Basma da fistan giyemem
demiş bir ozan ama ona aldırmayın :)
Soframızın vazgeçilmezi... Hele de sıcak yaz günlerinde hem hafif hem de serin bir yemek türüdür Zeytinyağlı.
Bu hafta, daha önce tarifini vermiş olduğum Zeytinyağlı Enginar ile Zeytinyağlı Biber Dolması yaptım. Belki zamanım olursa, özellikle oğluşumun en sevdiği Zeytinyağlı Fasulye yi de yapacağım.
Şimdilik Biber Dolmasını nasıl yaptığıma dönelim ve işte tarifi...
Malzemeler
- 22 adet dolmalık biber
- 3 büyük domates
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 2 su baradağı sıcak su
- tuz
içi için
- 1,5 su bardağı pirinç
- 4 adet soğan
- 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 3 çorba kaşığı kuş üzümü
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 tatlı kaşığı beyaz biber
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1,5 çorba kaşığı kurutulmuş dereotu
- tuz
- 1 su bardağı sıcak su
Yapılışı
Öncelikle biberleri hazırlayın. Dolmaların saplı kısmını kapak gibi bıçakla kesin, içlerindeki çekirdekleri çıkartıp, biberleri yıkayın. Ters çevirip sularını süzülmeye bırakın.
Gelelim içinin hazırlanmasına. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar su koyup 30 dk beklettikten sonra, nişastalı suyu gidene kadar yıkayıp süzün. Soğanları yemeklik doğrayın. Kuş üzümünü ılık suya koyup şişmelerini sağlayın.
Zeytinyağı ve fındıkyağını birlikte tencereye koyup ısıtın. Sonra sırasıyla, önce fıstıkları koyup pembeleşene kadar orta ısıda kavurun, peşine soğanları, fıstıklara ilave edip şeffaflaşana kadar kavurun, üzerlerine pirinci de ekleyip, yine orta ısıda pirinç sertleşene kadar kavurma işlemine devam edin.
Kuş üzümlerini süzün ve tüm geri kalan diğer malzemelerle birlikte pirince ekleyin.
Son olarak sıcak suyu da ekleyip kapağı kapayın. Pilav kaynayıp üzeri göz göz olunca altına iyice kısıp 25 dk kadar pişirin.
İç soğuduktan sonra dolmaları, fazla bastırmadan ve taşırmadan bu içle doldurun. Domatesleri biberlerin üstünü kapatacak şekilde kesip, dolmalara kapak yapın.
Hazırladığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Sıcak suya, şekeri, tuzu ve zeytinyağını ilave edip karıştırın ve dolmaların üzerlerine gezdirerek dökün.
Ocağı önce harlı, kaynamaya başlayınca ateşi kısıp, dolmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirme süresi dolmalara göre değişiyor. Ben 1 saatte pişirdim. O yüzden arada bir dolmaları kontrol etmek gerekiyor. Yani sevginizi ve ilginiz eksik etmeyin...
Sevgiler ve afiyet olsun !
5 yorum:
eline sağlık,çok canlı ve albenili duruyorlar:)
Selamlar....
Gece gece eşşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek bu Özlem'cim. :)))
Zeytinyaglilar ayri bir güzel, şekerpare apayrı güzel ve lezzetli görünüyor..
Ellerine saglik canim :))
sevgilerle
Selam,
Gerçekten yazın soğuk soğuk harika olur.
Ellerine sağlık enfes gözüküyor.
Sevgiler,
www.blogcu.com/semraninmutfagi
Birbirinden lezzetli tarifler eklemissin Ozlem, hepsinin goruntusu de ayri guzel olmus, ellerine saglik...
Çok iştah açıcı buldum.Canım istedi vallahi..Elinize sağlık..neriman
Yorum Gönder