4 Mart 2010 Perşembe

Eclair / Ekler

SNC10075

SNC10106
Daha önceden yapmış ve de hatta sadece resmini yayınlamış olduğum ekler tarifimi arşivimin tozlu raflarından çıkartıp sizlere sunuyorum, tabii tozunu aldıktan sonra :)

Hem deeee bu tarifimi bu ayki 55.PDÇS etkinliğine ev sahipliği yapan Gülayce 'ye gönderiyorum.

Hamuru dava evvel tarifini vermiş olduğum Şu hamuru tarifidir, çikolata sosu da yine daha önce tarifini verdiğim profiterol tarifindeki çikolata sosu dur, ancak iç kreması farklıdır, o nedenle sadece kremasının tarifini vereceğim. Diğerleri zaten hazır.

not: ekler yapmak için, profiterolden farklı olarak, hamurunu ister sıkma torbasına koyarak, ister kaşık yardımıyla, 10 cm uzunluğunda hamurlar sıkın, tabii aralarında mutlaka 5 cm'lik mesafe bırakarak.

Aşağıda cup diye verdiğim ölçü ile ilgili olarak, 1 cup=240 ml su bardağıdır. Yani aslında cup yazdığım yerleri su bardağı olarak düşünebilirsiniz ya da ekmek makineniz varsa, içinden çıkan ölçü bardağı da size kolaylık sağlar.

Aşağıda malzemeler bölümünde dikkat etmeniz gereken bir nokta var, süt ile şeker ölçülerini ayırarak verdim, aman dikkat örn: sütün 1/2 cup ve 1 ½ cup ölçüsünü birleştirerek kullanmayın sakın. Çünkü önce 1/2 cup'ı daha sonra da 1 ½ cup'ı kullanacak. Kötü bir tecrübe yaşadığım için bunun üzerine basa basa belirtmek istedim.

Malzemeler

  • 1/4 cup mısır nışaştası
  • 1/4 cup ve 1/2 cup toz şeker (dikkat ölçüler ayrı ayrı kullanılacak)
  • 1/2 cup ve 1 ½ cup süt (dikkat ölçüler ayrı ayrı kullanılacak)
  • 4 yumurta sarısı
  • 1 çimdik tuz
  • 2 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (yerine 1/2 paket vanilin kullanabilirsiniz)
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 2 ve 1/4 tatlı kaşığı toz jelatin
  • 1/4 cup soğuk su
  • 1 paket krem şanti, 1/2 su bardağı süt ile çırpılmış

Yapılışı

Krem şantimizi önceden hazırlayıp buzdolabına koyalım.

Mısır nışaştası ile 1/4 cup şekeri karıştırın, peşine 1/2 cup sütü ekleyin. Ardından yumurtaları koyup hepsini tahta bir kaşıkla iyice karışana kadar karıştırın.

Kalan 1 ½ cup süt ile 1/2 şekeri ve tuzu bir sos tenceresinde karıştırarak orta ateşte kaynatın. Ve ateşten alın.

Geniş bir kaba buz banyosu hazırlayın. Bunun için dolaba ben önceden çeşme suyunu buz kaplarına doldurdum ve buz yaptım sonra da bunları geniş ve çukur bir kabın içine doldurup üzerlerine biraz su koydum. Kabın genişliği muhallebinin piştiği tencereyi içine alacak büyüklükte olmalı.

Yumurtalı karışıma yavaş yavaş sütlü karışımın evvela 1/3 kadarını ilave ederek devamlı karıştırarak katın. Geri kalan sütü yine karıştırmayı elden bırakmadan yine yavaş yavaş dökün. Sonra karışımı ocağa oturtup, orta ısının biraz üstünde bir ısıyla, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin, ama dediğim hep karıştıra karıştıra. Muhallebi kıvamına ulaştıktan sonra ocaktan alın ve içine ya vanilya ekstresini (bildiğim kadarıyla Türkiye'de vanilya ekstresi bulunmuyor, ektrenin rengi koyu kahvedir, sakın ekstre yerine aktarlarda veya marketlerde satılan esansından koymayın acı tat veriyor) ya da vanilini (bildiğimiz şekerli vanilya) ve de tereyağını ekleyip karıştırın. Sonra muhallebi tenceresini buz banyosunun içine oturtun ve arada karıştırarak 30 dakika kadar dinlendirin.

