18 Mart 2010 Perşembe

Profiterol Tarif 2

SNC10080

SNC10073

Tombişlerimi beğendiniz mi? Çok tatlılar değil mi?

Sadece görüntü olarak değil tadları da öyle. Ne zaman yapsam hiç şaşmayan bir tarif. Profiterol yapımı insanın gözünü korkutur, aslında korkuttuğu kadar da vardır, çünkü biraz el oyalıyıcıdır. Hele bi de hamurlarını beceremezsen saçını başını yol. Bu tarifi bulmadan önce çok denemelerim oldu. Hatta 2 kere üst üste pişirdiğim bile olmuştu. Saatlerce mutfakta didinip durmuştum, artık öyle ki yorgunluktan etraftaki eşyalar sanki bi gidip bi geliyodu.

İnsanın gözünü hırs bürüye görsün. Elinden pek birşey kurtulmuyor.
Vee benim de kurtulmadı, sonunda nurtopu gibi topişlerim oldu, hamurlarımın piştikten sonra neye benzediklerini görmek isterseniz buraya tıklayın.

Buna Tarif 2 dedim çünkü farklı bir krema kullandığım bi tarif daha var, aslında o kremayı eklerlerimi yaparken kullanmıştım, o kremayla da yapıp Tarif 3 diye yayınlıyacağım. O da nefis. Diyeceksiniz ki 2 si var 3'ü var hani 1'i? Onu daha önce Profiterol adı altında yayınlamıştım. Onun da hamur tarifi farklı. Ama onu boşverin, bu yaptığım yeni jenerasyon, daha güzel :)

Bu tarifi 56. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE ev sahipliği yapan sevgili Lezizce 'ye gönderiyorum.

Şimdi geçelim bu güzelim profiterolü nasıl yaptığımı anlatmaya...

Ha bu arada ölçü olarak ekmek makinemden çıkan ölçü bardağımı kullandım bu tarif için, yani 240 ml'lik bir su bardağı.

Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 55 gr tereyağı, tuzsuz
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 3-4 yumurta


Yapılışı

Tencereye su, tereyağı ve tuzu koyup kaynatın. Kaynattıktan sonra ocaktan alıp unu ekleyin ve spatula ile hızlı hızlı karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra, ocağa alıp orta ısıda 5 dakika karıştırarak pişirin. Hamuru ocaktan alıp karıştırma kabına aktarın. 5 dakika soğumasını bekledikten sonra yumurtaların birini ekleyip hamur yoğurma mikseri ile veya spatula ile karıştırın, sonra ikincisini ekleyip karıştırın, ve sonra 3'sünü ekleyip karıştırın, eğer hamurunuz pürüzsüz ve hafif parlak ve birazcık da akışkan bir kıvama geldiyse 4. sünü eklemeyin. İhtiyaca göre dördüncü yumurta ilave edilmelidir aksi takdirde hamur çok yumuşak olup tepside kendini bırakıyor. Ben 4 yumurtayı da kullandım.

Hamur sıkma torbasına geniş ağızı duyu ekleyin. Hamuru, hamur sıkma torbasına aktarın ve aralarında yaklaşık 3cm aralıklar bırakarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 3 cm çapında topcuklar sıkın. Unutmayın hamur pişince 2 misli kabarıyor. Bu arada öneli olan bu işlemleri hızlı yapmak, hamuru çok bekletmeyin.

Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Ve pişme süresi bittikten sonra, fırının kapağını açmadan, içerde 20 dakika kadar beklettim.

Kreması için;

  • 5 su bardağı süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 12 yemek kaşığı şeker
  • 2 paket vanilya
  • 2 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt


Çikolata sosu için;

  • 7 çorba kaşığı şeker
  • 3 çorba kaşığı kako
  • 1 çorba kaşığı nışasta
  • 2,5 su bardağı süt
  • 100 gr bitter çikolata, parçalanmış

Yapılışı

Kreması için, vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırıp pişirin. Ilınınca vanilyayı ekleyip soğutun. Krem şantileri sütle çırpıp, soğumuş kremayı katıp iyice karıştırın. Topları dilerseniz delerek, bir krema sıkacağı yardımıyla, dilerseniz de keserek bu krema ile doldurun.

Sosu için, tüm malzemeleri çikolata dahil birlikte pişirin ve soğuması için bekleyin. Ben sosu servisten 2-3 saat önce döküyorum. Korkmayın hamur yumuşamıyor.

Afiyet olsun !

24 yorum:

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

gecenin bu saatinde valla yemin bozduran cinsten birşey bu, şeytan diyor kalk da yap. ellerine sağlık

sevimlimutfak dedi ki...

Bu görüntüyü gördükten sonra nasıl uyku tutacak bilemiyorum. Tek kelime ile harika olmuş, ellerine sağlık. Sevgiler...

Kendimce dedi ki...

