3 Haziran 2010 Perşembe

YE# 55 Etkinlik Tarifleri

ANANASLI PASTA



Sevgili Pembe Tatlar 'dan...

Malzemeler:
-5 adet yumurta
-2 çay bardağı toz şeker
-3 çay bardağı un
-1 paket vanilin
-1 paket kabartma tozu
Arası İçin:
-1 adet yumurtanın sarısı
-2 su bardağı süt
-7 çorba kaşığı tozşeker
-2 çorba kaşığı un
-2 çorba kaşığı nişasta
-2 paket vanilin
-1 çorba kaşığı tereyağı
-ananas dilimleri
Üzeri İçin:
-2 poşet toz şanti
-1,5 su bardağı ananas suyu
-1 çay bardağı çilek püresi
Süslemek için: ananas dilimleri ve çilek

Hazırlanışı:İlk önce yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpıp kalan malzemeleri sırayla ekleyip karıştırıp yağlanmış kelepçeli kalıba hamuru döküp önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında pişirip soğumaya bırakın...
Arası için ananas dilimleri hariç bütün malzemeyi bir tencereye koyup iyice çırpıp orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirip ocaktan alıp ılımaya bırakın...
Soğuyan keki ortadan ikiye kesin...
Ilıyan muhallebiyi mikser ile 10dk çırıpıp pürüzsüz hale getirin...
Pastanın arasına muhallebinin bir kısmını sürüp ananas dilimlerini yerleştirip kalan kremayıda ananasların üzerine sürüp diğer keki yerleştirin...
Üzeri için şanti, ananas suyu ve çilek püresini mikser ile çırpıp hazırlanan karışımı 15dk derin dondurucuda bekletip pastanın hertarafını kaplayıp ananas dilimleri ve çilekler ile süsleyip buzdolabına koyup 2saat dinlendirip servis yapın...
Afiyet Olsun:)


....................................................................................................................



PORSİYONLUK MEYVELİ CRUMBLE



Sevgili Soframız 'dan...

Meyveli Crumble

Malzemeler:

10 Adet Cilek
4 Buyuk Kirmizi erik
20 Adet kadar kara dut ( Arzu ederseniz bu meyveler yerine , kiraz, visne, kayasi, ve farkli meyvelerle deneyebilirisniz)
2 Yemek kasigi limon suyu
2 Yemek kasigi nisasta
2 Yemek kasigi seker

Uzerindeki Crumble icin

1 Bardak badem tozu ( cekebildiginiz kadar ronda da cekin)
1 Bardak findik tozu ( cekebildiginiz kadar rondo da cekin)
1/2 Bardak cekilmis ceviz
2 Yemek kasigi un
( yukarda saydigim unlar yerine normal beyaz un kullanabilirsiniz fakat ceviz eklemeyi unutmayin)
124 grm Tereyagi
2-3 Yemek kasigi seker

Meyveleri once yikayip suzun, dograyin ve case icinde uzerine nisasta seker ve limon suyu ekleyip minik firin cuplarina doldun fazlaca doldurun ki aktigi zaman cok daha guzel goruntu aliyor.
Diger yandan yukarda saydigim malzemeleride karisitin tereyagi oda sicakliginda olacak ve hepsini catal yardimi ile yada yine rondo icinde karistirin. Rendenin arkasi ile rendeleyin ve rendelenmis hamurlari kaliuplarin uzerine pay edin. Isitilmis 400F-250C firinda altina tepsi yerlestirip meyveler kenarlardan akacak ve uzeri kziaracak sekilde pisirin. ister serin ister ilik servis edin..

uzerine hindistan cevizi ekleyebilirsiniz


....................................................................................................................


MERVE PASTASI



Sevgili Tuba'nın Penceresi 'nden...

Kek, annemin senelerce kullandigi klasik 1-1-1-3 tarifi. Iki ayri kek yaptim. Ustteki kek icin cicek motiflerini ortaya cikaran bir kalip kullandim. Kekin ara katlari ve ust katlarini hazir 1 paket toz krem santiyi bir bardak sut ve yesil renklendirici kullanarak yaptim. Diger papatyalar icin hazir kremalar kullandim. Yanlarini ise hindistancevizi ile susledim.

Tarif:

1 bardak sut,
1 bardak margarin (ben yarim bardak siviyag, yarim bardak margarin kullandim),
1 bardak seker,
3 yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya
aldigi kadar un.

Hepsini karistirip, yaglanmis kaba dokun ve 180 derecede pisirin. Ayni malzemelerle ikinci keki yapin. Pistikten sonra her parcayi iki ayri parcaya ayirin, boylece dort parca kek elinizde olacak. Ara katlanrina ve en ustune kremasini surup, cicek motiflerini yapin.

