8 Ekim 2007 Pazartesi

Paskalya Çöreği



Geçen gün paskalya çöreği yapmak için kolları sıvamıştım. Tüm malzemeleri Gönül Candaş'ın tarifteki gibi hazırlayıp karıştırdım. Ancaaaak birşeyler ters gitmiş olmalıydı ki hamur tarifte denildiği gibi kabarmadı. Ben yine de belki pişince durum düzelir sandım, şekil verip pişirdim ama nafile. 3'er adet kaskatı paskalya çöreğim oldu. Yani o kadar sert oldu ki, her biriyle ceviz kırılır, öyle bir kıvamda yani :)

Tarifte kuru mayayı ılık sütte eritin diyordu. Ben kuru maya olarak Dr.Oetker'in instant mayasını kullanmıştım. Galiba instant mayanın sütte eritilmesi, bu mayanın cinsine uygun bir durum olmadı. Nerden bilebilirdim ki, kuru maya diyince... evde bu vardı.

Ama yılmadım, yeniden yapmak için işe koyuldum. Bu sefer maya olarak yaş maya kullandım. Veee sonuç super oldu... Ne kadar sevindim anlatamam. Yumuşacık çöreklerim oldu.

Tarifi ise şöyle...


Malzemeler

  • 495 gr un
  • 180 gr toz şeker
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
  • 50 gr margarin (oda ısısında)
  • 195 gr süt
  • 25 gr yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı toz mahlep
  • 1 çorba kaşığı kıyılmış badem
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı


Maya ılık sütün içinde eritilir. 1 adet yumurta, 1 adet yumurta akı, şeker, margarin, mahlep, tuz ve un hepsi birlikte karıştırılır. Aslında ben hepsini ekmek yapma makinesine atıp, hamur programını kurup, hamuru öyle hazırladım. Normalde, hamuru, ılık bir yerde iki misli kabarıncaya kadar bekletiyorsunuz.

Hazır olan hamuru, iri bir rulo yapıp 9 eşit parçaya ayırın. Her parçayı aşağı yukarı 20 cm uzunluğunda çubuklar halinde yuvarlayın. Çubukların ikisini uç uça koyup, üçüncüsünü de iki çubuğun ortasından T olacak şekilde koyup, saç örgüsü gibi örün. Fırına dayanıklı tepsiye koyup, biraz daha mayalanması için bekleyin.


Üzerine, birkaç damla sıvıyağı ve süt karıştırılmış yumurta sarısını sürün. Üzerlerine kıyılmış bademi serpiştirip, önceden 170 derecede ıstılmış fırında 25 dk kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin.



Afiyet olsun !

15 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Canım Özlem'ciğim,
Ne kadar güzel görünüyor çöreğin.Kokusu buralara kadar geldi sanki..))(CANIMIN ÇOK ÇEKTİĞİ OLURSA KOKUSU BURNUMDA TÜTER BENİM)Ellerine sağlık canım..Artık benim içinde 1 dilim yemen farz oldu..))

Kadir gecen mübarek olsun..Tüm duaların ve isteklerin kabul bulsun.Herşey gönlünce olsun..Sevgiler..

Kocaman öpüyorum seni

hatice dedi ki...

Özlem'ciğim paskalya çöreği harika, ayrıca duaların Rabbin yüce katına iletilmisine vesile olan kandilin mübarek olsun...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Özlem'cim çöreğin görüntüsü nefis. Bende ekmek makinesinde yaptığım ve yaş maya kullandığım hamurlardan daha iyi sonuç alıyorum. Ellerine sağlık. Sulu köftede çok güzel. Geçmiş kandilinide kutlarım. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

azmin elinden kim kurdtulabilirki...hele paskalya asla...sonuç harkab.....ellerine sağlık....

pelin dedi ki...

merhabalar
evet instant maya una katılıp kullanılıyor.geçmiş olsun .seni uğraştırmış.ama azmin elinden bişikurtulamaz değil mi.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Senin ve ailenin damağını ve çevresini tatlandıran mutlu bir bayram diliyorum.
Sevgiler…

gülizar dedi ki...

özlemciğim ellerine sağlık bende çok denemek istiyordum.ama ölçüleri kaşık veya bardak olarak verirsen sevinirim.Şimdiden iyi bayramlar.

Adsız dedi ki...

Siteniz ve tarifleriniz çok güzel ellerinize sağlık...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mmmm nefis görünüyor.

Mutlu bayramlar diliyorum Özlem.
Sevgiler,

elma şekeri dedi ki...

Bayram sabahları, demli bir çay, su böreği, bayram şekerleri, şeker isteyen çocuklar, bir telaş bir koşturmaca. Köprü hep kalabalık, bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, uzun bayram tatilleri, ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrıntı. Hayatın üzerindeki 'pause' düğmesine dokunun... Kısa bir süre için hayatı durdurun. Mutlu bayramlar...

Nalan Ünal dedi ki...

Ellerine sağlık.. Paskalya çöreğine bayılırım, ne zaman yesem aklıma çocukluk günlerimdeki komşumuz Eva teyze gelir. Paskalya gününde hepimize paskalya çöreği ve haşlanmış renkli yumurtalar verirdi. Paskalya çörekleri de mutlaka beyaz fırından alınmış olurdu. Ne zaman yolum Kadıköy'e düşse ben de mutlaka beyaz fırına uğrar o kocaman paskalya çöreklerinden alırım.Bana eski günleri anımsattın:))

Bu arada sana ve ailene huzurlu bir bayram diliyorum.
Sevgiler,
Nalan
tenceremiz.blogspot.com

Özlem dedi ki...

Gül'cüm,
Senin için 1 dilim yedim, hatta 2 bile yemiş olabilirim :)

Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Hatice'cim,
Ziyaretinle beni ne kadar mutlu ettin,

Sevgilerimle...

Ebru'cum,
Güzel sözlerin için çoook teşekkür ederim.
Sevgilerimle...

Özlem'cim,
Evet, gerçi neredeyse 1 kilo unum telef oldu ama sonunda tutturabildim :)
Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Sevgili Pelin,
Acı gerçeği maalesef geç öğrendim ama dediğin gibi instant maya hiç ıslatılmadan direk una katılıyormuş.
Sevgiler,

Perihan'cım,
Güzel dileğin çok teşekkürler...

Gülizar'cım,
Ölçüleri en kısa zamanda bardak olarak vereceğim.
Sevgiler,

Aslı'cım,
Teşekkür ederim, senin siten de çok güzel,
eline ve yüreğine sağlık,

Bürçin'cim, Çok teşekkür ederim, biraz geç oldu ama ben de senin geçmiş bayramını kutlarım...

ve... diğer ziyarete gelen tüm arkadaşlarımın da geçmiş bayramını en içten dileklerimle kutlarım.

Elma şekeri ne güzek yazmışsın, ama maalsesf benim bayramlarım, genelde iş güçle geçiyor... ama olsun... bunun da güzel yanları var...
Sevgiler,

Nalan'cım,
Güzel bir anını hatırlattıysam ne mutlu bana... Güzel söz ve dileklerin beni çook mutlu etti, inan. Geçmiş bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.
Sevgiler.

Özlem dedi ki...

Gülizar'cım,

Biraz geç oldu ama sana ölçüleri istediğin gibi verdim.

4,5 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1/5 paket margarin
3 kahve finaci süt
1/2 paketten birazcık fazla yaş maya

Sevgiler,