28 Temmuz 2007 Cumartesi

Kabaklı, Sarımsaklı, Rokforlu Tart




Tart seviyorsanız bu tarifi deneyin, çayın yanında çok hoş bir lezzet. Ayıptır söylemesi biraz lezzetli oldu :)

Bu aralar kabaklı lezzetlere merak sardım. Pazartesinden Perşembeye kadar iş seyahatindeydim. Bu seyahatimde o kadar güzel kabak kızartmalar yedim ki anlatamam. Kabak çiçeğinden yapılmıştı. Belki daha önce tadanınız vardı ama ben ilk defa yedim. Kızartma bira ve unla yapılmıştı bence, ama o kadar hafifti ki sanırım yağından kaynaklanıyordu. Sadece kabak değil her türlü sebzeden yapmışlardı, kırmızı biber, havuç, patlıcan....

Bu tarifi de Dünya Mutfağı yemek kitabında görünce kabak aşkım depreşti birden ve yaptım. Bakalım beğenecek misiniz.

Malzemeler

Hamuru için:

  • 225 gr un (2 su bardağı)
  • 175 gr margarin (1,5 su bardağı)
  • 1 fike tuz
  • 2 çorba kaşığı süt
Üstü için:
  • 1 veya 2 kabak
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1 soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 50 gr rokor
  • 150 gr krema
  • 1 yumurta
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Derin bir kapta hamur malzemelerini karıştırıp yoğurun. Tart kalıbına elinizle yayarak yerleştirin. Bu tarifin en sevdiğim yanı, hamur için verilen ölçülerin ne eksik ne fazla kıvamını tam yakalaması.
Kalıba yerleştirdiğiniz hamurun üzerine yağlı kağıt serip, üzerine ağırlık yapması için bir su bardağı fasulye dökün.
Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişirin. yağlı kağıt ve fasulyeleri üzerinden alın.

Tart malzemelerini hazırlamak için, öncelikle soğanı yemeklik doğrayıp, tavada ısıttığınız margarin ile birlikte kavurun.
Kabakları halka halka doğrayın. Sarımsakları ezin (ben sarımsak sıkıcıyı kullanırım hep, dilerseniz havanda dövün). Bu malzemeleri de tavanın içine ilave edip, sürekli karıştırarak 10 dk kadar pişirin.
Derin bir kapta, yumurta, krema, küçük küçük parçalara ayırdığınız rokforu, tuz ve karabiberi karıştırın.
Kabaklar piştikten sonra tartın üzerine yerleştirin ve üzerine de kremalı karışımı dökün.
Yine önceden 200 derece ısıtılmış fırında 25 dk kadar pişirin.
Sıcak servis yapın.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Özlemciğim;
Tart harika görünüyor. Fotoğrafların çok hoş. Kabak konusunda sana katılıyorm. Her hali çok lezzetli. Süzme yoğurtla yapılan salatasınıda denemelisin. Ellerine sağlık.
Sevgilerle...

Duygu dedi ki...

Sevgili Ozlem
Hakliymissin, dun kabakli tartini denedim, soylemesi ayip gercekten cok lezzetliydi;)

Özlem dedi ki...

Işıl'cım,

Salatasını denemedim, bi ara tarifini verebilirsen sevinirim.

teşekkürler,
sevgiler...

Özlem dedi ki...

Duygu'cum,

Beğenmene çok sevindim. Afiyet olsun.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

tart hamuru firinda 45 dakika kalinca sertlesmiyo mu ya da yanmiyo mu..yarin ki misafirlerim icin denemek istiyorum..yardimci olursaniz cok sevinirim..Bir de margarin yerine tereyag kullansam yumusak olmasi kafi mi yoksa eritmem mi gerekiyor..

Özlem dedi ki...

Sevgili Sema,
Toplamda aşağı yukarı 40 dk pişmiş oluyor ama ikinci kez fırına girdiğinde üzerinde ıslak malzemeler olduğu için sanırım bu sebepten sert olmadı. Bu tart hamurunu başka malzemelerle de yaptım hep başarılı oldu. Ancak yine de ikinci kez fırınladığınızda 20. dakikadan sonra sık sık kontrol edin, fırından fırına fark olabilir.
Margarin yerine tereyağı kullanacaksanız oda ısısında olması yeterli olacaktır.

Sevgilerimle,