8 Mart 2009 Pazar

Aşure

SNC10164

Aşure zamanı bitmiş olabilir ama benim aşureye olan aşkım hiç bitmeyecek...
Muharrem ayında hem annemden hem de kayınvalidemden gelmişti ve ayıptır söylemesi her ikisinin de çoğunu ben yedim, çünkü oğlum hiç yemez, eşim ise benim kadar meraklı değil, gelenlerden 1 kase ya yedi ya yemedi.
Genel olarak tatlıyı zaten seviyorum ama bunu tatlı sınıfından öteye bir yerlere koyuyorum...hatta ben aşureyi sadece aç karnına yiyorum, benim için başlı başına bir besin. Aslında içinde kilo yapıcı ne var ki, sadece birazcık şeker :)
Kendimi kandırıyorum biliyorum ama yine de kendisinin en masum tatlı olduğunu düşünüyorum, ne yağı var ne de unu...öyle değil ama arkadaşlar....

Aslında birçoğunuz nasıl yapıldığını biliyorsunuz deyip sadece resmini yayınlayıp kaçacaktım ama yine gönlüm elvermedi ve tarifini yazmaya karar verdim.
İşte buyrun, bu da benim aşurem.

SNC10153


Malzemeler
  • 1 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağından 2 parmak az nohut
  • 1 avuç kuş üzümü
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 3+1/4 su bardağı toz şeker
  • 5 adet incir
  • 5 adet kayısı
  • 1 tatlı kaşığı buğday nışastası
  • 1 çimdik tuz
  • 1 portakal kabuğunun rendesi

Üstü için;

  • dolmalık fıstık
  • fındık
  • ceviz
  • nar taneleri

Yapılışı

Ben, bir gün öncesinden, buğdayı, fasulyeyi ve nohutu ayrı ayrı olarak, tencerelerde üzerlerine su koyup, kaynamaya başlayınca ocaktan alıp ertesi güne kadar bir kenarda bekletiyorum.

Ertesi günü hepsini birlikte tencereye koyup üzerlerine de yaklaşık 2,5 litre su koyup pişirmeye başlıyorum. Diğer taraftan kayısıyı ve inciri küçük küçük parçalara kesip üzerlerine su koyup kenarda bekletiyorum. Aynı şekilde, hem kuş üzümünün hem de kuru üzümün de üzerlerine ılık su döküp onları da kenarda bekletiyorum.

Baklıyatları pişirirken içine şekerini ekliyorum, bu arada bir yandan da kettleda sıcak suyu hazırda bekletiyorum ki azalırsa ilave edebileyim diye. Nışastayı biraz su ile sulandırıp karışıma ilave ediyorum.

Malzemeler yumuşamaya başlayınca kayısı, incir ve portakal rendesini ilave edip, arada karıştırarak pişirmeye devam ediyorum. Arada, bir su bardağı kadar sıcak su ilave etmem gerekti.

Pişen aşureyi kaselere boşalttıktan sonra üzerlerine üst malzmelerini koydum. Bunun miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Afiyet olsun !

8 yorum:

mujdenin denemeleri dedi ki...

Allah kabul etsin.Ellerine sağlık Özlemciğim.Kucak dolusu sevgiler...

*Mutfaktaki Deli* dedi ki...

Hiçbir zaman reddemeyeceğim bir tatlı. Kıvamı çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

atesböcegi dedi ki...

Ay gercekten canim cok cekti Özlemcigim. Bakiyorum sende baya bir Asure fanatigisin. Bende bir oturusta yani bir ögünde 3 kocaman kase yedigimi bilirim. Diger ögünde yine yerim yine yerim. En sevdigim tatlidir. Ayyyy... agzim sulandi ama. Yarina islatsammi fasulye bugday ve nohut. Öyle cok seviyorumki buzluguma bile saklarim, ama kalmadi :) yakinimda olsanda bir kase alsam senden :(
Canim ellerine saglik yine sunumun süper. Güzel bir hafta gecirmeni diliyorum.

FİLİZ'CE LEZZETLER dedi ki...

günaydınn..mmmm yine nefis bir görüntü,eminim tadıda öyledir..ellerine,yüreğine sağlık..sevgiler..

birdilimdus dedi ki...

Ellerine sağlık canım :)))

Sevgiler,
Evren

TAZE NANE dedi ki...

Ellerine sağlık.
Çok güzel görünüyor.
İyi hafta sonları.
Sevgiler.

Zarpandit :) dedi ki...

fotograf cok basarılı hatta hariklar fındıga fıstıga el atasım geldiii :)

MELTEM dedi ki...

AYY AŞUREYE BAYILIRIM.ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK ENFES GÖRÜNÜYOR.SEVGİLERİMLE...