16 Mart 2010 Salı

Avokadolu Enginar

SNC10063

Bu sağlıklı lezzeti, bu ayki Ye # 53 etkinliğine ev sahipliği yapan sevgili Lama Mutfakta 'ya gönderiyorum.
Tarifini arkadaşımdan öğrendiğim bu sağlıklı yemek, hem lezzetli hem hafif hem de enginar severlerin midelerine bayram ettiren cinsten. Tabii sadece enginar sever değil avokado sever de olmak gerekiyor. Tüm bu severler bir arada olunca, eh bizlere de yemeğin keyfini çıkartmak kalıyor.
Tanrı ne güzel nimetler yaratmış değil mi? Şu enginar denen zerzevat ne muhteşem bir yiyecektir, yani benim onunla aramda böyle bir aşk var işte :) Hele 2 ay sonra bu aşkım hepten kabaracak. İlik gibi enginarlar tezgahların üzerlerinde yerlerini alacak. Artık kendisi ile sık sık birlikte takılırız :)
Hiç unutmam 2 sene önce bir 1 Mayıs günüydü, o gün işe gitmeye çalışmıştım, ama yolda en uzun zaman geçirdiğim gün olmuştu, zaten gidememiş, ve 5 saat sonra pes edip, ne kadar sabırlı bir kadın olduğumu da tescil ettirdikten sonra eve geri dönmüştüm. Ve o gün, o moral bozukluğumu ve de o sinir bozukluğumu ve de karın açlığımı, yolda gelirken aldığım enginarlarla kendime bi güzel Enginar Haşlama yaparaktan tedavi etmiştim.
Tabii o günden çıkardığım 2 ders olmuştu, birincisi 1 Mayıs gününde sokağa çıkılmayacak (Tanrıya şükür ki artık tatil oldu) ikincisi de arabanın torpido gözünde bu gibi acil durumlar için yiyecek içecek bulundurulacak. Şimdi arabamın torpido gözünü bi açın bakın. Açtığınız anda bilumum atıştırma, kuruyemiş ve şekerleme türü ve türevleri dışarı fırlayacaktır. Ama torpido gözü sadece acil durumlarda açılmak üzere programlanmıştır :) Yoksa bir dadanıldı mı tehlike arz edebilir, gereksiz kilolar almak istemeyiz di mi...
İstanbul'da yaşıyorsanız her an herşeye hazır olmalısınız, her yerde bir acil durum çantanız olmalı.

Bu kadar uzun cümleler kurduktan sonra tarifin de uzun olacağını sanmayın, kısa ve pratik bir tarif. Zaten ben de o yüzden lafı uzattım da uzattım, yerim bol çünkü :) he he...tamam kestiiiim ve işte tariff:


Malzemeler
  • 6 adet enginar
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 bütün soğan, doğranmadan kullanılacak
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 su bardağı su
  • 2 avokada
  • 1 portakalın suyu

Yapılışı

Enginarları yayvan bir tencereye dizelim. Bir bardak suya şeker, tuz, zeytinyağı ve limon suyunu katıp, iyice karıştıralım. Bu karışımı enginarların üzerine dökelim. Bütün soğanı da enginarların arasına koyalım. Soğan burada yardımcı oyuncu rolünde, sadece tat vermek için bulunuyor kendileri. Enginarlar pişince aralarından ayrılmak zorunda kalacak.

Tencereyi ocağa koyun, önce harlı ateşte, suyu kaynamaya başlayınca, altını iyice kısıp yaklaşık bi 40-45 dk kadar pişirelim.

Piştikten sonra altını kapatıp soğumaya bırakalım.

Avokadoların kabuklarını soyup çekirdeğini çıkartın ve küp küp doğrayın. Portakal suyu ile harmanlayıp enginarların üzerine yerleştirin.

Süs için enginarların üzerlerine birer dereotu dalı yerleştirin.

Yemek bir gece öncesinden yapıldığı için avokadolar biraz karardı, demek ki bu yemeği hazırlarken sadece enginarlar 1 gün veya 2 gün öncesinden pişirilip hazırda bekletilebilir, ne zaman yenecek o zaman avokadolar hazırlanıp üzerlerine yerleştirilmeli.

Afiyet olsun !

26 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Enginara bende bayılırım canım. avakado için aynı şeyi söyleyemeyeceğim doğrusu. resim süper al beni ye diyor. iyi akşamlar canım sevgiler

umutluhayat dedi ki...

harika bir tarif hem enginara hemde avakadoy Byılrım .ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

canim ellerine saglik afiyet olsun yorumun icin tesekkürler sorun kalkti simdi daha zor bazi islemler sadece ama olsun zammanla alisirim hayirli aksamlar öptüm.

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Değişik bir tarif..
Ellerinize sağlık afiyetler olsun bereketi ile..

Sevgilerle..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Pek leziz görünüyor canım, ellerine sağlık..

Arzu dedi ki...

ellerine sağlık
cok güzel bir tarif, hem enginar hemde avokado faydalı. iyi bir karışım olmuş.
bu arada blogundaki diger tüm tarifler harika
eline , gönlüne sağlık
sevgiler

Fatma Tekin dedi ki...