Not 1: Arzu ederseniz, kremayi labne peyniri (cream cheese) ve bogurtlenlerle karistirip, keke daha farkli lezzetlerde katabilirsiniz.

Not 2: Isterseniz daha kucuk bir kek kalibi kullanarak, tek bir kek de yapabilirsiniz.

Not 3: Kekin ara katlarini sulandirilmis bir recelle islatarak, daha yumusak bir kek elde edebilirsiniz.


....................................................................................................................

VANİLYALI CUPCAKE



Sevgili Pelinin Pastanesi 'nden

MALZEMELER:

* 2 yumurta
* 2 çay bardağı şeker
* 1 çay bardağı süt
* 2/3 çay bardağı sıvıyağ
* 1 su bardağı un
* 1 çay kaşığı sıvı vanilya ( yoksa bir paket şekerli vanilin)
* 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

ÜZERİNE:
* Bir paket vanilyalı creme ole
* 2- 2,5 su bardağı süt (kıvamı ayarlarken miktar değişebilir)

YAPILIŞI:
- Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpürüne kadar çırpın. Sıvıyağ, vanilya ve sütü de ilave edip çırpın.

- Kuru malzemeleri bir kabın içinde harmanlayıp sıvı karışıma ilave edip karıştırın. Bir kaşık yardımıyla muffin kağıdı yerleştirilmiş muffin kaplarına paylaştırın. Kağıtların 2/3 'ünü doldurun en fazla. Yoksa pişerken taşabilir.

- 170ºC 'de ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
- Soğuyan keklerin üzerine vanilyalı creme ole yi sütle çırpıp krema sıkacağıyla sıkın.

Ben keklerin üzerine hindistan cevizi serpip , şeker hamurundan yaptığım papatyalardan koydum.


....................................................................................................................



MANTARLI TAVUK SALATASI




Sevgili Chaplin Cafe 'den...

MALZEMELER:

tavuk(ben bütün kullanıyorum)
konserve mantar
mısır(konserve veya taze haşlanmış)
bezelye(konserve veya taze haşlanmış)
tatlı taze biber(ben paprika kullanıyorum)
arzuya göre taze soğan veya frenk soğanı
yeteri kadar zeytinyağ
yeteri kadar limon
biraz kuru nane
tuz

Önceden haşladığınız tavuğu didikleyip, bir karıştırma kabında dilimlenmiş mantar,paprika,soğan ve diğer malzemelerle beraber iyice karıştırın ve servis kasesine aktarın.Salatanızı buzdolabında muhafaza edin.Oda sıcaklığında veya soğuk olarak tüketebilirsiniz.Fotoğraftaki salatada soğan yok.Soğansız da güzel oluyor ama tavsiyem soğanlısı.

Afiyet olsun!


....................................................................................................................


ÇİLEKLİ CHEESECAKE



Sevgili Mutfaktan Sesler 'den...

MALZEMELERİMİZ
500 gr labne peyniri
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı katı yoğurt
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı mısır nişastası
4 adet yumurta
1 kaşık irmik
1 paket vanilin

TABANI İÇİN
2 paket burçak bisküvi
75 gr margarin
SOS İÇİN
100 gr çilek
2 tatlı kaşığı nişasta
yarım çay bardağı su
2 çorba kaşığı şeker

Önce burçak bisküviyi robottan geçirdim ve üzerine eritilmiş margarini döküp yoğurdum.
sonra kelepçeli kalıbımın yanlarına ve tabanına elimle bastırarak kapladım.
sonra ayrı bir kapta yumurta beyazı ve sarısını ayrı ayrı çırptım.sonra ikisini karıştırıp şekerini labnesini ilave edip 2 dakika kadar çırpmaya devam ettim.sonra yoğurdu un nişasta irmik ilave edip şöyle bir kez daha karıştırdıktan sonra kelepçeli kalıbıma döktüm...
100 derece fırında 2 saat pişirdim ve soğudukta sonra üzerine 100 gr çileği şeker ve su ile kaynatıp blendırdan geçirdim suyunu süzdükten sonra 2 tatlı kaşığı nişasta ile sos hazırlayıp üzerine döktüm.
1 gün buzdolabında dinlendirdim.
harika bir lezzet oldu...
HERKESE AFİYET OLSUN.....


....................................................................................................................


ÇİKOLATA AŞKINA



Sevgili Narince 'den...

Malzemeler:

150 gr bitter çikolata
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
80 gr tereyağ
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
Yarım tatlı kaşığı kuru maya (instant da olur)
Yarım çay kaşığı tuz
100 gr ceviz


Hazırlanışı:

Fırını 180 dereceye ısıtın. Çikolatayı ben mari usülü eritin.
Başka bir tarafta yumurta, tozşeker, çikolata ve erimiş tereyağını karıştırın.
Un, nişasta, maya ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın. Çikolatalı karışıma ilave edip karıştırın.
İri dövülmüş ceviz içini ekleyin.
Hamuru yağlanmış tepsiye ince bir tabaka halinde dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.


....................................................................................................................




PANDİSPANYALI, KREMALI VE MEYVELİ TATLI



Her güne bir Güzeelik 'ten...

Tarifi de su sekilde:

Kek ve pastaci kremasinin malzemelerinin disinda bir de su malzemeler gerekli.
1/2 su bardagi elma suyu
1 kg. kadar taze meyve - cilek, kivi, seftali, muz, mango, bogurtlen vs..


PANDISPANYA
250 gr. tereyagi- oda sicakliginda
1 su bardagi seker
Yarim paket vanilya
3 yumurta
1.5 su bardagi un
Bir tutam tuz
1 yemek kasigi kabartma tozu
Istenirse limon kabugu rendesi

Firininizi 180 dereceye isitin (ya da kendi kek ayarinizda). Tereyagi ve sekeri buyukce bir cam kasede iyice cirpin. Yumurtalari teker teker ekleyip cirpin. Ayrica bir kasede unu, kabartma tozunu, vanilyayi, tuzu karistirin. Yumurtali karisima yavas yavas ekleyerek cirpmaya devam edin. Bu asamada cok fazla cirpmamak gerekiyor. Karisimi 22 cm.lik yuvarlak kek kalibina koyup onceden isinmis firinda bir saat kadar pisirin. Kekin ortasina batirdiginiz kurdan temiz ciktiginda kek pismis demektir. Firindan alin ve bir telin ustunde sogumaya birakin.


PASTACI KREMASI
6 su bardagi sut
1/2 su bardagi misir nisastasi
1 1/2 su bardagi seker
Bir tutam tuz
5 yumurta
Vanilya

Sutu bir tencerede orta ateste iyice isitin ama kaynatmayin. Bir cam kasede misir nisastasini, sekeri, tuzu ve yumurtalari purussuz hale gelene kadar cirpin. Isinan sutten bir kepce dolusu alip bir yandan cirparak yumurtali karisima ekleyin. Sonra yumurtali karisimi cirpma teliyle devamli ve hizli bir sekilde karistirarak sicak sute ekleyin ve krema kenarlarindan kaynamaya baslayana kadar cirpmaya devam edin. Vanilyayi ekleyip karistirin. Atesten alin ve sogumaya birakin.
Kek ve krema hazir olunca tatliyi hazirlayabilirsiniz. Buyukce bir cam kaseye once krema sonra meyve onun ustune de 2-3 cm. buyuklukte kesilmis kek parcalari olacak sekilde tatliyi katlandirin. Her kek katinda keki birkac kasik elma suyu ile islatin. En son krema ile katlandirmayi bitirip en ustunu meyvelerle susleyin. Tatlinin ustunu strec film ile kapatip buzdolabinda bir gece bekletin. (En az 5 saat bekletmek gerekiyor). Afiyet olsun.


....................................................................................................................


ÇİLEKLİ MUZLU PETİTFOUR VE TARTÖLET



Pasta bir Sanattır 'dan

Malzemeler:

Tart için:
2 su bardağı un
125 gr margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1/2 çay bardağı nişasta
1 avuç kırılmış fındık
1 adet yumurta akı
1 paket vanilya

Kreması için:
2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
2 Çay Bardağı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Nişasta
1 Paket Vanilya

Üzeri için:
2 adet muz
7-8 adet çilek
Tart jölesi


Yapılışı:

Hamur için gerekli malzemeler karıştrılarak kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.Yarım saat dinlendirilir. Yağlanmış tart ve petifür kalıplarına kenarlarınıda kapatacak şekilde ortası çukurlaştırılarak resimdeki gibi yerleştirilir.180 derecede yarım saat pişirilir.

Hamurumuz pişerken kremamızda hazırlanır. Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.
Pişen tartlarımız ve muhallebimiz soğuduktan sonra muhallebileri tartlara paylaştıralım. Üzerini meyvelerimizle süsleyelim.

Tarifine göre hazırladığımız tart jölemizi meyvelerin üzerine bir kaşık yardımıyla dökelim. Petifürlerimiz ve tartlarımız hazır.

Afiyet Olsun.



....................................................................................................................


PORTAKALLI EVDE KALMIŞ TARTI



Malzemeler:

Tart için:
Evde kalmış kek
Biraz bisküvi
1 yumurta
Islatmak için 1 bardak kadar süt

Kreması için:
1 litre süt
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
portakal kabuğu rendesi
yarım bardak portakal suyu
vanilya

Üstü için:
Süsleme şekeri
4 adet küçük portakal
portakallı tart jöle


Yapılışı:
Kek ve bisküviler ufalanır. Üzerine yumurta kırılır. Azar azar süt ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur kelepçeli kalıba yerleştirilir. Kenarlarından yukarıya 2 cm çıkıntı yapılarak yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dk. kadar pişirilir.

Tart hamurumuz pişerken kreması hazırlanır tüm malzemeler karıştırılır ve ocakta pişirilir. Tart hamuru piştikten sonra krema ve hamur soğumaya bırakılır. Bu arada portakallar halka halka doğranarak hazırlanır.

Tartımız ve kremamız soğuyunca krema tartın üzerine dökülür. Portakal dilimleri yerleştirilir. Süsleme çikolatalar serpiştirilir. Tart jöleside tarifine göre hazırlanıp ılınınca tartımızın üzerine dökülür. Soğuyunca afiyetle yenir.

Afiyet Olsun....


....................................................................................................................


ÇİLEKLİ TART PASTA



Semaver 'den...

Malzemeler:
2 adet yumurta
1,5-2 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı yoğurt (çok katı değil)
1 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması için:
1/2 lt süt
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta fincanı sıvıyağ (tam dolu değil)
3 kahve
1/2 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket vanilya
1/2 paket krem peynir
Üzeri için: 350-400 gr çilek

Hazırlanışı: Pastanın tabanı için keki hazırlanır.
Yumurta ve toz şeker 3-4 dk. mikserle yüksek devirde çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurt eklenir, çırpılır. En son un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenir. Yağlanmış tart kalıbına kek harcı dökülür. 160 derecede 20-25 dk. fazla kızartmadan pişirilir.

Bu arada kreması için öncelikle bir tencerede yumurta sarısı ve şeker çırpma teliyle çırpılır, un, nişasta eklenir, azar azar süt ilavesiyle karışım iyice çırpılır(eğer topak olursa blendırla çırpılabilir). Tencere ocağa alınır, sürekli çırpma teliyle çırpılarak pişirilir. Krema kaynadıktan sonra ocaktan alınır vanilya ve hindistan cevizi eklenir, karıştırılır. 2-3 dk sonra da krem peynir eklenir, çırpma teliyle iyice karıştırılır.

Fırından çıkan tart biraz ılık hale gelince kalıbından uygun bir servis tabağına ters çevrilir. Bu aşamada sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz. Ortada oluşan boşluğa krema dökülür.

Üzerine çilekler dizilir, istenirse çileklerin üzerine tart jöle hazırlanıp dökülebilir. İsteğe göre file badem veya file fıstık serpilir.

Notlarım: Kremasını hazırlarken krem peynir yerine 1 kaşık tereyağı ekleyebilirsiniz, artan yumurta akını da kekinde kullanabilirsiniz.
Üzeri için tart jöle kullanılmayacaksa çileklerin kendini salmaması için servise yakın dizilmesinde fayda var.
Kremayı kekin üzerine dökmeden önce keki sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz, daha lezzetli olur, özellikle kenar kısımalarını sütle hafifçe ıslatırsanız, bekleme aşamasında kenarları kurumaz.


....................................................................................................................



SARAY MUHALLEBİSİ



Mutfak Penceresi 'nden


Malzeme Listesi:

yaklaşık 3, 4 kişilik

1 su bardağı su(240 gr lık bardak)
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı gül suyu
4 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı nişasta( mısır nişastası kullandım)
2 parça damla sakızı
Sos malzemesi:
1 su bardağı vişne suyu(kiraz kullandım)
1 çorba kaşığı nişasta(mısır nişastası kullandım)
1 su bardağı vişne(kiraz kullandım)
1 çorba kaşığı toz şeker

Tarif:
Havanda damla sakızını toz olana kadar dövdüm tencereye koydum,tencereye soğuk sütü, suyu,toz şekeri,gül suyunu ilave edip çırpma teliyle karıştıra karıştıra pişirdim.
Kirazı toz şeker serpip ezerek suyunu çıkardım,suyu tencereye koyup diğer malzemeleri ilave ettim, karıştırarak onuda koyu kıvam alana kadar pişirdim.
Servis kaseme biraz kirazlı muhallebiden biraz sütlü muhallebiden dökerek soğumaya bıraktım,soğuyunca servis yaptım.Afiyet olsun.

Sevgiler,


....................................................................................................................



PAVLOVA VEYA MEYVE VE KREMALI BEZE



Çikolata Aşktır 'dan

Bezeyi istediğiniz tarifle yapabilirsiniz,üstne istediğiniz krema ve mevsim meyvesiyle süsleyebilirsiniz,son derece esnek bir tarif ama ben temaya uygun olsun diye çilek ,çilekli krema ve çilek sosu kullandım.

