10 Haziran 2007 Pazar

Şekerpare



Tarif bir yemek kitabından. Gecenin bi yarısından sonra aklıma şekerpare yapmak gelince, tutup da bu saatte annemi aramıyayım dedim. Yoksa kadıncağızın yüreğine iner. Eh elimde nasılsa kaynak var, değerlendireyim dedim. Ama bu arada şunu da ilave etmek isterim ki annemin tarifi daha başarılı. Onun tarifini de bir ara mutlaka yapacağım.

Malzemeler
  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı pudraşekeri
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 vanilya
  • 1,5 su bardağı toz şeker (şurup için)
  • 2 su bardağı su su (şurup için)
  • Üzerinin süsü için badem

Yapılışı

Derin bir kapta, oda ısısında yumuşamış tereyağı ile pudra şekerini karıştırıp yoğurun. Peşine yumurta, vanilya, kabartma tozu ve irmiği ekleyip yoğurmaya devam edin. Son olarak unu ekleyin, ancak eklerken yavaş ekleyin belki ölçü fazla gelebilir. Bu nedenle bir yandan yoğurun bir yandan da unu ilave edin, böylece istenilen kıvama gelindiğinde fazladan un koymamış olursunuz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırıp şekil verin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine bademleri bastırarak yerleştirin.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dk, bu sürenin sonunda fırın ısısını 150 dereceye indirip üstleri pembeleşinceye kadar pişirin.
Şurubu için su ve şekeri bir kaba koyup, şekeri eritinceye kadar karıştırıp önce harlı ateşte, kaynayınca da altını kısıp bir 10 dk kadar koyulaşıncaya kadar ocakta tutun. Koyulaştıktan sonra şurubu kenara alıp soğutun.
Şekerpareleri fırından çıkardıktan sonra sıcakken soğuk şurubu döküp bi 20 dk beklettikten sonra servis yapın.


Afiyet olsun !

2 yorum:

Nalan Ünal dedi ki...

İçinde irmik olan şekerpare tariflerini hep daha başarılı bulmuşumdur. Ellerine sağlık. Annenin tarifinde de irmik var mı?

Şimdi bana gece gece şekerpare yaptırtacak bu resim. Yapsam mı? Ihh.. Yok geç oldu.. Ama yok çok da geç değil.. Geç mi acaba? Off. Bak ne hallere düşürdün beni:)
sevgiler,
Nalan

daimamutfak dedi ki...

İrmik girince şekerpare harıka olur.elinize saglık.Resimleriniz çok net çıkmış...sevgiler.neriman