Merhabalar enginar çok lezzetli güzel görünüyor.Avakadolu yapılışını hiç duymamaıştım en kısa zaman da deneyeceğim.Ellerine sağlık.

Benhurum dedi ki...

Enginar severler arasında bende varım:) Enginar' ı baklalı ve ev yapımı garnitürlü olarak ya da özel bir şekli ile yaparım ancak avakado ile hiç denemedim fkat avakadoyu normalde sevmem ancak enginar ın içinde nasıl olacağınıda çok merak ettim doğrusu, denemek istiyorum, güzel bir paylaşım teşekkürler.. Ayrıca foto da çok güzel ellerine emeğine sağlık...

anneminkizıyim dedi ki...

Hiim mis gibi degisik bir lezzet olmus, ellerinize saglik, sevgiler....

humeyra dedi ki...

Bu yemekleri ancak 5-6 ay sonra deneyebilicem. Babam böyle sebzeli yemeklerden pek hazetemediği için ben de pişirmiyorum. Pişirdim mi uzaydan yemek inmiş gibi bakıyorlar sebzelere :) Halbuki çok lezzetli görünüyor. Gözüm kaldı.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ben ne yazık ki avakado ile henüz müşerref olamadım. nedense de hiç merak etmedim tadını. ama enginara bayılırım, gerçekten Allahın nimeti bu kadar leziz olması. evde ben ve oglus seviyoruz sadece, eşim ağzına koymaz ama yine de yaparım sık sık. ellerine sağlık.
bu arada torpido gözü olayı da çok tehlikeli valla, ben öyle acil durum falan bekleyemem açar bitiririm ne var ne yoksa. nolcak bu halim:))

kalpkurabiye dedi ki...

ellerinize sağlık özlem hanımm nisanın başında enginar iyice bollanıyormuş izmirden nişanlımın ailesi yollayacak ozaman bu birbirinden güzel tarifleri deneyeceğimm:)) elleriniz dert görmesinn..

gulsev dedi ki...

Özlem'cim eline sağlık,
Enginarı temizlenmiş olarak almak istemesemde mecburen temizlemeyi beceremeyip tırnaklarımı mahfettiğim için ne yazıkki sularda bekleyenlerden temin ediyorum. Avogado nasıl bir lezzet kattı çok merak ediyorum doğrusu, pişmiş olarak hiç tüketmemiştim.

Chaplin cafe(BURCU) dedi ki...

Avakado ve enginar ilginç bir kombinasyon.
Avakadoya bayılırım enginar da severim...Ama şu 1 çay bardağı zeytinyağı hiç olmadı :( Demekki rejim bitene dek yapıp deneme şansım yok.Sebzeleri ya buharda pişiriyorum ya da haşlıyorum son zamanlarda yağı epey bir azalttım kilo verebilmek için.
Ellerine sağlık...
Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Enginar ve avokado değişik bir birleşim. Ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

enginarı çok severim evde çok rağbet görmez benden başka avakadoyu da severim ama hiç biraraya getirmedim ikisini değişik bir tat ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Arkadaşım,ne kadar değişik bir yemek,tadı nasıldır merak ettim,elinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Avokadoyu buluruz da, enginar nerdeeee??? Canim benim, ellerine saglik, benim icin de ye... Sevgilerimle,

Baharcicegi dedi ki...

cok degisik olmus,biri sebze biri meyve ikisinin birlesimi nefis bir lezzet cikarmistir,görüntüsü enfes ellerine saglik

Unknown dedi ki...

Biz de ailecek bayılırız enginara ellerine sağlık,gerçekten çok güzel bir poz.
Sevgiler...

Beyaz Hanımeli dedi ki...

Ellerinize sağlık. Tam zamanında denemek lazım bu tarifi. Avakadolu nasıl olur merak ettim şimdi. Sevgiler.

KEYFESEYRAN dedi ki...

Sıradışı yemeklerinize hayranım elinize sağlık sevgiler

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bence de 1 Mayıs resmi tatil olmalı:)))
Evde oturup dinlenilmeli:))
Ellerine sağlık canım. İzmirli olarak enginara bayılırım.
Nefis olur gerçekten. Ama avakadolu hiç denememiştim. Çok ilginç
Denemeliyim mutlaka
Çok öptüm canım
sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Özlem'ciğim,her ikisinide çok severim Özlem'ciğim,kararmasına bile takılmadan..)Ellerine sağlık,öyle güzel görünüyorlar ki..



Sevgiler..

Esma Ercengiz dedi ki...

Bir İzmirli olarak benim de en sevdiğim dönem başladı. Pazarlarda enginarlar yerini aldı. Önümüzdeki haftalarda istikamet Gümüldür'de ki enginar tarlaları olacak.
Ellerine sağlık. Sevgiler..

bir dilim bir tutam dedi ki...

Özlemcim tarifleine bakilirsa enginari cok seviyorsun...
bende yazin Türkiyeden enginar getirsim..ve annemin tarifi olan soganli ve portakal soslusunu yapiyorum.Ama senin bu avokadolu cok ilgimi cekti..Muhakkak yapmayilim..Buzlukta saniyorum bir pisirimlik daha var...Sagol canim.Ellerine saglik.Sevgiler gönderiyorum.