BEZE

3 yumurta akı(oda sıcaklığında)
1cup şeker
1/2 çay kaşığı krem tartar yoksa 1 çay kaşığ sirke (aslında hiçbirini koymasanızda oluyor)
vanilya(tercihe bağlı)

Yumurta akını biraz çırpıp kabarttıktan sonra şekeri,tartarı ve venilyay ekleyip ,mereng koyu bir kıvam alana kadar çırpıyosunuz.Çok kısık fırında 50-60 dakika pişiriyosunuz.Ben yağlı kağıdın üstüne koyarken havuz gibi koydum,kenarlarını biraz yüksek tuttum.Çıkınca soğduktan sonra ortasına kremayı koyun ve üstünü meyveyle süsleyin.Ben hazır krema kllandım.

Afiyet olsun.



....................................................................................................................




ÇİLEKLİ TART



Sevimli Mutfak 'tan

Malzemeler:
Tart hamuru:
2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2,5 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu

Tart kreması:
1 yumurta sarısı
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
2,5 yemek kaşığı un
1/2 paket vanilya

Üstüne:
çilek
antep fıstığı

Yapılışı:
Şekerle yumurtayı çırpalım. Süt ve sıvıyağ ilave edelim. En son un ve kabartma tozu koyup çırpalım. Tart kalıbımızı (28cmlik) yağlayıp harcımızı koyalım. 180 derecede pişirelim. (tahminen 15-20 dakika) Kreması için, bütün malzemeleri karıştırıp pişirelim ve ateşten alınca vanilya ekleyelim. Biraz soğuyunca mikserle çırpalım. Soğuyan tart kekimizi servis tabağına ters çevirelim. Üzerine muhallebiyi koyup düzeltelim. En üstüne çilekleri dizelim ve antep fıstığı serpelim. ( çilek yerine başka meyvelerde koyabilirsiniz)

Afiyet Olsun…


....................................................................................................................



ÇİLEKLİ KİVİLİ PASTA



Bahar Çiçeği 'nden

Asagidaki cilekli pastanin pandispanyasi ve kremasi ayni, sadece üzerine cilegin yanina kivide ekledim
Pandispanya
4 yumurta
4 türk kahvesi fincani seker
5 fincan un
4 yemek kasigi sicak su
yarim cay bardagi siviyag
1 paket kabarma tozu
1 paket vanilya
kremasi icin

500 gr quark( labne peyniri veya süzme yogurt
400 g cremefraiche (mascarponede olabilir
1 bardak seker
2 paket vanilya sekeri
2 paket krem sertlestirici
400 g sivi krema
200 gr cilek,3 adet kivi

Yumurta sekerle cirpilir,sicak su,siviyag,vanilya eklnir cirpilmaya devam edilir
un ile kabartma tozu elenerek eklnir kasikla karistirilarak yaglanmis unlanmis yuvarlak pasta kalibina yayilir
isitlimis 170 derecede kizarana kadar pisirlir,icinin pistigini anlamak icin kürdan,la test edilir
Bir gün önceden pandispanyayi hazirlasaniz kesmesi daha kolay olur,pandispanya ortadan ikiye istenirse üce kesilir
Sivi krema mikserle koyulasincaya kadar cirpilir .Baska bir kapta Quark,cremefraiche,seker,vanilya sekeri,mikserle cirpilir ve diger kremaya eklenir az cirpildiktan sonra krem setlestiricide eklenir cirpilir
Krema üzeri icin ayrilir,diger kismina kücük dogranmis cilek,kivi parcalari eklenenerek karistirilir.
Pandispanyanin birinci katina cilek receli sürülür,daha sonra kücük dogranmis cilekli,kivili kremadan esit sekilde yayilir,ikinci katinada ayni islem yapilir.
Üzerine ayirlinan krema padispanyanin üzerine ve kenarina sürülür.Yarim sekilde kesilmis cilekler ve kiviler dizilir.



....................................................................................................................



TAVUK SALATASI



Maydanoz 'dan


Malzemeler:

2 tavuk gögsü, haslamis, elle parcalara ayrilmis,
3-4 yemek kasigi yogurt,
tuz karabiber
1/2 cay kasigi hardal (dijon)
kirmizi pul biber
2 yesil sogan, ince kiyilmis
1/2 domates, kücük dogranmis
avuc dolusu taze kiskis, ince dogranmis (ya da maydonoz)
Limon suyu
salatalik tursusu, ince kiyilmis
Hazirlanisi:
yogurt, tuz-karabiber, hardal, kirmizi pul biberinin miktarlarini agiz tadiniza göre ayarlayip, tavuk parcalari ile karistirin,
yesil sogan, domates, kiskis, salatalik tursusunu tavukla karistirip, limon suyu ile tatlandirin.
Ister benim gibi sade, ya da esimin yedigi gibi ekmegin üstüne sürerek yiyin...afiyet olsun...


....................................................................................................................



PORTAKALLI KEK



Sihirli Tencere 'den




Malzemeler :
*3 adet yumurta
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı soğuk süt
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 1 adet portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
* 1 çay bardağı kırılmış ceviz ya da fındık
* 1 paket kabartma tozu
* Aldığı kadar un ( yaklaşık olarak 2.5 su bardağı

Yapılışı :

1) Bir kap içine yumurtalrı kırıp şekerle çırpıyor, iyice köpürtüyoruz
2) Üzerine sıvı yağı, sütü,portakal kabuğu rendesi ve suyunu ilave ediyoruz. Tahta kaşıkla karıştırıyoruz.
3) Unumuzu tel süzgecin içine alıp,kabartma tozunu da ekleyerek karışımın üzerine eliyoruz.
4) Kıvamı tahin kıvamında olacak, ne çok akışkan ne de katı.
5) Yağlanmış kek kalıbımıza döküyoruz.
Üzerine fındık ya da cevizlerimizi koyuyoruz. ( Ben ceviz kullandım.)
6) Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırınımızda 30-40 dakika kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun :)


....................................................................................................................



BAHAR KEKİ



Birsel ve İrem 'den

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında tereyağı ya da yumuşak margarin
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 avuç ıspanak yaprağı (robotta çekilmiş hali 1 çay bardağı kadar)
1 çay bardağı frambuaz
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1-2 yemek kaşığı portakal suyu
2 su bardağı un
Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla çırpılır, yumurtalar da eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Sonra hamur ayrı kaplara paylaştırılarak üçe bölünür. Birinci hamura portakal kabuğu ve suyu eklenip karıştırılır ve margarinle yağlanmış kalıba dökülür. Frambuazlar robotta çekilip püre yapılır ve ikinci kaptaki hamura karıştırılır, hamurun kıvamını ayarlamak için biraz un eklenir ve portakallı karışımın üzerine dökülür. Kalan son hamura da robotta çekilmiş çiğ ıspanak püresi karıştırılır ve kalıba dökülür. 160 derece fırında keke batırılan kürdan temiz (kuru) çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.


....................................................................................................................


ÇİLEKLİ PARFE



Tılsımlı Lokmalar 'dan 2 tarif

yarım kg.çilek
1 çay bardağı şeker
1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
1 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
40 g.rendelenmiş çikolata
6-7 ufalanmış pötibör bisküvi
çileğin yarısını 1 çay bardağı şekerle robotta püre yapın.bir çay bardağını süsleme için ayırın ve buzdolabına kaldırın üstünü örtüp..kremşantiyi süt ve pudra şekeri ile çırpın.kalan püreyi ekleyin.çikolatayı rendeleyin ve bisküvileri de koyup karıştırın.streç film serdiğiniz baton kalıba ya da kek kalıbına yada bir tepsiye dökün karışımı.düzeltin.streç film ile üstünü kapatın buzlukta 1 gece dondurun.servisten 30 dk.önce buzluktan çıkarın dilimleyip sos ile servis yapın.bu kolay pasta bizim evin favorisi .beyaz kremanın üstüne dizilen çilekler kremanın yarısını pembeye boyuyor sanıyorlarki 2 farklı krema var.çilekleri de taze tutmanın yolu jöle kullanmaktan geçiyor.yoksa çilek pastalarda çabuk bozulabiliyor.hoş bizim evde pasta dayanmaz da:)



ÇİLEK JÖLELİ BİKSKÜVİ PASTASI




2 paket eti kakaolu bisküvi
1 paket dr.oetker çilekli jöle (bitkisel)
2,5 su bardağı kaynar su

çilek-1/2 kg.yetiyor tabi 1 tanesi yeniyor 1 tanesi doğranıyor:))malzemeden çalmadan olur mu:))

kreması:

1 litre süt
1,5 türk kahve fincanı un
yarım türk kahve fincanı nişasta
1 yumurta
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı dolusu şeker
1 türk kahve fincanı su
**1,5 paket bisküvi yetiyor.3 kat bisküvi koymak isterseniz 2,5 paket kullanıp kremayı da 3 e bölmeniz gerekir.
** pastayı muzlu jöle ve muz ile,kivili jöle ve kivi ile,vişneli jöle ve vişne ile de yapabilirsiniz

1 türk kahve fincanı su ve 1 türk kahve fincanı sütü rondoya koyun.üstüne nişasta ve unu ekleyip 1-2 sefer çevirin.içine yumurtayı kırın gene çalıştırın. (çok güzel pürüzsüzleşiyor sütde ezme işiyle uğraşmaya gerek kalmıyor) ya da hepsini el blendırından geçirin.bu karışımı süte ekleyin şeker ekleyin. karıştırarak pişirin.alınca vanilya ekleyin.karıştrın.
**bu metodla hiç pürüzsüz krema hazırlanıyor.tabi tercih sizin bu sadece benim önerimdir.dilerseniz sütte ezebilirsiniz un+nişastayı.
büyük kare borcamı sudan geçirin.bisküvileri 1 kat dizin.sıcak kremanın yarısını dökün.üstüne gene 1 sıra bisküvi dizin.kalan kremayı yayın.soğusun pasta.çilekleri yıkayıp yuvarlak yuvarlak ince doğrayın.kremanın üstüne dizin.çilekli jöleyi bir kaba döküp üstüne kaynar su dökün.karıştırarak eritin.ılıyınca çok da koyulmasın sakın çabuk donar.çileklerin üstüne yayın.dolapta 1 gece bekletin.tadı tam oturuyor daha güzel oluyor.


