22 Nisan 2009 Çarşamba

Antep Dolma

SNC10370

Yemek etkinliklerinden, YE 44 # Yöresel Yemek etkinliği için, ne zamandır yapmayı düşündüğüm ama bir türlü hayata geçiremediğim bu yemeyi bu sayede yaptım. Çok nefis oldu. İyi bu etkinlikler var, bu sayede bir kenarda duran fikirler ortaya çıkabiliyor.

Bu dolmayı şimdiye kadar hep lokantalarda yedim, hiç yapabileceğimi düşünmemiştim, taa ki markette, bir poşetin içinde kurutulmuş dolmalık patlıcanları görene kadar, nedense dolmalar bu haliyle, aktarlarda satılanlardan daha fazla albenili geldi, ve de yapabileceğimi düşündürdü bana.

Yani anlayacağınız, gördüm, aldım ve yaptım :)

Nasıl yaptığıma gelince, tabii ki size ballandıra ballandıra, sanki büyük bir marifetmiş gibi anlatacağım, ama aslında çoook kolay bir tarif, hiç de öyle gözümde büyüttüğüm gibi değilmiş.

İşte buyrun tarif;


Malzemeler

Dolma harcı için;
  • Bir paket kurutulmuş dolmalık patlıcan (içinde yaklaşık 50 adet vardı)
  • 500 gr kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 büyük soğan, yemeklik doğranmış
  • 3-4 diş sarımsak, ezilmiş
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı talı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 limonun suyu
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
Dolmaların üzerine konulacak sos için;
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvıyağı
  • 2-3 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Suyu kaynatıp kuru patlıcanları 15-20 dakika kadar haşlayıp süzüp bir kenara alın. Tüm dolma harcını karıştırıp birkaç saniye kadar yoğurun.
Haşlanmış dolmaların içlerini, fazla sıkıştırmadan bu karışım ile doldurun. Doldurma işlemi bittikten sonra tencereye dizin. Üzerine sos malzemelerini karıştırıp dökün ve 1 tutam tuz ve birazcık daha limon sıktıktan sonra 2 su bardağı kadar su ekleyip altını açın, kaynamaya başlayınca altını kısıp yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Arada mutlaka suyunu kontrol edin, su ilave etmeniz gerekebilir. Bunun için mutlaka hazırda sıcak su bulundurun.
Afiyet olsun !

10 yorum:

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

çok güzell olmuuuşş.. ellerine sağlık.

Aybike Ceylan dedi ki...

Cok severim Ozlem'cigim cok. Ellerine saglik.

Sevgilerimi gonderiyorum.

Unknown dedi ki...

bayılırım antep dolmaya.bizde de eskiden pişerdi afiyetle yerdik.

TAZE NANE dedi ki...

HIIIIIIIIMMM...
GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL
ÇOKTA LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR
ELLERİNE SAĞLIK
SEVGİLER

pelince dedi ki...

Bu bana yapılırmı Özlemcim :) Anneme hemen siparişini vericem,ellerine sağlık...Enfes gözüküyor....

fiko-yağız mutfakta dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK ENFES GÖRÜNÜYOR OLSA DA YESEK ŞİMDİ SÜPERLER

Adsız dedi ki...

Cok nefis görünüyor, ellerine saglik. Sevgiler.

ZeYNeP dedi ki...

eminim lezzetide goruntusu kadar muhtesem.
ellerine saglik.

zeynep

Adsız dedi ki...

ben antepliyim kuru patlıcan dolmasının böyle yapıldığını görmedim patlıcanlar ağzına kadar dolmaz sana tavsiyem bıraz boş bırakılır ki pişerken pilav olmasın diye

Özlem dedi ki...

Sevgili arkadaşlar,
Bıraktığınız güzel yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim,

Sevgili Adsız,
Sadece antep değil dolmalarin çoğu ağzına kadar doldurulmaz, özellikle de antep dolmanın nasıl yapıldığının farkındayım fakat elimde fazlaca iç olunca bu şekilde kullandım, yine de uyarın için teşekkür ederim, ancak sana da tavsiye ederim bu şekilde de çok leziz oldu,

sevgilerimle,