7 Eylül 2009 Pazartesi

Deniz Börülcesi

SNC10067


Malzemeler
  • 1 demet deniz börülcesi
  • 1/2 limon
  • 1/çay bardağı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak
  • tuz

Yapılışı

Yeteri kadar suyu kaynatın ve içine yıkanmış deniz börülcelerini koyun. Yaklaşık 15 dakika kadar haşlayın. Haşlanan deniz börülcelerini soğuk sudan geçirip süzün ve soğumalarını bekleyin.

Soğuyan börülceyi, elinizle kılçığından sıyırarak temizleyin, eğer yeterli sürede haşladıysanız ayıklaması çok kolay. Şimdiye kadar hiç yapmadığım için nasıl ayıklanır bilmezdim, ama bu yaz Çeşme Alaçatı'da sabah erken saatte dolaşırken bir lokantının önünde bir amcanın deniz börülcesi ayıkladığını gördüm ve iyiki de görmüşüm, gözümde çok büyüttüğüm bu işemin ne kadar basit olduğunu öğrenmiş oldum. Deniz börülcesini çok seven biri olarak ne kadar mutku oldum anlatamam.

Evet, ayıkladığınız börülceyi çukur bir kaba koyun. Sosu için sarımsağı ezip üzerine zeytinyağını ve limon uyunu koyup karıştırın. Hazırladğınız bu sosu börülcenin üzerine dökün.

Afiyet olsun !

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Eline sağlık arkadasım deniz börülcesini çok severim ve çok sık ta yaparım.Afiyet olsun sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Özlem hanım, tüm tarifleriniz çok güzel ve sayfanızdan denediğim 4-5 tarifte gayet başarılı oldum. Sayenizde eşim kuzu eti bile yer oldu! Acaba deniz börülcesinin nasıl "ne kadar basit olduğunu" da biraz açıp anlatabilirseniz (çünkü ben de çok çok seviyorum ama ayıklama işi.....!!!)çok memnun olucağım. Belki eşim sayenizde deniz börülcesi de yer!
Sevgilerimle, Hatice

Özlem dedi ki...

Sevgili Hatice,

Tariflerimi beğendiğinize ve de eşinizin kuzu etini sevmesine çok sevindim, bazen pişirilenleri evdekilere beğendirmek ne zordur çok iyi bilirim...Börülceye gelince, aslında sonradan, ayıklarken resimleri çekip sayfama koymadığıma çok pişman oldum çünkü ayıklama işlemini tarif etmesi biraz zor, resimlerle bir gösterebilseydim ne kadar basit olduğuna inanamazdınız. Eğer markette tekrar bulursam sizin için çekip yayınlayacağım. Yine de dilim döndüğünde burada anlatmaya çalışacağım. Börülceyi haşladıktan sonra, ki bu sürenin doğru ayarlanması lazım yoksa ayıklamak zor olur, börülcenin saplarını aşağıya doğru sarkacak şekilde en tepesinden tutun ve elinizle saplarının bağlantı yerinden aşağıya doğru sıyırarak çekin, börülcenin yeşil kısımları sapta kılçığını bırakarak kolayca ayrılıyor. Umarım daha açık olabilmişimdir ama dediğim gibi tekrar bulup resimlerini tarife ekleyeceğim, söz....

sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Özlem Hanım,
Teşekkür ederim. "Börülce" başlığını sık sık kontrol edeceğim!
Hatice