28 Mart 2010 Pazar

Krem Brüle

SNC10188

Kesinlikle denemelisiniz. Eğer benim gibi krem brüle hayranı iseniz bunu kaçırmayın derim. Eski kitaplarımdan karıştırıp biraz kendime göre ufak tefek değişklikler ile super bir lezzet çıktı ortaya.
Daha önceden yaptığım Esmer Şekerli Krem Brüle de çok lezzetli oldu ama bence bunun yeri kalbimde birazcık daha özel bir yer aldı diyebilirim :)

Lafımı uzatmadan tarife geçiyorum, bu arada benim "cup" olarak belirtiğim ölçü 240 ml'lik bir su bardağıdır. Bir de bu ölçüler ile yaklaşık 6 küçük kasecik çıktı.

Malzemeler
  • 2 cup krema (200 ml kutularda olanlardan kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi (vanilya esansı kullanmayın, aynı şey değil, ekstreniz yoksa yerine aynı ölçüde vanilin kullanın)
  • 4 yumurta sarısı
  • 1/4 cup pudra şekeri
  • ve biraz da üzeri için toz şeker

Yapılışı

Fırını önceden 150 derecede ısıtın. Kremayı vanilya ekstresi ile küçük bir tencereye orta ateşte ısıtın, kaynamaya başladığında 1 dakika kadar karıştırarak ocakta tutup kenara alın. Eğer vanilin kullanıyorsanız o halde kremayı ısıttıktan sonra ekleyin ve ocaktan alın. Kenarda 20 dakika kadar bekletin.

Diğer tarafta yumurta sarıları ile pudra şekerini iyice beyazlaşana kadar mikserle çırpın.

Yumurtalı karışımı kenarda beklettiğiniz kremanın içine azar azar bir yandan da karıştırarak ekleyin. Tüm karışımı ekledikten sonra tekrar ocağa koyup orta ateşte koyulaşana kadar yani kaşığınızın sırtını kaplayacak bir kıvama gelinceye kadar pişirin.

Karışımı, fırına dayanıklı minik cam kaselere paylaştırın. Kaseleri çukur bir fırın tepsisinin içine yerleştirin ve tepsinin içini, kaselerin yarısına gelecek kadar sıcak su ile doldurup fırına sürün. Yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınızda krem brüle kaselerini hafifçe salladığınzda içinde kıpırdıyor olabilir, ancak soğuduğunda sertleşiyor.

Krem brüleler soğuduğunda buzdolabına koyup yaklaşık 1 saat kadar bekletin.

Yemeden önce dolaptan çıkartın ve her birinin üzerine yaklaşık 1-2 çay kaşığı kadar şekeri serpiştirip üzerini kaplayın ve 2 dakika kadar bekletin. Kaseleri yinre çukur fırın tepsisine yerleştirin ve kaselerin etraflarına buz küpleri ile çevreleyin. Önceden ızgara konumunda ısıtılmış fırının üst refında yaklaşık 2-3 dakika kadar üzerleri kızarıncaya kadar bekletin. Ya da alev tabancasıyla üstlerini karamelize edinceye kadar şekerleri eritin.

Afiyet olsun !

4 yorum:

Narince dedi ki...

Bir kayboluyor, sonra peşpeşe tariflerle beliriyorsun. Ben bu tarifi denemeliyim, yalnız malum tabancamız yok, şu buz işi biraz oyalayıcı geldi. Ama sanırım göze almaya değer.
Bu arada senin ödülünü yayımladım, bir de üstüne vakitsiz gülümseyen çilekler koydum sayfaya, haberin ola.

Zehra Gürgen dedi ki...

Krem brüle deyinc bende herşey durur.Çok seviyorum ama fırında istediğim gibi kızarmıyor üstü.Şu tabancadan bir bulsam.İşin kötüsü Tchibo'ya gelmiş ama internette bitmiş :( yine kaçırdık :)
enfes br tarifvermişsin, ellerine sağlık.Tabanca alıp denemek istiyorum ama..

Unknown dedi ki...

çok severim adı gibi bir tatdır insanın damağından krem gibi kayıp gider ben de yapıp sitemde yer vermiştim ee tekrarlama vakti gelmiş ellerine sağlık

Saglıklımutfak dedi ki...

Çok merak ettiğim bir lezzet. Eline sağlık canım