13 Mart 2010 Cumartesi

Karides Güveç

SNC10017

Elimden geldiğince haftada en az bir kere balık pişirmeye çalışıyorum, tabii bu sıklık 2 veya 3 olsa ne güzel olurdu, ama evdekiler 2 den sonra "yine mi balııık" diye ses çıkarıyorlar, oysa ben 4 kere de olsa yerim. Onlar benim kadar sık yemekten hoşlanmadığı için, ben de kendime yiyebileceğim zaman dilimleri çıkarıyorum. Haftada 2 kere iş yerine kendi yaptığım koca bir tas ton balıklı salatamı götürüyorum. İşlerim yoğun olduğunda yemeğe çıkmadan ofiste yemeği geçiştirmek zaman kazandırabiliyor. Bunu yaparken de keyifli bir şekilde güzel bir salata yiyerek yapmak da motivasyon sağlıyor. Böylece balık da yemiş oluyorum.

Anlaşıldığı üzere bugün itibariyle mutfağıma girmiş bulunmaktayım. Ama doktorcuğumun nasihatlarını de kulak ardı etmeden çok hafiiif bir geçiş yaparaktan. Öyle çok ayakta kalmadan, yarı oturup yarı kalkarak vaziyette.

Sabah erkenden kalkıp oğluşu dersaneye bıraktıktan sonra eve dönerken yolu biraz uzatıp balıkçıların bulunduğu sahile doğru uzandım. Sabahın erken saati olduğu için daha balıkları yeni gelmiş, süsleye püslüye tezgahlarına yerleştiriyorlardı. Tek tek balıklara göz gezdirdikten sonra, hangilerinin daha güzel olduğuna, veya onların diliyle bana "yarar" olduğuna karar veremeyip tabii yine her zamanki gibi onlara danıştım. "Abla bu sana yaramaz bak bunlar çok güzel" dediklerinden aldıktan sonra, "bak abla karideslerim de çok iyi sakın kaçırma" demesi üzerine, ızgara balığımın yanında ortaya da karides güveç koyduğumu hala edip dayamayıp "eh hadi ver bir kase" diyiverdim. Sağolsun kabuklarını ayıklayıp hazırladı. Bana sadece sırtlarındakı siyah kısımlarını (bağırsağı) temizlemek kaldı. O iş de bayağı bir el oyalıyor hani. Ama zahmetli olmasına rağmen temizlemeden ne yerim ne de yedirtirim. Hatta donmuşları bile temizlerim.
SNC10021
Her zamanki yaptığım usülde pişirdim karıdeslerimi ve de her zamanki gibi çok lezzetli oldular. Eğer karidesler güzelse, bu tarif hiç şaşmıyor.

Eğer taze ekmeğiniz de varsa suyuna bana bana, deymeyin keyfinize...

Lafı kısa kesip, tarife geçiyorum.

Malzemeler

  • 1 kase karides (yaklaşık1/2 kg olabilir)
  • 4 olgun domates, küp doğranmış
  • 1 çorba kaşığı tepeleme domates rendesi (renk katması için, hazır satılanlardan kullanıyorum)
  • 1 küçük soğan, ince yemeklik doğranmış
  • 2 diş sarımsak, kıyılmış
  • 1 sivri biber, halka doğranmış
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı beyaz şarap
  • 1 adet defne yaprağı
  • tuz, karabiber
  • 1/2 su bardağı kaşar peynir rendesi (üzeri için)
  • 1 çay kaşığı dolusu kırmızı pul biber (üzeri için)

Yapılışı

Karideslerin sırtlarını boydan boya bıçakla çizip siyah bağırsağını çıkartıp yıkayın ve kağıt havlu üzerine alıp kurumaya bırakın.

Tencereye tereyağını koyup ısıtın. Soğanları, sarımsakları, biberi ve karidesleri atıp kavurmaya başlayın. 1-2 dakika kavurduktan sonra beyaz şarabı, tuzu, karabiberi ve defne yaprağını da katıp, 1-2 dakika daha kavurun. Tenceredeki şarap miktarının yarı yarıya azalması lazım. Domatesler ile domates rendesini ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp, ateşi ortanın altına indirip 5 dakika kadar pişirin.

Yemeğin biraz sulu kalması lazım, yoksa kupkuru kalır, çünkü daha fırında da pişecek.

Piştikten sonra yemeği güveç kabına aktarıp üzerine rendelenmiş kaşarı serpiştirin. Peynirin üstüne de pul biberleri serpiştirin. Önceden 200 derecede ısınmış fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar, peynirler eriyip üzeri kızarana kadar pişrin.

Afiyet olsun !

