29 Mart 2009 Pazar

Pizza Hamuru

Şimdiye kadar tarifsiz resim yayınladım ama ilk defa resimsiz bir tarif yayınlıyorum... Çünkü hem çok acıkmıştık hem de resmini çekmeden önce tadına bakalım derken yemeğe dalıp gittik ve tabii sonuç...resim yok !

Bloguma koyduğum diğer pizza hamuruna göre çok daha başarılı olduğu için, resmi olmasa bile tarifi sizlerle paylaşmaya karar verdim. Ama merak etmeyin, bu pizza hamuru artık benim için klasiklerim arasına girdi ve sık sık, yani en azından ayda 2 kere yapılacak ve ilk fırsatta da resmini buraya koyacağım.

Aslında bu pizzanın tarifini "La Cucina Italiana" dergisinin Mart sayısında gördüğüm Pizzayı yapmaya çalışırken buldum. Aslında dergide verilen ölçüler bana göre yanlış, 500 gr una 2,5 litre su vermiş...bence bu ölçülerde hamur değil ancak çorba olur. Neyse ki erken uyandım ve ölçüleri kendime göre değiştirip kendim bir tarif uydurdum.

Aşağıda tarifini vereceğim hamurdan yaklaşık 30 cm çapın bir Pizza elde ediliyor ve aşağı yukarı 3 kişiliktir.


Malzemeler
  • 235 gr un
  • 125 gr ılık su
  • 8,75 ml instant maya (1+3/4 *teaspoon = çay kaşığı)
  • 1 çimdik toz şeker
  • 2,5 ml tuz (1/2 teaspoon)
*teaspoon: bu ölçü kaşıklarını mutfak eşası satan yerlerden temin edebilirsiniz, bizim çay kaşığı ölçümüzle yaklaşık "1 teaspoon = 2 tepeleme çay kaşığı" na denk geliyor.


Yapılışı

Suyu bir kaba dökün, üzerine mayayı, şekeri ve tuzu döküp karıştırın ve eritin, ardından unu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra elle bir iki yoğurup zeytinyağı ile yağladığınız çukur bir cam kaba hamuru koyun ve üzerini nemli temiz bir bezle güzelce kapayın ve 1-1,5 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.

Sürenin sonunda hamurun kabarmış olması gerekiyor ve parmağınızla bastırdığınızda oyuklar olduğu gibi kalıyorsa kıvamına gelmiş demektir.

Hamurun içindeki havayı almak için hamura yumruğunuzla bastırarak 5 dakika yoğurun ve un serptiğiniz tezgahta incecik merdane ile açın. Hamuru açarken tezgaha bol bol un serpin yoksa hamuru tegahtan ayırmanız zor olabilir.

Hamuru yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine veya varsa hafif yağladığınız pizza tepsisine yerleştirin.

Üzerine *domates sosu' ndan yaklaşık 150 gr kadar, hamurun üzerine yayın. Sosun üzerine de küp küp kestiğiniz mozarella (1 top, suda mozarella) peynirini yerleştirip önceden 240-250 derecede ısıtılmış turbo fırında 10 dakika pişirin.

Ben sosu ve peynirin üzerine sucuk da koymuştum ancak pizza pişerken baktım sucuklar çabuk pişiyor, hemen pizzanın üzerinden hepsini toplayım tavaya aldım ve pizzayı tekrar fırına sürdüm. (ben her zaman fırında yemek pişirirken yakın takip ederim, böylece kötü sürprizleri önceden önlemiş oluyorum) İyiki de öyle yapmışım, sucuklar çabuk piştiği için yanabilirdi. Pizza piştikten sonra, servisten önce sucukları hemen ısıtıp tekrar üzerine koydum, kimse birşey anlamadı.

Bundan sonra tekrar yaparsam, Pizzayı sadece domates ve peynir ile fırına sürüp, son 5 dakikasında üzerine ilaveler yapılabilir.

Domates sosu tarifine gelince;

Malzemeler
  • 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı, tercihen sızma
  • 1 diş sarımsak
  • Domates püresi 135 gr veya 200 ml'lik kutunun 2/3'ü
  • 1 domates, çekirdekleri temizlenmiş ve blenderden geçirilmiş
  • 1 çorba kaşığı kurutulmuş fesleğen
  • tuz
Domates püresini ezilmiş domates ile karıştırın. Zeytinyağını bir sos tenceresine döküp ısıtın, peşinden ezilmiş sarımsağı içine atın ve cızırdamaya başlayınca, domates püresini ekleyin, ardından fesleğen ve tuzu ekleyin. Sos kaynamaya başlayınca, altını kısıp 30 dakika kadar pişirin.


Afiyet olsun !

3 yorum:

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Merhaba Özlemciğim,

ziyaretin ve nazik yorumun için çok teşekkür ederim...

Pizza tarifini görünce ne kadar uzun zamandır ev yapımı pizza yemediğimizi farkettim ve tarifini denenmek üzere arşivime aldım...

Ellerine sağlık ve teşekkürler

sevgiyle kal,

pelince dedi ki...

Özlemcim tarif gözümde canlandı bile,üşenmesem de yapsam keşke....
Ellerine sağlık...

Afiyet olsun...

Sevgiler.

mujdenin denemeleri dedi ki...

Ellerine sağlık Özlemciğim.Eminim çok lezzetli olmuştur.Sevgiler...