Kullandığım su bardağı orta büyüklükte, yaklaşık 160 gr.
Malzemeler
•1 su bardağı nohut
•1 su bardağı fasulye
•2 su bardağı aşurelik buğday
•1/2 su bardağı pirinç
•14 su bardağı su
•2 çimdik tuz
•1.5 su bardağı badem, suda beklemiş kabukları soyulmuş
•1 su bardağı fındık, suda beklemiş kabukları soyulmuş
•2 portakal kabuğu
•2 portakal içi
•2 elma, küp küp doğranmış
•1.5 su bardağı kuru üzüm
Üstünün süslemesini istediğiniz gibi yapabilirsiniz, tarçın, antep fıstığı, nar veya çeşit çeşit kuru meyve, çam fıstığı… artık size kalmış…
Malzemeler
•1 su bardağı nohut
•1 su bardağı fasulye
•2 su bardağı aşurelik buğday
•1/2 su bardağı pirinç
•14 su bardağı su
•2 çimdik tuz
•1.5 su bardağı badem, suda beklemiş kabukları soyulmuş
•1 su bardağı fındık, suda beklemiş kabukları soyulmuş
•2 portakal kabuğu
•2 portakal içi
•2 elma, küp küp doğranmış
•1.5 su bardağı kuru üzüm
•1/2 su bardağı kuş üzümü
•1 su bardağı kuru incir, iri doğranmış
•1 su bardağı kuru kayısı, iri doğranmış
•4 su bardağı şeker
Yapılışı
Buğdayı, nohutu, fasulyeyi bir gece öncesinde içine birer çay kaşığı karbonat koyarak ayrı ayrı suda bekletiniz. Sabah kuru üzümleri ve kuş üzümlerini ılık suya koyun.
Bakliyatların sularını döküp sudan geçirin karbonatı iyice gitsin. Her birini ayrı ayrı haşlayın. Haşlama sularını süzüp kenara alın. Küp küp doğranmış elmaları az limon sıkılmış suya alın. Tencereye önce buğdayı koyup üzerine suyu ekleyin ve altını açın, kaynama noktasına gelir gelmez orta ısıya indirin, buğday iyice açılınca nohutu, fasulyeyi ve tuzu ekleyin. Bu esnada pirinçleri yıkayıp tencereye ekleyin. Pirinçleri uzun uzun yıkamayın nişastası gitmesin. Portakal kabuklarının iç kısmındaki beyaz kısmı iyice sıyırın ki aşurenizi acılaştırmasın. Beyazından arındırıp incelttiğiniz kabukları şerit şerit kesin. Portakalın kendisinin beyaz zarlarını iyice temizleyip dilim dilim kesin, portakaldan çıkan suyunu, dilimleri ve de kabukları tencereye ilave edin. Ardından elmaları suyuyla birlikte tencereye boca edin. Üzümlerin sularını süzüp tencereye onları da ekleyin. Bu esnada badem ve fındıkları da ilave edin. Aşure kıvamlanmaya başlayınca şekeri ekleyin, bu aşamadan sonra kıvamı daha yakından takip edin, suyu azalırsa su eklemeniz gerekebilir, o nedenle kettle’de sıcak su bulundurun. Her ilave malzeme sonrası ve 15 dk da bir karıştırın. Aşurenizi ocaktan almaya 5-10 dk kala incirleri ekleyin.
Kıvamını anlamak için suyundan biraz kaseye alın ve 1-2 dk sonra suyu kasede hareket ettirdiğinizde akışkanlığını kaybetmiş ve ağırlaşmışsa kıvam almış demektir. Kaselere paylaştırabilirsiniz. Aşurem haşlama süreleri dahil yaklaşık iki saatte pişti. Bakliyatları düdüklüde haşladım ve her biri yaklaşık 10 dakikada haşlandı.•1 su bardağı kuru incir, iri doğranmış
•1 su bardağı kuru kayısı, iri doğranmış
•4 su bardağı şeker
Yapılışı
Buğdayı, nohutu, fasulyeyi bir gece öncesinde içine birer çay kaşığı karbonat koyarak ayrı ayrı suda bekletiniz. Sabah kuru üzümleri ve kuş üzümlerini ılık suya koyun.
Bakliyatların sularını döküp sudan geçirin karbonatı iyice gitsin. Her birini ayrı ayrı haşlayın. Haşlama sularını süzüp kenara alın. Küp küp doğranmış elmaları az limon sıkılmış suya alın. Tencereye önce buğdayı koyup üzerine suyu ekleyin ve altını açın, kaynama noktasına gelir gelmez orta ısıya indirin, buğday iyice açılınca nohutu, fasulyeyi ve tuzu ekleyin. Bu esnada pirinçleri yıkayıp tencereye ekleyin. Pirinçleri uzun uzun yıkamayın nişastası gitmesin. Portakal kabuklarının iç kısmındaki beyaz kısmı iyice sıyırın ki aşurenizi acılaştırmasın. Beyazından arındırıp incelttiğiniz kabukları şerit şerit kesin. Portakalın kendisinin beyaz zarlarını iyice temizleyip dilim dilim kesin, portakaldan çıkan suyunu, dilimleri ve de kabukları tencereye ilave edin. Ardından elmaları suyuyla birlikte tencereye boca edin. Üzümlerin sularını süzüp tencereye onları da ekleyin. Bu esnada badem ve fındıkları da ilave edin. Aşure kıvamlanmaya başlayınca şekeri ekleyin, bu aşamadan sonra kıvamı daha yakından takip edin, suyu azalırsa su eklemeniz gerekebilir, o nedenle kettle’de sıcak su bulundurun. Her ilave malzeme sonrası ve 15 dk da bir karıştırın. Aşurenizi ocaktan almaya 5-10 dk kala incirleri ekleyin.
Üstünün süslemesini istediğiniz gibi yapabilirsiniz, tarçın, antep fıstığı, nar veya çeşit çeşit kuru meyve, çam fıstığı… artık size kalmış…
7 yorum:
Allah kabul etsin.Ellerine sağlık Özlemciğim.Kucak dolusu sevgiler...
Hiçbir zaman reddemeyeceğim bir tatlı. Kıvamı çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.
Ay gercekten canim cok cekti Özlemcigim. Bakiyorum sende baya bir Asure fanatigisin. Bende bir oturusta yani bir ögünde 3 kocaman kase yedigimi bilirim. Diger ögünde yine yerim yine yerim. En sevdigim tatlidir. Ayyyy... agzim sulandi ama. Yarina islatsammi fasulye bugday ve nohut. Öyle cok seviyorumki buzluguma bile saklarim, ama kalmadi :) yakinimda olsanda bir kase alsam senden :(
Canim ellerine saglik yine sunumun süper. Güzel bir hafta gecirmeni diliyorum.
günaydınn..mmmm yine nefis bir görüntü,eminim tadıda öyledir..ellerine,yüreğine sağlık..sevgiler..
Ellerine sağlık canım :)))
Sevgiler,
Evren
fotograf cok basarılı hatta hariklar fındıga fıstıga el atasım geldiii :)
AYY AŞUREYE BAYILIRIM.ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK ENFES GÖRÜNÜYOR.SEVGİLERİMLE...
Yorum Gönder