Soğuyan muhallebimizin üzerini streç film ile kaplayalım ama bunu yaparken streç film muhallebinin üzerine değmeli, bundaki amaç muhallebinin üzerinin kabuk bağlamaması. Gerçekten işe yarıyor.

Diğer tarafta soğuk su ile jelatini karıştırın ve 2 dakika iyice erimesi için 2 dakika kadar bekletin. Daha sonra jelatinli suyu, ocakta kaynayan bir suyun üzerine koyup (benmari usulu) 20 saniye kadar ısıtın, ta ki jelatinli suyun rengi açılana kadar. Daha sonra jelatinli suyu muhallebimizin içine katıp spatula yardımıyla iyice karıştıralım.

Daha önceden hazırlamış ve dolapta beklettiğiniz krem şantimizi de muhallebimize katalım.

Eklerlerimizi pişirip soğuttuktan sonra bu kremadan içine sıkalım. Biraz zahmetli gibi görünsede ben bu kremaya bayılıyorum. Ama yine de sizin daha basit bir alternatifim var tabii onun tarifi de burada . Yukarıda verdiğim linkleri takip ederek yaparsanız çok güzel bir profiterol çıkıyor ortaya. Özellikle choux/şu hamuru çok başarılı olutor. Daha sonra hepsini birleştiren bir ikici profiterol tarifi ayrıca yayınlayacağım.

Afiyet olsun !

30 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ekler harika görünüyor.Bloğuma yazdığınız yorum için çok teşekkür ederim.Sevgiler.Mine

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerinize sağlık.sevgiler.

Esra dedi ki...

Ellerine sağlık,şahane gözüküyor..

BEDİA KUKUL dedi ki...

krema gerçekten vakit alıcı gözüküyor, bir de ekler hamuru ve çikolatalı sosu hazırlamak var; sanırım ekler 1 gün önceden pişirilip ertesi güne sosları bırakmak işi hafifletebilir.ellerinize sağlık

KEYFESEYRAN dedi ki...

ELİNE SAĞLIK ÇOK AÇIKLAYICI BİR ANLATIM OLMUŞ YAPMAK FOTOLAR ZATEN SÜPER SEVGİLER

BAL TATLISI dedi ki...

çok zahmetli ama çokta güzel

ellerine sağlık

Tijen dedi ki...

Pek sevgili Cin'ciğim,
Gece 1:30'da ayakta ne işin vardı ki? Yatıp uyumuş olsan rüyanda yiyecektin simitleri gördün mü bak? O zaman kalorisi de olmuyor hem...

Esra dedi ki...

offf diyorum yaaa,başka söze gerek yok valla.eline sağlık

Fashion Mini dedi ki...

özlemcimm inanılmaz gözüküyor eklerr tamda yenilesi kıvamda :)ellerine sağlık

lezzet sokağı dedi ki...

Mımmmm.. Çok severim ekleri.. Nefis görünüyor. Ellerine sağlık.

Mimosa Café dedi ki...

merhaba özlem
siteme bıraktığın mesajı görünce hemen yazmak istedim sana. demek sen de benim gibi dizini sakatladın :( çok geçmiş olsun. peki ne kadar zaman da iyileştin sormadan edemeyeceğim. benim 3 hafta olmak üzere hala yürüymedim :( neyse eklerin harika bu arada :) çok severim özellikle de beyaz kremalısını. eskiden hep beyaz kremalı olurdu sonradan kakaolusu türedi ve beyaz kremalıyı pastanelerde bulmak için epey aramak gerekiyor artık. en güzeli evde yapmak tabi. eline sağlık. sevgiler.

Gönülünce dedi ki...

Hımmm nefis ellerinize sağlık..
Sevgiler...

pelince dedi ki...

Özlem hay allah ya,çok geçmiş olsun.. kayak başına neler açmış.. ama bu iş bize yaradı,bir sürü lezzet bir arada :))

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

acayip lezzetli görünüyor ellerine sağlık canım
çok geçmişler olsun...
öpüyorum

liza dedi ki...

Sevgili Özlem yorumun için çok teşekkürler.Gerçekten zaman o kadar çabuk geçiyor ki daha kucağıma verdikleri gün dün gibi aklımda şimdi koskoca bir delikanlı oldu. Kısmetse cumartesi günü evinde olacak.41 yaşındayım hayatının en kötü günü hangisi diye sorsan onu askeriyeye teslim ettiğim gün derim sana.Arkasını dönüp de el sallayışıyla biz karı koca koptuk arabaya bindik gerisini yazmıyım...Ama tabiki görevini yapıcaktı.Allahın eli üstünde olsun dedik ve 15 ay sabrettik.Allah bütün asker ailelerine sabır versin diyorum allahın eli üstlerinde olsun hepsi de ana kuzusu.
Tariflerin süpermiş gece biraz daha kurcalamam gerekiyor sanırım. Ben seni nasıl farketmemişim.
Sevgiler

Yemekbahane dedi ki...

Çok severim ekleri ellerine sağlık..

Bengü-www.pemberehber.com dedi ki...

Özlemciğim, ellerine sağlık. Bu tarifini hemen tarif defterime yazıyorum. Hep yapmayı istediğim bir lezzettir ekler. Ama cesaret edemediğim :) Umarım sağlığın daha iyidir. Biran önce mutfağa geri dönmen dileğiyle...

Unknown dedi ki...

hiç tozlu değil aksine tazecik görünüyor insanı kışkırtıyor resmen

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Özlemciğim çocuklugumdan berı en sevdıgım pastadırrrr.ellerıne saglıkk:)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

offf yaaa haksızlık ama, çok güzel görünüyor. ellerine sağlık. hiç cesaret edemedim ben ekler ya da profiterol yapmaya, ama bir gün kıracam şeytanın bacağını inşallah

casminella dedi ki...

Ellerine sağlık...

Uğraştırdığı için uzun zamandır yapmadım. Ama bu resimler fikrimi değiştirmeme neden olacak kadar güzel görünüyor...

Behiye Sönmez dedi ki...

mmm harika gözüküyor,gecenin bu saatinde uğramakla hata etmişim:)ellerine sağlık:)

bu arada geçmiş olsun bir an önce iyileşmen dileğiyle..

Emel Kurt dedi ki...

Selam Özlem öncelikle gecmis oldun dileklerimi gönderiyorum.Nekadar sanslisin, bu arada kiskandim:))Benim annem TR de,seninki yaninda ve zor zamaninda sana yardim ediyor.Annene ayrica selam.Afiyet olsun,yüzündeki gülücükler hic eksilmesin.Ellerine saglik bayilirim ekler pastaya bende arada yaparim.Sevgiler.

CAHİDE dedi ki...

Harika görünüyorlar Özlem ellerine sağlık.Sayfanı çok beğendim.Takibimdesin canım...

bellek dedi ki...

Teşekkürler canım.Yapması biraz zaman alıyor ama benim çoçuklarda çok seviyor ekler pastayı.
Ellerine sağlık.
sevgiler.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Mmmmmmmmmmmmm olsa da yesek :))))

Sevgiler,
Evren

aysemmutfakta dedi ki...

yapması zahmetli ,yemesi bir okadar lezzetli ellerine sağlık.en ince ayrıntılarınıda anlatman çok güzel.

Özlem dedi ki...

Mine'cim,
çok teşekkür ederim, tekrar görüşmek üzere canım.

Filiz'cim,
benden de kocaman sevgiler.

Esra'cım,
beğenmene çok sevindim, teşekkürler

Bedia'cım,
dilersen hamurunu 1 gün önceden hazırlayabilirsin tabii, aslında elin alışınca bi süre sonra o kadar da zor gelmiyor insana, hamuru hazırlamak, ha krema dersen bu kremayı özel bir kitaptan buldum ve uğraştırmasına rağmen çok lezzetli oluyor ama daha basit krema tarifim de var, onu da biraz evvel tarifin altına ekledim.

