16 Temmuz 2007 Pazartesi

Muzlu Kek


Bu kekin bu hali alması için önce muzlar dibe yerleştiriliyor, sonra üzerine hamur dökülüyor . Ve piştikten sonra da, muzlu kısmın üste gelmesi için kek tersyüz ediliyor. İşte dikkat edilmesi gereken kısım da burada başlıyor. Kalıbı çıkarmadan evvel, kalıbın üstüne iyice vurun ama her tarafına ki muzlar kalıptan ayrılsın. Yoksa bu görüntüyü yakalayamazsınız. Tecrübeme güvenin. Bizzat test edilmiştir :) Bizimkisi öyle oldu çünkü... Ciğdem ve ben, kalıbı direk tersyüz edip keki çıkarmak istedik ama maalesef bazı muzlar kalıbın dibinde kaldı. Çiğdem onları tek tek kekin üzerine yerleştirdi ama görüntüsü biraz bozuk oldu.

Resimde gördüğünüz kek İmre ile Selin'e ait. Onlar kalıbın tüm yüzeyine denk gelecek şekilde vurdular ve ondan sonra çıkardılar ve sonuç gördüğünüz gibi oldu.



Malzemeler

  • 125 gr tereyağ, doğranmış
  • 60 gr esmer şeker
  • 3-4 adet muz, kalın ve verev (diyagonal)kesilmiş
  • 250 gr kekun
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 125 gr toz şeker
  • 2 yumurta
  • 125 ml süt


Yapılışı

25 cm kare kek kalıbının içini kenarlarını yağlayın.

Tereyağını ısıtıp eritin.

Tereyağının 50 gr kadarını, kalıbın dibine eşit olarak dökün. Esmer şekeri dengeli olarak serpin ve muzları tabanın tamamını kaplayacak şekilde dizin. Aralarında boşluk kalmamasını sağlayın.

Un, kabartma tozu ve şekeri mikserle birkaç vuruşla karıştırın. Ortasını çukurlaştırıp kenara ayırın.

Kalan tereyağını, sütü ve yumurtaları mikserleyip unun ortasına dökün. Yine mikseri sadece malzemelerin karışmasına yetecek kadar çalıştırıp çalıştırın. Daha fazla çalıştırmayın.

Karışımı muzların üzerine yayın.

Önceden 180 derecede (160 turbo) ısıtılmış fırında 1 saat ya da kekin ortasına batırılan kürdan tertemiz çıkana kadar pişirin.

Piştikten sonra kalıbında 15 dk kadar dinlendirin ve başta anlattığım şekilde tersyüz edip servis yapın.


Afiyet olsun !

1 yorum:

BERRİN İLTER dedi ki...

ellerinize sağlık,muhteşem görünüyo muzu çok seven biri olarak en kısa zamanda deniycem.süper bi fikir