10 Mart 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı Pırasa

SNC10220

Zeytinyağlı pırasa...değişik birşey değil, bildik bir tarif, hatta, belki çoğunuzun da çok sevmediği bi sebze, en azından benim çocuklukta fellik fellik kaçtığım bir yemekti. Ben önde, annem arkada, annemim elinde bir kaşık, kaşığın içinde ise küçük bir lokma pırasa...Ne zaman pırasa pişse, bizim evde bu manzara tekrarlanırdı. Annemin: "Hadi yavrum, gel annecim, bak çok faydalı, bari bi kaşık ye kızııım" sözlerini hala duyar gibi oluyorum. Bunun gibi vardı öyle taktığım 1-2 sebze. Haa bir de bezelye vardı, onu da sevmezdim, daha doğrusu yiyemezdim, nedense bezelyenin dışındaki zar boğazıma takılırdı...mesela maydanoz, hele onu uzuuun bir süre yiyemedim. Şu son 5 senedir yemeğe başladım maydanozu...Ama şimdi....gelin görün kü herşeyi çok seviyorum, ayırt ettiğim pek bişi yok gibi, ha belki Fransızların "escargot" dedikleri salyangozu yiyemem ama, işte o kadar yani, ikinci bir şey gelmiyor aklıma. Aslında salyangozu da hayatımda hiç tatmadım, belki tatsam sevecem ama görüntüsü beni hiiiç yanına yaklaştırmıyor, ııyy, varsın o da eksik kalsın.
Ay neyse canım, bu muhabbet beni pek açmadı. Konuyu hemen değiştirmek istiyorum, nerden nerelere geldim ayol. Kışt! çık aklımdan çık! salyangoz malyangoz düşünmek istemiyorum. Ben daha çok kekleer, börekleer, pudingleeer, kremalı pastalaaar...efendime söyliyeyim kurabiyeleeer, işte ben bunları düşünmek istiyorum.

Bu arada, geçen hafta içinde, evde, oturduğum yerden, çok hafif ve lezzetli olduğunu tahmin ettiğim güzel tarifler buldum. Bu hafta sonu mutfağıma girip teker teker onları denemek istiyorum.
Artık kurdela ile bi açılış töreni yaparlar bana herhalde. Özledim ayol mutfağımı. Özlemimi giderdikten sonra hemen işe koyulurum artıkın. Daha önümde tarif hazırlayacağım 2 tane etkinlik var, bu sefer kesin tarif göndereceğim. Hep böyle sözler veriyorum kendi kendime ama bi türlü sonuçlandıramıyorum.
Neyse hele bi hafta sonu gelsin bakarız. Şimdilik şu zeytinyağlımın tarifini vereyim.

Malzemeler
  • 1/2 kg pırasa
  • 1 havuç, halka keşilmiş
  • 1 sivri biber, çekirdeği temizlenip doğranmış
  • 1 adet soğan, yemeklik doğranmış
  • 1 diş sarımsak, ince doğranmış
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı pirinç, yıkanmış süzülmüş
  • tuz
  • 1/2 su bardağı su, ılık

Yapılışı

Pırasayı yıkayıp kurulayın ve halka halka doğrayın. Diğer tüm sebzeler ile birlikte pırasayı bir tencereye koyup üzerine yağı gezdirip, 1/2 su bardağı da ılık suyu koyup pişirmeye başlayın.

Sebzeler yumuşamaya başlayınca pirinçleri ilave edin ve pişirmeye devam edin.

Arada bir sebzelerin pişip pişmediğini kontrol edin. Ocaktan almadan evvel tuzunu da koyup bir 5 dakika daha pişirin. Piştikten sonra ister ılık ister soğuk, üzerine biraz limon suyu gezdirip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun !

13 yorum:

Unknown dedi ki...

evde çok tutulmaz ama ben çok severim şöyle limonlu mayhoş mayhoş

Emel Kurt dedi ki...

selam cok severim pirasayi, ellerine saglik.sevgiler.

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Sebze yemeklerine bayılan ben için harika bir lezzet..
Ellerıne sağlık afiyetler olsun bereketi ile..

Sevgilerle..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Şekeri daha fazla olursa veüzerine bol limon. Mımm yeme de yanında yat derim:)

Çok severim çok.
Ellerine sağlık caınm.

kalpkurabiye dedi ki...

ellerinize sağlık nefis görünüyor gerçektenn limonlu limonlu zeytinyağlı hmm:))

pelince dedi ki...

Vallahi dün akşam bizim evde de aynı durum vardı,bora ben kabak dolmasının dışını yemek istemiyorum diye ağlamaya başladı,benim sinirler tavan yaptı tabi.. allahım ne zor sebze yemeyen çocuklarla uğraşmak.. gerçi ben onlara söylüyorum ama bende çok yemek seçerim,daha tadına bakmadığım bir sürü sebze vardır..ama pırasayı severim...
etkinlik konusunda bende çok tembelim,hep niyetleniyorum ama ...

ellerine sağlık..

Sevgiler...

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
haklısın çocukken çoğumuz bir çok yemeğe karşı böyle ön yargılıydık. Annelerimizi ne çok üzdük. Sonra gün geldi, devran döndü biz sıramızı savdık. Bİzim çocuklar da bize yaptı. Ama yanında yoğurtla bayılırım bu tada.
Öylesine güzel bir görüntü ki, ellerine sağlık.
Sevgiyle kal.

Asuman la dedi ki...

bende bugun pişiricem kışın zaten sebze az pırasa vazgeçilmez..ellerine sağlık

Gönülünce dedi ki...

Görüntü çok iştah açıcı nefisss olmuş ellerinize sağlık...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Zeynep hanım çok sağlıklı bir yemek pırasa.Ben evde olursa bu yemeğe kerevizde koyuyorum çok yakışıyor,elinize sağlık.

Maes dedi ki...

Selam benim çocukluğumda hiç bilmediğim bir sebze, bizde sebze pek olmazdı. Ama şimdi ben çok severek yerim.Eşim ve çocuklarım yemese bile

sevgiler...

rabis dedi ki...

birde kurbaga bacagi hii ? :))

Elifin Terazisi dedi ki...

Ben de pırasayı sonradan sevenlerdenim. Ellerinize sağlık, sevgiler:)