16 Temmuz 2007 Pazartesi

Lezzet Okulu Ve 5 Güzel Tarif



Sıra geldi 2 gün önce bahsetmiş olduğum kurs maceramdan öğrendiklerime.

Beş kek beşi de birbirinden nefis kek !

Tariflere geçmeden önce, zaten birçoğunuzun bildiği bazı noktaların üzerinden geçmek istiyorum, belki ilk defa adım atacaklara yardımcı olabilir.

Öncelikle, yumurtalar dolaptan çıkarılmış, oda ısısına getirilmiş, tereyağının da oda ısısında yumuşamış olması gerekiyor.

Biz bu kekleri hazırlarken önce şeker ve tereyağını mikserle karıştırdık, krema kıvamına getirdik. Daha sonra mikserle karıştırırken yumurtaları tek tek ilave edip karıştırdık. Karıştırma işlemini öyle çok uzun da tutmadık. Genelde, eğer tariflerde aksi söylenmediği takdirde bu şekilde yapmak daha doğru imiş. Biliyorsunuz bazı tarifler sıvıyağı ile hazırlanabiliyor o zaman önce yumurta ve şeker karıştırılıyor.

Yumurtaları kırarken ayrı bir kaba kırıp öyle ilave etmekte fayda var, belki hoşunuza gitmeyen bir durum olabilir, böylece tüm kek malzemesini telef etmeden yumurtayı direk imha etmiş olursunuz.

Bunun dışında karıştırma işlemi aşamasında, un ilave edileceği zaman mutlaka mikseri kapatıp, unu ekledikten sonra spatula ile karıştırmak gerekiyor.

Karışım kek kalıbına döküldükten sonra üzeri düzeltilip, karışımın orta kısmı hafif çukurlaştırılıyor ki pişerken orta kısmı çok kabarmasın diye.

Fırın, piğşirme öncesi, önceden ısıtılmış olmalı (bunu artık herkes biliyordur :)).

8 yorum:

Duygu dedi ki...

Merhaba Ozlem:)
Soylemesi ayip gercekten lezzetliydi;)Kursta pisirdiklerinizde cok guzel gozukuyor.fotografi cok begendim bu arada.
sevgiler

ayseyaman dedi ki...

Özlem'ciğim nefis tarifler, harika püf noktaları vermişsin. Kurstan hem sen, hem bizler yararlandık.
Paylaşım işte budur.
Resimlerin de ayrıca çook güzel canim. ;)
Ellerine sağlık.

Kek yapmanın püf noktalarına değinmişken, sana bu konuda bir sorum olacak. Benim her zaman yaptığım bir pandisyanya tarifim var. Burada!:D
Kesinlikle şimdiye kadar bana sorun çıkartmadı. Geçen gün içine kabartma tozu ekledim daha iyi olur diye umarken kekim çöktü. İçi pişti fakat hem ortası hem de kenarlardan içeriye doğru indi.
Kabartma tozu neden böyle birşey yapmış olabilir hocam? :))
SEVGiLERLE

ebrulitatlar dedi ki...

Özlem'cim birbirinden nefis kekler, bayıldım hepsine, arkadaşının ve senin ellerine sağlık, sevgiler, iyi haftasonları..

Özlem dedi ki...

Duygu'cum,

Cok tesekkür ederim.

Sevgiler.

Özlem dedi ki...

Ayşe'cim,

Geç cevap için özür dilerim.

Eğer yararlı olabildiysem ne mutlu bana:)
Bu arada kek tarifine baktim, kekun kullanıyorsun ve onun içinde sanirim zaten kabartma tozu var. İlave kabartma tozunu 1 paket mi ekledin? Acaba fazla gelmiş olabilir mi? Kekleri biz de kekunla yaptık ve kabartma tozunu bazı keklerde kullandık ama az ölçüde. Bu konu hk maalesef net bi bilgim yok malesef sadece tahmin. Ama imkanım olduğunda mutlaka soracağım.

Sevgiler.

Özlem dedi ki...

Ebru'cum,

Tavsiye ederim. Tatları çok güzeldi.
Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Özlem'ciğim,
Biligleri bizlerle paylaştığın için teşekkürler canım.Resimleri gördükten sonra bende çok heveslendim inan.Bende mi gitsem acep?Tek kelime ile harikasınız canım.

Afiyetler olsun,sevgilerimle..

Özlem dedi ki...

Gül'cüm,

Ne demek :) tabii ki... seve seve paylaşırım sizlerle. Paylaşılanlara mutlaka eklenen bir şeyler oluyor. Ben de bu sayede çok şeyler öğreniyorum sizlerden.

Sevgiler.