İşte karşınızda "Pate â Choux" yani choux (şu) hamuru, nam-ı diğer profiterol hamuru. Sonunda, sayısının şu anda hatırlayamadığım bir sürü denemelerimden sonra, istediğim kalitede bir şu hamuru yapmayı başardım. Daha önceki profiterol tarifimdeki hamurdan çok daha başarılı oldu. Artık şu hamuru denemelerime son verip arşivimde yerini aldı. Bundan böyle bu hamurdan istediğimi yapabilirim, ister eclair pasta, ister ballı tatlı...neyse yakında yapıp yayınlarım.
Nasıl yaptığımı sorarsanız. Bu tarifte, ekmek makinemden çıkan ölçü bardağını kullandım, yaklaşık 230 gr'lık bardağa denk geliyor.
Malzemeler
- 1 cup un
- 1 cup su
- 55 gr tereyağı, tuzsuz
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 3-4 yumurta
- Üzeri için 1 yumurta ve bir çimdik tuz
Yapılışı
Tencereye su, tereyağı ve tuzu koyup kaynatın. Kaynattıktan sonra ocaktan alıp unu ekleyin ve spatula ile hızlı hızlı karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra, ocağa alıp orta ısıda 5 dakika karıştırarak pişirin. Hamuru ocaktan alıp karıştırma kabına aktarın. 5 dakika soğumasını bekledikten sonra yumurtaların birini ekleyip hamur yoğurma mikseri ile veya spatula ile karıştırın, sonra ikincisini ekleyip karıştırın, ve sonra 3'sünü ekleyip karıştırın, eğer hamurunuz pürüzsüz ve hafif parlak ve birazcık da akışkan bir kıvama geldiyse 4. sünü eklemeyin. İhtiyaca göre dördüncü yumurta ilave edilmelidir aksi takdirde hamur çok yumuşak olup tepside kendini bırakıyor. Ben ne yazık ki bu aşamada fotoğraf çekmeyi unuttum yoksa buraya ekleyecektim, ama tekrar yaptığımda bu sefer atlamayacğım.
Hamur sıkma torbasına geniş ağızı duyu ekleyin. Hamuru, hamur sıkma torbasına aktarın ve aralarında yaklaşık 3cm aralıklar bırakarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 3 cm çapında topcuklar sıkın. Unutmayın hamur pişince 2 misli kabarıyor. Bu arada öneli olan bu işlemleri hızlı yapmak, hamuru çok bekletmeyin. Tarifte sıkma işlemi bittikten sonra hamurların üzerine, bir çimdik tuz ile bir yumurtayı çırpıp, fırça ile sürün diyordu, ben de aynen uyguladım, bunun ne kadar gerekli olduğundan emin değilim, belki bunu yapmasak da olur.
Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Ve pişme süresi bittikten sonra, fırının kapağını açmadan, içerde 20 dakika kadar beklettim. Tarifte 1 saat bekletin diyordu ama 20 dakika da yetti.
Profiterol toplarını fırından çıkarıp ızgara teline koyun ve soğutun. Bu aşamada içleri boşalıyormuş. Soğuduktan sonra bıçak ile ortalarını yarıp içine istediğiniz krema veya içi ekleyebilirsiniz.
Not: ben daha önceki profiterol tarifimdeki kremayı kullandım içine, hatta çikolata sosunu da hazırlayıp, sos soğuduktan sonra servisten 6 saat önce topların üzerine döktüm ve kesinlikle de yumuşamadılar, hani nasıl pastanelerde, sosu üzerinde bekletilip satılır ve de yumuşamaz, valla onun gibi oldu. O yüzden çok mutlu oldum :)
Sizlere de başarılı denemeler !
6 yorum:
gerçekten muhteşem olmuş ,resim harika duruyor eminim lezzet,de öyled,r...ellerinize sağlık...
Sevgili Kardelen,
Güzel yorumun için çok teşekkür ederim.
sevgiler,
Sevgili Özlem ben dün bitane şu hamuru denedim ama başarılı olmadı. Seninki çok güzel görünüyor. Sanırım püf noktasını yakalamışsın. Ellerine sağlık. Bugün yine deneyeceğim. Ben yıllar önce mutfak rehberi dergisinden bir tarif denemiştim ve çok güzel olmuştu ama o sayıyı bulamıyorum. Sevgiler.
Fatma'cım,
Benim de bayağı bir denemem oldu, birçok kere başarısız oldum ama bu gerçekten tam istediğim gibi oldu. Bu arada, derginin hangi senesi ve ayı olduğunu hatirlarsan, ben neredeyse 98 senesinden beri biriktiriyorum, senin için tarife bakabilirim.
sevgiler...
Özlem Hn.,
Tarifiniz için teşekkür ederim. Aynı tarifi önceden denemiş ve başarılı olamamıştım. Sizin tarifinizi okuduktan sonra fırında beklettim ve çok iyi sonuç aldım. Takipteyim :)
Ben Fransiz ascisiyim.ben sizin yerinizde olsam yari su ,yari sut eklerim.
hamurunuzun olup olmadigini anlamak icin,parmaginizla cizgi cizin.kapaniyorsa hamur olmustur.kapanmiyorsa daha bir yumurta ekleyebilirsiniz.
Yorum Gönder