Sevgili Yemek Yapalım,
evet haklısın biraz zahmetli ama sonu güzel bitiyo :)

Tijen'cim,
dün gece uslu uslu erken yattım :)

Esra'cım,
senin de alman pastaların can yakıyo doğrusu :)

Aylin'cim,
evet tavsiye ederim, ziyaretin için teşekkürler canım.

Nurten'cim,
valla benim de çok severek yediğim tatlılardan birisidir bu...

Ebru'cum,
benim düşmemin üzerine 4 hafta geçti, ama birinci haftası ihmal ile geçtiği için acısı sonra çıktı, yarın doktor kontrolüm var ve sonrasında tekrar emar, bakalım ne çıkacak. 3 haftadır üzerine basmadan değneklerle yürüyorum, şu anda acısı azaldı ama bol bol buz kompresi yaptım, bu çok önemliymiş. İyişeme süreci maalesef biraz zaman alıyor.

Ekler konusunda haklısın, ben de beyaz kremalısını sevenlerdenim ve dediğin gibi kolay bulunmuyor. Ama sana hazır almak istersen bi adres vericem, en güzel ekleri oradan almıştım. Nışantaşında küçücük bir pastane, Dikili taşın yok yakınında, Konak. Evde yapmak istemezsen bi ordan dene.

Gönül'cüm,
güzel yorumun için teşekkürler.

Pelin'cim,
evet bu işin iyi tarafı bu oldu, elimde hazırda ne var ne yok hepsini çıkarıyorum :)

Zeynep'cim,
güzel dileğin için çok teşekkür ederim

Liza'cım,
15 ay çok uzunmuş, ama neredeyse bitmiş, hatta yarın kavuşuyorsun paşa oğluna. Ana oğul bol bol hasret giderirsiniz artık :)
Liz'cim ben de seni bulduğuma sevindim, artık sık sık ziyarete gelirim.

Müge'cim,
saol canım, umarım daha iyisindir, kocaman sevgiler

Bengü'cüm,
inan mutfağa dönmeyi iple çekiyorum, şimdiden neler yapacağımı planlıyorum, oturduğum yerde elimde kitaplar, bloglar falan, e böyle oyalanıyorum işte...

Sevgili Kendimce,
Çok teşekkür ederim, çok naziksin.

Tülin,
İnanır mısın, benim de öyle...

Yasemin'cim,
Takip ettiğim kadarıyla mutfakta çok hamaratsın, etkinlikler vs falan...takip ediyorum seniii :)) he he...bence sen alasını yaparsın canım benim.

Casminella,
Evet ben de yıllardır ne eklere ne de profiterole cesaret edemediydim. Hatta ilk profiterol denemelerim hüsranla bittiydi ama hırs yaptım sonunda güzel bir tarif buldum. Ama aklımda hala daha değişik tarifleri denemek var. Rahat duramıyorum ki bir türlü :)

Behiye'cim,
yolliyim sana birkaç tane :) şifa dileğin için de çok teşekkürler

Emel'cim,
Sorma valla Allah başımızdan eksik etmesin onları, hep zor zamanlarda yanımızdalar. İnşallah sen de yakında anneciğinle görüşürsün yine. Türkiye'den Almanya'ya kocaman sevgilerimi gönderiyorum canım.

Cahide'cim,
güzel sözlerin için çok teşekkürler, görüşmek üzere...

Bellek'cim,
evet benim oğluş da çok seviyor bunu.

Evren'cim,
burdan sana kocamaaan bi tabak gönderiyorum o zaman :))

Ayşem'cim,
Bundan öncesinde çok tarif denedim ve denemelerim sonucunda hayalkırıklıkları yaşadığım için ayrıntılı bir tarif olsun istedim. Umarım sizlere de faydası dokunur.


Yorum bırakan herkese canı gönülden teşekkür ediyor kocaman sevgilerimi gönderiyorum...

gulayce dedi ki...

tarifin için teşekkürler özlemciğim tekrar katılımlarını bekliyorum sevgiler

Adsız dedi ki...

Süper olmus ekler pasta, ellerine saglik Özlem'cim. Sevgilerimi yolluyorum.