Bir gün rötarla tarifi yazabildim :)
Henüz elle yoğrulan ekmek yapmaya cesaret edemiyorum, daha doğrusu makine varken biraz tembellik yapıyorum. Ama ister elle, ister makineyle, evde ekmek yapmanın keyfi gerçekten başka, evin içini mis gibi ekmek kokusu kaplıyor ya...buna bayılıyorum.
Bahsettiğim küçük ilave "Gluten", tariflerde hep görüyordum ama nerden bulacağımı bilmiyordum, sonunda bulup aldım. Ekmeğe gerçekten yumuşaklık kattı, her zaman yaptığımdan farklı bir lezzette oldu. Fırından aldığım ekmek tadına çok yaklaştı.
Tarifine gelince....
1 cup = 240 ml = yaklaşık 1 su bardağı
1 tbs = 1 yemek kaşığı
1 tsp = 1 tatlı kaşığı
Malzemeler
- 1 ½ cup tam yağlı süt
- 1 tbs tuzsuz tereyağı veya margarin, küp küp kesilmiş
- 3 cup un
- 1 tbs şeker
- 1 tbs gluten
- 1 ½ tsp tuz
- 2 tsp instant maya
Yapılışı
Malzemeleri makinenize, yukarıda verildiği sıra ile koyun. Burada önemli olan, sütün çok soğuk olmaması, ama sıcak da olmayacak, mevsim itibariyle hava sıcak olduğu için oda hararetinde olması yeterli. Önce sıvı malzemeleri, en üste de kuru malzemeleri koyun. Unu koyarken sütün üzerini tamamen örtecek şekilde olmasına dikkat edin.
Makinenizin, orta kabuk ve küçük somun ayarını seçip temel ekmek programında çalıştırın.
Yaklaşık 3 saat 15 dakika sonra ekmeğiniz hazır, ekmek pişer pişmez, makineden alıp ekmeği ızgara telin üzerine çıkartın. Ekmeğiniz soğuyup oda ısısına gelince kesebilirsiniz.
not: içinde süt olduğu için makinenin içinde bekletmeyin, önceden programlayarak pişirmeyin, yoksa süt bozulur.
Afiyet olsun !
7 yorum:
Oh ellerine sağlık! Evde ekmek yapmak gibisi var mı Özlem. Ben de geçen gün pişirdim son ekmeğimi. Bu sefer buğday, çavdar ve yulaf vardı içinde. Zengindi yani!
Özlem'cim ekmeğin şahane görünüyor, küçük ayrıntıyı da çok merak ettim. Ellerine sağlık.
Sevgiler
Şu an tarif hiç önemli değil , bir dilim alıp üzerine tereyağı ve reçel süresim geldi:-)
Ne kadar güzel görünüyorlar,ellerine sağlık.
Sevgilerimle
GÖRÜNTÜ SÜPER CANIM ELLERİNE SAĞLIK...
Tarifini sabırsızlıkla bekliyorum.Ellerine sağlık.Sevgiler...
peynir altı suyunu dene özlem gerçekten şok olacaksın :) ultra yumusaklık sağlıyor :)
ben de denedim ekmeği ama gluten koymadan bile müthiş yumuşak bir ekmek oldu ayrıca çok da iyi kabardı
ellerimize sağlık:)
Yorum Gönder