi Zeynep'in mutfağında gördüğümde yapılışının bu kadar uzun süreceğini bilmiyordum, gerçi sonuç güzel oldu ama bir dahaki sefere bu tarifi kendi bildiğim usule yakın olarak yapacağım. Tarifte ufak tefek değişiklikler yaparak...yapılışını olduğu gibi buraya kopyaladım.

Malzemeler:

Tart Hamuru:

•250 g un
•1/2 çay kaşığı tuz
•125 g tereyağı (kuplere bolunmus)
•1 tatlı kaşığı nane
•1 yemek kaşığı soguk su
•1 adet yumurta, çırpılmış
•1 adet yumutanin sarısı
•1 yemek kaşığı zeytinyağı (kalıbı yağlamak için)


Kreması:

•2 adet yumurta
•2 adet yumurtanın sarısı
•200 ml süzme yoğurt
•200 ml süt
•200 gr roka
•1 tatlı kaşığı kekik


İç malzemesi:

•200 gr sosis, halka halka doğranmış ve önceden haşlanmış
•5 yemek kaşığı zeytinyağı
•1 sogan, piyazlık doğranmış
•1 adet küçük patates, yarım daire şeklinde ince dilimlenmiş
•250 gr iri mantar, dilimlenmiş
•200 gr kaşar peyniri

•1 su bardağı kuru fasulye, kiş hamurunun kabarmasını engellemek için



Yapılışı:

Kiş tabanını yapmak için un, tuz, tereyağı ve naneyi karıştırın. İçine çırpılmış yumurtayı ve soğuk suyu ekleyip yoğurun. Streç film ile sarıp buzlukta en az 20 dk dinlendirin.

Fırını 190 dereceye ayarlayın, 24 cm çapındaki bir tart kalıbını yağlayın. Hamuru hafifçe unlanmış tezgahta, kalıbın kenarlarından sarkacak buyuklukte açın. Hamuru merdanenin uzerine alıp kalıba yerleştirin. Kiş hamurunu kalıbın kenarlarına bastırarak oturtun. Çatalla tabanı delip buzluğa koyun ve 30 dk kadar dinlendirin.

Buzluktan çıkardığınız tart kalıbının içine yağlı kağıt serip üzerine kuru fasulyeyi dökün. Fırına verip 20 dk pişirdikten sonra yağlğ kağıdı ve fasulyeleri kalıbın içinden alın. Hamuru yumurta sarısı ile firçalayıp fırına verin ve 5 dk pişirin. Bu süre sonunda tekrar fırından alıp yumurta ile fircalayın ve 10-15 dk (hamur kızarıncaya kadar) pişirip fırından alın. Fırını kapatmayıp ısıyı 140 dereceye düşürün.

Kremasını hazırlamak için bir kapta yumurtayı, yumurta sarılarını, sütü, yoğurdu ve kekiği çırpın. İç malzemesini hazirlamak için tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağıi ile rokayı sote edip bir tabakta soğumaya bırakın. Aynı tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağını alıp mantarları yüksek ateşte 5-7 dk kadar kavurup bir tabağa alın. Yine aynı tavaya geri kalan yağı alip soğanları ekleyip kavurun ve peşine sosisleri ekleyip 1-2 karıtırıp patatesleri ekleyip şeffaflaşıncaya kadar kavurun ve tavayi ateşten alın.

Soğumuş rokayı ve rendelenmiş kaşarı kremanın olduğu kaba alıp sote edilmiş sebzeleri de kremaya ekleyip iyice karıştırın.

Pişmiş kiş hamurunun içine kremalı sebzeleri yerleştirip kalıbı fırına verin. 140 derecedeki önceden ısıtılmış firina verip 45- 50 dk, tum kişin uzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: