- 50 gr haşhaş tohumu
- 60 ml süt
- 185 gr tereyağ, yumuşak
- 1 yemek kaşığı çok ince rendelenmiş portakal kabuğu
- 220 gr toz şeker
- 3 adet yumurta
- 225 gr kekun
- 75 gr un
- 60 gr toz badem
- 125 gr portakal suyu
Portakal sos
- 220 gr toz şeker
- 160 gr portakal suyu
- 80 ml su
Yapılışı
Küçük bir kapta haşhaş tohumlarını sütle ıslatarak 20 dk kadar bekletin.
Bu arada tereyağ, portakal kabuğu rendesi ve şekeri mikserleyin. Yumurtaları, aralarda yeteri kadar çırparak teker teker ekleyin.
Mikseri kaldırın, elinize bir spatula ya da tahta bir kaşık alın. Karışımın içine unları, toz bademi, portakal suyunu ve haşhaşlı sütü ekleyip spatula veya tahta kaşık ile karıştırın.
20 cm çapında bir kek kalıbını yağlayıp, taban ve kenarlarını kağıtlayıp karışımı içine aktarın. Önceden 180 derece (turbo 160 derece) fırında aşağı yukarı 1 saat kadar pişirin. Ancak arada sırada kontrol etmeyi de ihmal etmeyin. Verilen süre fırından fırına göre değişebilir.
Piştikten sonra keki kalıbında 5 dk kadar dinlendirip keki, bir fırın tepsisi üzerine yerleştirdiğiniz tel ızgara üzerine çevirin.
Küçük bir sos tenceresinde, sos malzemelerinin tümünü koyup tahta bir kaşıkla, şeker eriyene kadar kaynamamasına dikkat ederek karıştırın. Eriyince bir taşım kaynatıp altını kısın, 2 dk kadar daha pişirip sıcak iken kekin üzerine yavaş yavaş dökün. Süzülüp tepside toplanan sosu, tekrar kullanın.
Afiyet olsun !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder