11 Kasım 2007 Pazar

Sebzeli Lazanya

Bizim evde mönü planlama işi maalesef hep bendedir. Nadiren birilerinin canı birşey çeker ve benden yapılması istenir. Halbuki, bu konuda biraz fikir yardımı almak ve istek üzerine yemek yapmak fena olmazdı. Ama kek ve kurabiyeleri bu durumdan hariç tutuyorum, bunlar itina ile istenilir :)

-Anneee kurabiye yapsana...
-İçinde çikolata parçaları olandan...
-Lütfeeeen

Sihirli kelime söylenince akan sular durur, "Lütfen", yorgunluktan ölünse bile, kalkılır ve oğluşa kurabiye yapmak için dolaptan malzemeler tek tek tezgaha konulmaya başlanır... Sanırım buna annelik deniliyor, ya da, içimdeki anlayamadığım, o garip, birşeyler pişirme dürtüsünün ortaya çıktığı an herhalde...

Genelde, yemek yaparken, önce tariflerimi karıştırır ve tarife göre yemek yaparım. Ya da, o an canım ne çekerse, yine, o yapmak istediğim yemeğin tariflerini aramaya koyulurum.
Bu sefer, dolapta öylece durup duran, daha önce yapmış olduğum patlıcan kızartması ve son kullanma tarihine 3 gün kalmış olan mantarlarım ile ne yapabilirim diyerekten yola çıktım ve aklıma bu tarif geldi. Bu tarifi ben uydurmadım, Sofra dergisini karıştırırken görmüştüm. Makarnanın her türünü çok sevdiğim için daha fazla tereddüt etmeden yapmaya karar verdim.

Belki sizin de dolabınızda durup duran kızarmış patlıcan ve son kullanım tarihi yaklaşmış mantarlarınız varsa... uygulayın derim :)




Malzemeler
  • 6 parça lazanya (haşlamayı gerektirmeyen türünden)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 150 gr mantar
  • 1 adet patlıcan
  • 1 soğan
  • 1 havuç
  • 3 domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Sosu için

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • tuz, karabiber

Yapılışı

Öncelikle beşamel sosunu hazırlayın. Tereyeğını bir tencereye alıp, eritip, içine unu koyup rengi dönene kadar kavurun. Üzerine sütü, tuzu, karabiberi ekleyin ve çok fazla koyulaşmadan ocaktan alın.

Ayrı bir tavada zeytinyağının yarısını döküp, içine ince doğranmış mantarları koyup, hızlı ateşte kavurarak pişirin. Delikli bir kepçeyle, mantarları tavadan alıp tabağa aktarın. Aynı tavaya yemeklik doğranmış soğanı koyup kavurun. Üzerine rendelenmiş havuçları da ekleyip, birlikte sote edin. Havuçlar yumuşayınca tavadan delikli kepçe ile alın. Mantarları, havuçları ve patlıcan kızartmalarını bir araya getirip karıştırın.

Bu sefer aynı tavaya rendelenmiş domatesleri koyun. Üzerine ince ince doğranmış sarımsakları, tuzu, karabiberi ve artan zeytinyağını ekleyip pişirin. Domatesli karışımın yarısını alıp, iç malzemesi ile karıştırın.

Fırına dayanıklı bir kabın dibine biraz beşamel sostan koyup yayın. Üzerine 2 adet Lazanya yerleştirin (kullandığım fırın kabının tabanı tam 2 adet lazanyanın kaplıyacağı ene ve boya sahipti). Onun üzerine iç malzemenin yarısını dökün, beşamel sostan gezdirip, 2 adet lazanya daha koyun, malzemeninkalan yarısını da kullandıktan sonra, üzerine beşamel sos ve son 2 lazanyayı da ekledikten sonra kalan beşamel sosunu döküp, en üste de kalan domates sosunu gezdirin. Kaşar rendesini serpip, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dk kadar pişirin.

not : Tarifin orijinali 6-8 kişi için olup, 12 adet lazanya kullanılıyor. Her katta da 3 adet lazanya kullanılıyor. Bu kadar kalabalık olmadığımız için bu ölçüyü azaltıp, her katta 2'şer lazanya kullandım.

Afiyet olsun !

Hiç yorum yok: