22 Ağustos 2009 Cumartesi

Fried Chicken

SNC10124


Ne zamandır bu tarifin orijinalini yapmak istiyordum...ve sonunda aylar sonra yapabildim. Şimdi diyeceksiniz ki orijinali de neyin nesi...hemen açıklayayım;
orijinal tarifin içinde buttermilk vardı ve buttermilk Türkiye'de bulunmadığı için daha önce farklı şekillerde denemiştim. Aslında onlar da fena olmadı ama hep aklımda "olması gerektiği gibi olsaydı nasıl olurdu" sorusu dolanıp duruyordu.
Geçen hafta bir iş seyahati sebebiyle Almanya'ya gittim ve... tabii kaçar mı :) ilk fırsatta bir markete girip bu zatı muhteremi, yani buttermilk'i buldum, buldum buldum ama yurt dışından Türkiye'ye dönerken ne yazık ki sıvı sınırlaması ile karşılaşıyorsunuz, bu da demek oluyor ki uçakta yanınıza 100 ml'nin üzerinde sıvı madde alamazsınız, herneyse bir şekilde, binbir uğraştan sonra buttermilki bavuluma koyulabilir hale getirip, bavulumu da uçağın bagajına verdim, ancak bu şekilde taşıyabiliyorsunuz.
Eve geldiğimde bavulumu açarken kötü bir sürprizle karşılaşmaktan çok korktum ama ambalajlama konusunda üstüme olmadığı için sorun olmadı :)

*Aşağıda, orijinal tarifte belirtilen ölçü miktarlarının karşılığını kolaylık olması açısından belirttim:

-Buttermilk yerine 1 cup (=240 ml=yaklaşık bir su bardağı) sütün içine 1 dolu yemek kaşığı limon suyu ekleyip kullanabilirsiniz.
-1 tbs=1 yemek kaşığı
-1 tsp= 1 tatlı kaşığı


Malzemeler

  • 6-8 adet tavuk baget =küçük but
  • tuz
  • 3 cup un
  • 2 tbs sarımsak tozu
  • 2 tbs soğan tozu
  • 2 tbs tatlı kırmızı biber
  • 2 tsp acı kırmızı biber
  • taze çekilmiş karabiber
  • 1 cup buttermilk
  • 2 tbs acı chili sos
  • kızartmak için fındık yağı, (orijinalinde yer fıstığı yağı kullanılıyor)
  • 1/4 demet taze kekik
  • 3 iri dal taze biberiye
  • 1/4 demet taze adaçayı, ben kuru kullandım
  • 1/2 baş sarımsak, kabukları soyulmadan ezilmiş olarak
  • Limon, sunum için

Yapılışı

Tavuk butlarını geniş bir kaba koyun ve üzerlerine 2 cm geçecek kadar su koyun, 2-3 tbs kadar tuz ekleyip en az 2 saat veya 1 gece buzdolabında bekletin.

Geniş yayvan bir tabakta, unu, sarımsak tozunu, soğan tozunu, acı ve tatlı biberleri birbiri ile iyice karıştırın. Ardından karışımı tuz ve karabiber ile de çeşnilendirin. Başka bir kapta, buttermilk ve acı biber sosunu çırpıp karıştırın. Yine tuz ve biber ekleyerek çeşnilendirin.

Tavukları sudan çıkartıp, süzüp kurutun. Sonra sırasıyla önce una, buttermilkli karışıma ve tekrar una bulayın.

Bulanmış tavuk butlarını kenara alıp dinlendirin. Bu arada yağı hazırlayın.

Derin ve geniş bir tencereye yağı dökün, yağın miktarı tencerenin yarısından aşağıda kalacak şekilde olmalı. Kekiği, biberiyeyi, adaçayını ve sarımsak dişlerini henüz soğuk olan yağa ekleyin. Yağı, ısısı 350-365 F'ye kadar ısıtın. Evinizde yağ ısısını ölçen dereceniz yoksa, yağın biraz ısınmasını beklemeniz gerekiyor, dakika tutmak aklıma gelmedi ama bir dahaki sefere yaklaşık kaç dakikada bu ısıya geldiğine dikkat edeceğim. Aslında yağ ısınınca içindeki otlar kaynamaya başladığı için kokularını duymaya başlıyorsunuz.

Yağ yeteri kadar ısınınca tavukları 2'şer 3'er parti parti kızartmaya başlayın . Tavukları çevirerek yaklaşış 12 dakika kadar kızartın. Tavukların kızartma işlemi bittikten sonra kevgirle tencereden alıp iyice yağını süzdükten sonra kağıt havlu üzerine koyun. Üzerlerine biraz tuz ve karabiber serpin. Dilerseniz otları ve sarımsakları tavukların üzerlerine koyarak da servis yapabilirsiniz ama bunun için onlar çok fazla yanmadan yağın içinden almalısınız. Üzerlerine limonları halka halka kesip servis yapın.

Çıtır çıtır, içi güzel pişmiş ve de lezzetli oldular.

Ama biliyor musunuz, kafamda bir soru işareti daha var, acaba KFC'deki kızartılmış tavuk butları nasıl yapılıyor, bir gün bunu da yapmayı düşünüyorum :)

Afiyet olsun !

9 yorum:

müjde dedi ki...

Ne kadar da iştah açıcı görünüyor.KFC'dekiler gibi olmuş.Ellerine sağlık Özlemciğim.Hayırlı Ramazanlar...

Özlem dedi ki...

Çok teşekkür ederim Müjdecim, sana da hayırlı Ramazanlar....

Sevde dedi ki...

Merhabalar;

Tavuk enfes kıtır kıtır duruyor...
Ellerin dert görmesin...
Buttermilki bulmana sevindim, artık bizde yurt dışından getirtiririz...:)

Sevgiler

pelince dedi ki...

Enfes gözüküyor,hazırlarına hiç hayır demedim:) buna hiç demem... ellerine sağlık...
Hayırlı ramazanlar...
Sevgiler..

pelince dedi ki...

Enfes gözüküyor,hazırlarına hiç hayır demedim:) buna hiç demem... ellerine sağlık...
Hayırlı ramazanlar...
Sevgiler..

zarpandit dedi ki...

ohh işte tavuk dediğin böyle olur..yoksa tavuk etti azcık yavan oluyor tek pişirildiğinde:)

Adsız dedi ki...

Aslinda buttermilk heryerde var turkiyede bile

Özlem dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Özlem dedi ki...

Evet birçok yerde Avrupa'da, Ingiltere'de ve Amerika'da var olduğunu ben de biliyorum zaten ben de Almanya'dan getirdiğimi ifade etmiştim yazımda da Türkiye'de nerede buldunuz merak ediyorum. Paylaşırsanız çok sevinirim, teşekkürler