6 Ekim 2008 Pazartesi

Analı Kızlı

Hep gözümde büyütürdüm ama hiç de zor değilmiş. Ilk sefer yapmama rağmen bulgur köftelerim dağılmadı. Sonuçta 15 dakikada hazırlanan bir yemek değil ama uğraşamaya değer...

SNC10011

Malzemeler

Bulgur köftesi için;
  • 500 gr ince bulgur
  • 100 gr irmik
  • 75 gr un
  • 1 yumurta
  • 250 gr yağsız kıyma
  • kimyon
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

İç malzemesi için;

  • 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 soğan, yemeklik doğranmış
  • 300 gr kıyma
  • 3 çorba kaşığı tereyağı

Sosu için;

  • 100 ml ayçiçek yağı
  • 200 gr nohut, haşlanmış
  • 300 gr kuzu kuşbaşı
  • 100 gr domates salçası
  • 1/2 limonun suyu
  • 2 litre sıcak su
  • 1 soğan, yemeklik doğranmış
  • tuz, karabiber

Yapılışı

İnce bulgurun üzerini kaplayacak kadar kaynar su dökün. Ilındıktan sonra, yağsız kıyma, irmik, un, yumurta, kimyon ve biber salçası ekleyip yoğurun. İkiye ayırın ve kenarda bekletin.

Soğanı yemeklik doğrayın. Tereyağını tavada eritin, kıymayı erittiğiniz tereyağında kavurun, peşine önce soğanları ilave edip kavurun, daha sonra kırmızı biber, ceviz, tuz, karabiber ve kırmızıbiberi koyup kavurmaya devam edin.

Kenarda beklettiğiniz bulgur köfte hamurlarından bir tanesinden ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, elinizi ıslatarak içini parmağınızla çukur yapın. Hazırlamış olduğunuz iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar alıp bu köftelerin içine koyup kapatın ve yuvarlayın.

Kalan diğer parçadan küçük küçük koparıp elinizle yuvarlayıp küçük köfteler yapın.

Sıvıyağını tencerede ısıtın, peşine kuşbaşı etleri atıp kavurun. Yemeklik doğranmış soğanı ilave edin. Salça, 2 litre sıcak su, tuz ve karabiberi ilave edip yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Ben her zamanki gibi düdüklüde pişirdiğim için etler çok çabuk pişti. Etler piştişten sonra nohutları ve köfteleri ilave edip 35 dakika kadar pişirin.

Sürenin sonunda servis yapmadan önce limon suyunu ilave edin.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok: