8 Temmuz 2007 Pazar

Patatesli Katlar



Bu tarifi gördüğümde, farkına vardım ki aslında tüm malzemeler elimde mevcut. Bir ara uygularım dedim.

Dün akşam arkadaşlarla konuşup bugün için program yaptık ve tüm günü dışarıda geçirdik. Epeydir günlerini yorgun argın geçiren benim için iyi geldi doğrusu. Neyse... gün sonunda hadi bize gidelim dedik ve hep beraber eve geldik. Gerçi öğlen yemeğini geç yememize rağmen, hepimiz az da olsa acıkmıştık.
Evde hazırda hiçbir şey yoktu. Ne yaparız ne ederiz derken aklıma 2 gün önce gördüğüm bu tarif geldi. Hala malzemelerim de mevcuttu. Eh görünüşü de pratik birşeye benziyor.
Eee ne duruyorum o zaman... İşin biraz soru işaretleriyle dolu kısmı, bu yemeği sadece bizim için değil, eve davet ettiğimiz arkadaşlarımızın de yiyecek olması. Ama n'apalım, ne derler "misafir umduğunu değil, bulduğunu yer".
Neyse sonunda bir cesaret yemeği tarif edildiği gibi uyguladım. Ancak pişirme aşaması yazılandan daha uzun sürdü... Eyvah dedim, tarifte birşeyleri yanlış mı uyguladım acaba. Teker teker tabaklara koyup sofraya getirdim. Oturup, eşimin ve arkadaşlarımın ağızlarına ilk lokmayı atışlarını izlemeye başladım. Ama, onların "mmmhh nefis olmuş" demeleriyle, ne kadar rahatladığımı, kasılmış vaziyette olan karnımı gevşettiğimde farkettim. Her ne kadar sonuç güzel de olsa, bir daha misafir çağırdığımda yeni bir tarif denememeye karar verdim. Çünkü sonunda neyle karşılaşacağınızı bilemiyorsunuz ve strese giriyorsunuz. Gerçi tarifin içinde patatesin olması avantajlı bir durum, yani işe 1-0 önde başlıyorsunuz...



Bu arada yemek piştikten sonra baktım içi hafif sulu kalmış, hemen kenarından akıtarak fazla suyunu döktüm.
Ama tadı gerçekten güzeldi.


Malzemeler

  • 4 adet iri patates
  • 1 soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 paket dondurulmuş ıspanak
  • 150 gr pastırma
  • 2 su bardağı rende kaşar
  • 1 kutu krema
  • 2/3 su bardağı süt
  • tuz
Yapılışı

Patatesleri halka halka, soğanı da yemeklik doğrayın. Teflon tencerede tereyağını eritip soğan ve patatesleri birlikte soteleyin. Patatesler sotelenirken sert yapılarını kaybetmeleri gerekiyor. Bu işlemden sonra sıra ıspanağa geliyor. Ayrı bir tavada da ıspanakları kendi suyu ile soteleyin. Kare bir fırın kabını yağlayıp. Sırasıyla, önce patateslerin yarısını, sonra kaşar rendesinin 1/3'ünü, üzerine pastırmanın yarısını ve ıspanağın tümünü, üstüne tekrar kalan kaşar rendesinin yarısını serpip, üstüne kalan pastırma ve sonra patatesleri serin. Süt, krema ve tuzu bir kapta karıştırıp, üstlerine dökün. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 35 dk (tarifte 10 dk diyordu ama yeterli gelmedi) pişirin. Bu arada 35 dk'nin ilk 20 dk'si dolduktan sonra kabı fırından çıkarıp üzerine kalan kaşar rendesini serpip, kabı tekrar fırına sürüp 15 dk daha pişiriyorsunuz.

Afiyet olsun !

4 yorum:

Leziz Sofralar dedi ki...

Özlem'cim ellerine saglik patatesli katlar nefis olmus görüntüsüde harika canim sizlere afiyet olsun sevgiler...

Özlem dedi ki...

Seval'cim,

Çok teşekkür ederim. Kısa sürede hazırlanan hem değişik hem de lezzetli bir tarif. Tavsiye ederim.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

özlemin tarif öncesi bahsettiği misafirleri bizdik ve inanın kendisi tevazu gösteriyor, güzel olmamış harika olmuştu. bu akşam benim eşimde aynı menüyü deniyor, göreceğiz bakalım!! özlemciğim tekrar ellerine sağlık. sevgiler

Özlem dedi ki...

Aaa bu ne güzel sürpriz böyle...Güzel sözlerin için teşekkürler Adnan'cım. Eminim Yeşim'ciğimin yaptığı daha güzel olacaktır.

Sevgiler...