çok severim şimdi resimlere bakarken tadını damağımda hissettim resmen benim de bir denemem olmuştu bir daha yapıp ben de tarif vermek istiyorum ellerinize sağlık

umutluhayat dedi ki...

of of of nefis bunlar olsalarda o tombişleri bir mideye göndersem şimdi.ellerinize sağlık

anneminkiziyim dedi ki...

Selamlar, harika bir lezzetdir, bayildim görüntüye ellerinize saglik, sevgiler....

LEZİZCE dedi ki...

Öncelikle ellerine sağlık canım nefis görünüyorlar.Tarif için teşekkürler.Sevgilerimi bıraktım.

Mediterranean Turkish Cook dedi ki...

Bloguma ugradiginiz icin tesekkurler. Profiterol yapmadim hic ve cok guzel gozukuyorlar! Ellerinize saglik!

ozgur dedi ki...

Selam,
Gerçekten İyi bir profiterolün tadına doyulmaz,ne zaman İstanbula gelsem hemen İnci'ye atarım kendimi.Dediğin gibi yapımının oyalayıcı olması insanın gözünü korkutuyor.Eline sağlık.Seninki de nefis görünüyor.

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Muhteşem görünüyor. Profiterolü sevmiyen var mıdır acaba?
Sevgiyle kal.

MÜNSTER dedi ki...

Canimmmm, ama sen de sabah sabah yaptin bunu bana.... Bayiliyorum su profa.... Bilir misin Beyoglu`nda inci vardi... Vardi diyorum ben en az 10 yildir gidemedim oralara... Neyse ben cocuklugumdan itibaren oradan yerdim profu... Sonra ayni orasi gibi yapmayi ögrendim... ama hala yayinlayamadim... Belki birgün ben de veririm bir tarif... Tekrar ellerine saglik arkadasim...Sevgilerimle, güzel bir hafta sonu diliyorum...

Hatice dedi ki...

profiterole kim hayır diyebilir:))
ellerine sağlık, sevgiler...

Hilalland dedi ki...

Ben hiç profiterol yapmadım . bir gün deneyeyim . normalde yemesine bayılırım:) eline sağlık canım

Serap dedi ki...

Uzun zamandır yapmamıştım.Öyle güzel resimlemişsiniz ki, ekrana uzanıp alasım geldi....Ellerinize sağlık. Harika gözüküyorlar.

defneylebirlikte dedi ki...

NEFİS OLMUŞ ÖZLEMCİĞİM.ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER...

Gönülünce dedi ki...

Nasılda güzel görünüyor çok iştah açıcı olmuş...Ellerinize sağlık...
Sevgiler...

www.gonuluncelezzetler.com

Serpil dedi ki...

Ya ben hala Profit EROL'u deneyemedimmmmm!

Hep canim istyior,ama korkuyorum!

Lisedeyken nekadar cok alirdik,Türkiyede'ki pasta tadlari maalesef Avrupa'da yok,ama Türk pastanelerimiz var tabi,bize uzak!

Almanlarda binlerce cesit var ama hepsi yenmez! Sekiller,modeller,tadlar,binlerce;
gelgelelim,insan alistigi taddan baska bir tadi hemen benimseyemiyor...

Sevgiler Istanbul'a...

Kevser dedi ki...

Bu tombisleri tabii ki begendim, hem de cooookkkkk. Süper parlak parlak karsimda duruyorlar ve ekran karsisinda ellerim kollarim bagli ben burda:))

Basarili bir profiterol II olmus, ellerine saglik diyorum.

Sevgilerimle

Fatma Tekin dedi ki...

Merhabalar tombişleri çok beğendim ellerine sağlık.Bir kaçtanesini ekrandan kaptım bile.Çok iştah kabartıyor.Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Pek severim kendilerini ama yapmaya girişmem iyi mi Özlem? Belki bir gün. (Aklımda şu hamuruyla tuzlu güzeller yapmak var aslında, belki onu yaparım önce.)

Mimosa Café+Design dedi ki...

özlem valla ben de hep denemeyi istemişimdir profiterol bir türlü cesaret edemedim. çok güzel anlatmışın fakat sanırım deneyeceğim. çok da güzel görünüyor ayrıca. sevgiler.

Zehra Gürgen dedi ki...

hımm gerçekten çok güzeller bu tombişlerden bir porsiyon bana düşer herhalde? ellerine sağlık canım

sevgiler

asya yusof dedi ki...

himmm agzim sulandi bizim is yerinde var ama boyle ustlerine cikolata dokmuyoruz biz sadece icersine krema koyup cikolataya batiriyoruz birazcik uslerinde sus oyle satiyoruz :)
ellerinize saglik..

Gümüş Tepsi dedi ki...

MUHTEŞEM GÖRÜNÜYORLAR.ELİNİZE SAĞLIK.BLOĞUNUZDA ÇOK GÜZEL.İYİ GÜNLER

SEVGİ dedi ki...

harika görünüyorlar, ben tabağı aldım gidiyorum...