27 Mayıs 2009 Çarşamba

Üzümlü ve Cevizli Ekmek

SNC10034

Sabah kahvaltılarında tatlı birşeyler yemek isterseniz ama aynı zamanda da sağlıklı, işte bu ekmek tam size göre.
Ekmek makinesi eve girdiğinden beri sabahları evden ekmek kokusu eksik olmuyor. Daha önceden yapmadığım kadar çok ekmek yapmaya başladım, hele bir de diyet yapanların bile günde en azından 3 dilim ekmek yemesi gerektiğini öğrendiğimden beri içim rahat....
Bu ekmek de özel bir diyet kıtabından alıntıdır, burada ne tarz bir diyet şekli olduğundan bahsetmek istemiyorum çünkü kimseyi yanlış yönlendirmek istemem ama sadece şu kadarını söyleyeyim, günlük puanlama üzerine kurulmuş bir diyet sistemi.
Bu aralar buna takılmaya başladım :) Evet gelelim tarifimize....tarife başalamadan evvel tekrar ölçüler hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Ölçüler, ekmek makinesinden çıkan ölçü bardak ve kaşıklarına göre verilmiştir.


1 cup =240 ml lik bir bardak
1 tbs = aşağı yukarı 1 çorba kaşığı
1tsp= aşağı yukarı 1 tatlı kaşığı

Malzemeler

1/2 cup ceviz
2/3 cup ılık su
1/2 cup ılık süt
1 büyük yumurta, çırpılmış
3 tbs bal
1 tbs tuzsuz tereyağı
1 tsp tuz
2 3/4 cup un
1 1/4 tsp tarçın
1 1/2 tsp instant maya
1 1/2 cup kuru üzüm

Yapılışı
Ekmek haznesine su, süt, yumurta, bal, tereyağı ve tuzu koyun. Üerine un ve tarçını dökün. Unun ortasına fazla derin olmayan küçük bir çukur açın ve mayayı buraya dökün. *Ancak açtığınız çukur suya kadar inmesin yoksa maya erken aktive olur.
Ekmek makinenizi yumurtalı ekmekler hangi programda çalışıyorsa (ki benimki 4 nolu programda çalışıyordu), ona göre programlayın. Ekmeğin ağırlığına en küçü somon olarak ve de kabuk rengini orta seçtim.
Ekmek makinesi çalıştıktan bir süre sonra, ilave malzemeleri koyabilmek için bir sinyal vermekte, işte bu esnada da ceviz ve üzümleri ekledim.
Ondan sonra yaklaşık bir 3 saat sonra ekmeğiniz hazır. Ben genelde yatmadan önce kuruyorum, böylece sabahları ekmeğimi makineden çıkartıp masaya koyuyorum.


Afiyet olsun !

6 yorum:

müjde dedi ki...

Tarifini sabırsızlıkla bekliyorum.Ellerine sağlık Özlemciğim.Sevgiler...

Unknown dedi ki...

işte bizim ailecek en sevdigimiz kek çeşidi.ellerine saglık.

FİLİZ'CE dedi ki...

ellerinize sağlık..yine muhteşem bir görüntü olmuş..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Harika görünüyor çok çok güzel kabarmış ellerine sağlık.
Sevgiler...

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Muhteşem olmuş nasıl kabarmış öyle. İçindekiler muhteşemm..

Adsız dedi ki...

Merhaba.. Dün akşam oğlumun okul gezisi için bu ekmeği yapmaya giriştim. Su,bal, Süt! Eyvah sütün ölçüsünü yazmamışsınız. Bir kere başlamış olduğumdan bende göz kararı koydum sütü:) Makina karıştırırken birazda un ilavesi ile olayı kurtardım:) Nefis bir ekmek oldu, teşekkürler. Lütfen Sütün ölçüsünü de yazarmısınız.. Nilgün