....................................................................................................................


KUSKUS SALATASI



Mandalin Çıkmazı 'ndan

Malzemeler :
( ölçü veremiyorum kişi sayısına göre istediğiniz kadar malzeme ve çeşit kullanabilirsiniz )

kuskus
kornişon turşu
taze soğan
dereotu
zeytinyağı
tuz
limon
( ben koymadım turşuların ekşisi yeterli geldi )
üzerine birazda çörekotu serpiştirdim
kiraz domates
kullanabileceğiniz diğer malzemeler :
kırmızı biber
konserve mısısr
havuç
bezelye
nar ekşisi
salatalık
Yapılışı :
Kuskuslar tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlatılarak sudan geçirilir...
İçine kararınca zeytinyağı ve yeşillikler yıkanıp ince ince doğranarak ilave edilerek karıştırılır...
Damak zevkinize göre tuz veya baharatlar ekliyebilirsiniz.
Ben üzerine biraz çörekotu serpiştirdim..
Afiyet olsun....

....................................................................................................................

ÇİLEKLİ KÜMBET PASTA


Muhterem'le Afiyetle 'den bahar gibi bir tarif...

Malzemeler;
1 adet sade pandispanya,
2 paket (4 poşet) krem şanti,
4 su bardağı soğuk süt,
1 Kilo çilek,
1 çay bardağı damla çikolata,
1 çay bardağı ceviz içi,
3 adet muz,
1 paket tart jölesi (hemen servis yaptığım için ben jöle kullanmadım)
Süslemek için nane yaprakları.
Tarifi;
Dibi yuvarlak olan büyük bir kaseyi streç film ile kaplayın.
Ben streç filmin zaptedilemeyen yumuşaklığına dayanamadığım için genellikle ya baklava yuflasının sarıldığı poşetleri yada fırın poşetini keserek kullanıyorum.
Yuvarlak kesilmiş çilek dilimlerini, ortasından başlayarak kaseye dizin.
Kenar kısımlarını yuvarlak dilimlerle de süsleyebilirsiniz, yada çilekleri uzunlamasına keserek kenarlarına dizebilirsiniz.
4 poşet krem şantiyi 4 su bardağı soğuk süt ile çırpın.
Çilekleri düşürmeden çileklerin üzerini krem şantinin yarısı ile sıvayın.
Pandispanyanın yarısını küp küp doğrayın.
İçine kalan krem şantiyi, ceviz içini, damla çikolatayı, muz dilimlerini ekleyin.
Pastanın üzerini süslemek için 2-3 kaşık krem şanti ayırmayı unutmayın!
Hepsini karıştırıp, kasede ki çileklerin üzerine yerleştirin.
Pandispanyanın diğer yarısını süt veya meyva suyu ile hafifçe ıslatıp, kasenin üzerine kapatın.
Buzdolabında 3-4 saat dinlendirin.
Servis yapacağınız tabağa kaseyi ters çevirerek pastayı çıkarın.
Jöleyi üzerinde yazan tarife göre hazırlayıp, bir fırça yardımı ile pastanın üzerine sürün.
Jölenin biraz soğuması için 5-10 dakika daha buzdolabında tutun.
Kenarlarını çilek dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyin.
Not;
İçinde ki krem şantinin erimemesi için pasta buzdolabından servise yakın çıkarılmalıdır.
"Afiyet Olsun"



....................................................................................................................
ANANASLI TART



Yemek bir Aşk 'tan taptaze bir tarif...

malzemeler:
100 gr tereyağ
100 gr margarin
200 gr badem unu (un gibi çekilmiş badem)
200 gr un + 3 ym kaşığı un
1 çay bardağı şeker

üstü için:
1 adet taze ananas soyulmuş küp küp doğranmış
(konservede olabilir)

kreması için:
300 ml krema
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 ym kaşığı silme nişasta
tüm malzemeyi iyice çırpın

hazırlanışı:

hamur malzemelerinin hepsini yoğurun 32 cm.lik kalıbın dibine ve yanlarına elinizle yayın çatalla her yerini delin (hamurun kabarmaması için) 180 derece fırında 15-20 dk pişirin. Benim tartım fırından çıktığında hamurun bir tarafı kabarmıştı elimle dokundum uslu bir şekilde yerine oturdu. İçine ananasları yayıyorsunuz üstüne hazırladığınız kremayı döküyorsunuz. tekrar fırına verip krema koyulaşıp kızarana kadar pişiriyorsunuz.