16 yorum:

İnci Yemek dedi ki...

Çok güzel anlatılmış karides tarifi:)nefis de görünüyor ellerine sağlık.mutlu pazarlar canım..

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Özlemciğim eline sağlık.Brüksel lahanasını ve karidesi mutlaka deneyeceğim.İkisinide bu aralar yapmak istiyordum.Tariflerin denk geldi.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik canim... Bizim de ailece severek yedigimiz bir lezzettir karides.... Afiyetler olsun... Sevgilerimle,

Hayattan Azıcık dedi ki...

Çok severim ama karides haşlama konusunda nedense güzel sonuç alamıyorum. Karidesler genelde şeffaf beyaz oluyorlar. Sen nasıl sonuç aldın acaba beyazmı şeffaf beyazmı...
Doğru tanımmı bilmiyorum ama durum bu :))

Miniklerimle mutfakta ..! dedi ki...

ziyaretiniz icin tesekkurler.sevgiler...

Unknown dedi ki...

hiç denemediklerim arasındadır karides nedense bana pek sevimli gelmiyorlar almaya korkuyorum
hamilelik umarım zor geçmiyordurdoktorununda sözünden çıkmaığına göre herşey yolundadır umarım
ellerine emeklerine sağlık canım

hdidem95 dedi ki...

ne güzel bir görüntü ellerine sağlık canım sevgiler

umutluhayat dedi ki...

karidese bayılırım ama evde hiç yemedim.sanırım artık denemnin zamanı geldi.ellerinize sağlık

Özlem dedi ki...

İnci'cim,
Çok teşekkürler canım,
sana da iyi pazarlar

Sevil'cim,
Ziyaretin için teşekkürler canım.

Mine'cim,
Her ikisinden de pişman olmazsın, tavsiye ederim.

Sevgili Estergonyeşil,
Hem ocakta hem de fırında piştiği için benmbeyaz oluyorlar. Zaten haşlmana gerek kalmadan direkt kavuruyorsun ve zaten o aşamada da şeffaflığı kayboluyor merak etme,

Çiğdem'cim,
Ne demek, her fırsat bulduğumda mutlaka uğrayacağım, ben de teşekkür ederim

Sevim'cim,
Sanırım bi yanlış anlaşılma oldu, hamile değilim :)) tabii haklısın, yazımdan tam anlaşılmıyor durum. Bir önceki yazılarımda bahsetmiştim ama tabii böyle söyleyince insanın aklına hamilelik geliyor. Keşke olsa ama değil maalesef. Dizimi sakatladığım için 3 hafta koltuk değnekleri ile dolaşmıştım ama artık değnekleri bıraktım çok şükür ve daha iyiyim. Teşekkürler.

Didem'cim,
Güzel yorumun için teşekkür ederim canım,

Berna'cım,
Valla ne yalan söyliyim, ben balık ve türlerini dışarıda lokantada yemeğe gerek görmüyorum, çünkü bence evde yapılabilecek en zahmetsiz yemek oluor. Kokusuna da pek aldırmıyorum açıyorum camları ve aspiratörü, sonra kokulu mumlar tütsüler vs...evde koku moku kalmıyor. Hem de çok daha ekonomik...Kesinlikle tavsiye ediyorum mutlaka dene...

Narince dedi ki...

Özlem'ciğim balığa ben de hayır demem hiç. Haftada bir ancak iki yapabilişyoruz. Babamız geç geldiğinen, birlikte yemek lazım balığı değil mi? Baba akşama erkenciyse ilk akla gelen balık oluyor bu yüzden. Ama geç vakit net çıkmayan fotoğraflar yüzünden de bloga konamıyorlar. Ellerine sağlık becerikli komşum.

Unknown dedi ki...

Canım ne kadar iştah açıcı bir görüntü ellerine sağlık öpüyorum...

Unknown dedi ki...

Geçen gün lezzetibol blogunda Tijenin karidesli kanapelerini görünce de yazmıştım karides güvece bayılırım şöyle biraz da acılı olursa ekmeğini bana bana kaşarı uzata uzata diye offf çok canım çekti

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

Çok leziz görünüyor ellerine sağlık canım...mutlu pazarlar..

casminella dedi ki...

Ellerine sağlık. Balığı çok severim, ama karidesle pek aram yok maalesef...Sevgiler...

Saglıklımutfak dedi ki...

Aktım yemeğim içine resmen.Bayılırım. Eline sağlık

Adsız dedi ki...

Tarifinizi bugun denedim.İlk defa evde karides pişirdim. . Defne yaprağını daha bol koydum. Domates rendesi yerine de biber salçası koydum. Cok guzel oldu. Teşekkürler.