8 Mart 2009 Pazar

Aşure

SNC10164 Aşure zamanı bitmiş olabilir ama benim aşureye olan aşkım hiç bitmeyecek... Muharrem ayında hem annemden hem de kayınvalidemden gelmişti ve ayıptır söylemesi her ikisinin de çoğunu ben yedim, çünkü oğlum hiç yemez, eşim ise benim kadar meraklı değil, gelenlerden 1 kase ya yedi ya yemedi. Genel olarak tatlıyı zaten seviyorum ama bunu tatlı sınıfından öteye bir yerlere koyuyorum...hatta ben aşureyi sadece aç karnına yiyorum, benim için başlı başına bir besin. Aslında içinde kilo yapıcı ne var ki, sadece birazcık şeker :) Kendimi kandırıyorum biliyorum ama yine de kendisinin en masum tatlı olduğunu düşünüyorum, ne yağı var ne de unu...öyle değil ama arkadaşlar.... Aslında birçoğunuz nasıl yapıldığını biliyorsunuz deyip sadece resmini yayınlayıp kaçacaktım ama yine gönlüm elvermedi ve tarifini yazmaya karar verdim. 
 SNC10153

Kullandığım su bardağı orta büyüklükte, yaklaşık 160 gr.

Malzemeler
•1 su bardağı nohut
•1 su bardağı fasulye
•2 su bardağı aşurelik buğday 
•1/2 su bardağı pirinç
•14 su bardağı su
•2 çimdik tuz
•1.5 su bardağı badem, suda beklemiş kabukları soyulmuş
•1 su bardağı fındık, suda beklemiş kabukları soyulmuş
•2 portakal kabuğu
•2 portakal içi
•2 elma, küp küp doğranmış
•1.5 su bardağı kuru üzüm
•1/2 su bardağı kuş üzümü
•1 su bardağı kuru incir, iri doğranmış
•1 su bardağı kuru kayısı, iri doğranmış
•4 su bardağı şeker
Yapılışı
Buğdayı, nohutu, fasulyeyi  bir gece öncesinde içine birer çay kaşığı karbonat koyarak ayrı ayrı suda bekletiniz. Sabah kuru üzümleri ve kuş üzümlerini ılık suya koyun. 
Bakliyatların sularını döküp sudan geçirin karbonatı iyice gitsin. Her birini ayrı ayrı haşlayın. Haşlama sularını süzüp kenara alın. Küp küp doğranmış elmaları az limon sıkılmış suya alın. Tencereye önce buğdayı koyup üzerine suyu ekleyin ve altını açın, kaynama noktasına gelir gelmez orta ısıya indirin, buğday iyice açılınca nohutu, fasulyeyi ve tuzu ekleyin. Bu esnada pirinçleri yıkayıp tencereye ekleyin. Pirinçleri uzun uzun yıkamayın nişastası gitmesin. Portakal kabuklarının iç kısmındaki beyaz kısmı iyice sıyırın ki aşurenizi acılaştırmasın. Beyazından arındırıp incelttiğiniz kabukları şerit şerit kesin. Portakalın kendisinin beyaz zarlarını iyice temizleyip dilim dilim kesin, portakaldan çıkan suyunu, dilimleri ve de kabukları tencereye ilave edin. Ardından elmaları suyuyla birlikte tencereye boca edin. Üzümlerin sularını süzüp tencereye onları da ekleyin. Bu esnada badem ve fındıkları da ilave edin. Aşure kıvamlanmaya başlayınca şekeri ekleyin, bu aşamadan sonra kıvamı daha yakından takip edin, suyu azalırsa su eklemeniz gerekebilir, o nedenle kettle’de sıcak su bulundurun. Her ilave malzeme sonrası ve 15  dk da bir karıştırın. Aşurenizi ocaktan almaya 5-10 dk kala incirleri ekleyin.
Kıvamını anlamak için suyundan biraz kaseye alın ve 1-2 dk sonra suyu kasede hareket ettirdiğinizde akışkanlığını kaybetmiş ve ağırlaşmışsa kıvam almış demektir. Kaselere paylaştırabilirsiniz. Aşurem haşlama süreleri dahil yaklaşık iki saatte pişti. Bakliyatları düdüklüde haşladım ve her biri yaklaşık 10 dakikada haşlandı.
Üstünün süslemesini istediğiniz gibi yapabilirsiniz, tarçın, antep fıstığı, nar veya çeşit çeşit kuru meyve, çam fıstığı… artık size kalmış…

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Allah kabul etsin.Ellerine sağlık Özlemciğim.Kucak dolusu sevgiler...

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Hiçbir zaman reddemeyeceğim bir tatlı. Kıvamı çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.

atesböcegi dedi ki...

Ay gercekten canim cok cekti Özlemcigim. Bakiyorum sende baya bir Asure fanatigisin. Bende bir oturusta yani bir ögünde 3 kocaman kase yedigimi bilirim. Diger ögünde yine yerim yine yerim. En sevdigim tatlidir. Ayyyy... agzim sulandi ama. Yarina islatsammi fasulye bugday ve nohut. Öyle cok seviyorumki buzluguma bile saklarim, ama kalmadi :) yakinimda olsanda bir kase alsam senden :(
Canim ellerine saglik yine sunumun süper. Güzel bir hafta gecirmeni diliyorum.

FİLİZ'CE dedi ki...

günaydınn..mmmm yine nefis bir görüntü,eminim tadıda öyledir..ellerine,yüreğine sağlık..sevgiler..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ellerine sağlık canım :)))

Sevgiler,
Evren

zarpandit dedi ki...

fotograf cok basarılı hatta hariklar fındıga fıstıga el atasım geldiii :)

MELTEM dedi ki...

AYY AŞUREYE BAYILIRIM.ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK ENFES GÖRÜNÜYOR.SEVGİLERİMLE...