Soğuduktan sonra bir dilim aldığımda kenarlarının piştiğini ortasının pişmediğini gördüm tekrar fırına verdim. Fırından almadan önce ortasının pişip pişmediğini kontrol ederek alınız.


....................................................................................................................

KÖZLEME SALATASI


MintininMutfağın 'dan renkli bir salata

MALZEMELER

5 ADET PATLICAN
3 ADET KIRMIZI BİBER
5 ADET YEŞİL BİBER
1 ADET KURU SOĞAN
YARIM DEMET MAYDONOZ
2 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
TUZ
PULBİBER

YAPILIŞI

1-PATLICANLAR VE BİBERLER KÖZLENİR VE KABUKLARI SOYULUR.SALATA TAHTASINDA İNCE İNCE DOĞRANIR.

2-KURUSOĞAN SOYULARAK İNCE DORANIR.MAYDONOZ YIKANDIKTAN SONRA İNCE KIYIM DORANIR.

3-TÜM MALZEMELER SERVİS TABAĞINA ALINARAK ÜZERİNE TUZ,YAĞ VE BAHARAT EKLENDİKTEN SONRA SERVİS YAPILIR.


AFİYET OLSUN

....................................................................................................................


AÇMA'DAN SANDVİÇLER


Sevgili Hümeyra'nın Yeri 'nden yumuşacık açma sandviçler...

Malzemeler:
2 Su bardağı ılık su
2,5 Yemek kaşığı kuru maya
1 Çay bardağı şeker

1 Su bardağı sıvıyağ
1 Yumurta+1 yumurta beyazı
1 Tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
(Arzuya göre mahlep)

Hamuru açmak için:
1 Çay bardağı sıvıyağ
100 gr civarı tereyağ (veya margarin)

Üzerine:
1 Yumurta sarısı

Önce ılık su, şeker ve maya derin bir kaba alınır ve ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Kışın bu iş için peteği kullanıyorduk. Artık ocağın yanı ya da güneş alan bir yerlere koyuyoruz. Maya köpük köpük kabarınca içine 1 su bardağı sıvıyağ, tuz, yumurta ve aldığı kadar un koyulup yoğurulur. Hamur kıvamını almaya başladığı zaman, 1 çay bardağı sıvıyağı azar azar ilave ediyoruz, bir yandan da hamuru yoğuruyoruz. Yoğurma sırasında sonradan eklenen bu sıvıyağ, hamuru tel tel yapıyor. Ele yapışmayan, şekil verilebilecek, yumuşakça bir hamur yapılır. Hamurdan cevizden büyükçe parçalar koparılır, her parça elde tereyağı sürülere uzatılır ve bir ucu bir yöne, öbür ucu diğer yöne çevrilerek birleştirilir, tepsiye dizilir. Tepsiye dizerken 2 katı kabaracaklarını hesap ederek dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Poğaçaları kabartmak için fırın 100 derecede ılındırıldıktan sonra kapatılır ve tepsiler fırına sokulur ve açmaların iki katı kabarması beklenir. Kabaran açmalar, 200 derecede pişirilir.

Şimdi ocağa çayı atın, bir güzel demlensin. Acele etmeyin, çiğ kokulu çayla işin tadına tam varamazsınız, dem koksun, kısın altını, tıkırdasın.

O sırada İkindi güneşinin vurduğu masayı hazırlayın. Biber, domates, salatalık ne varsa çıkarıp doğrayın. Peynir, zeytin koyun sofraya. Başka birşeye gerek yok. Benim en büyük keyfim bu, açmaların içlerini doldurmak: 1 zeytin, çok az beyaz peynir, kaşar ya da tel peynir, bir dilim domates, yarım biber, 2-3 halka salatalık, azıcık tuz. Annemleri bıraksam, açmaları öyle kuru kuru yiyecekler. Gerçi katıksız da çok güzeller ama böyle daha güzel bence.

....................................................................................................................


RENK CÜMBÜŞÜ TRUFFLE


Sevgili Tinimini Hanım Pasta Tasarım 'dan tam bir renk cümbüşü...

Malzemeler:
400 gr. kek
160gr. krema
320gr. bitter kuvertür çikolata
İnce dilimlenmiş fıstık
Limon aroması

Üst için
Fondan şekeri
Gıda boyası (kırmızı, mavi, sarı)


Yapılışı

Kek un haline gelecek şekilde rondodan çekilir, ya da çok minik olacak şekilde elde parçalanır. Krema, bir tencereye boşaltılarak kaynama noktasına gelecek şekilde ısıtılır, kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır ve küçük parçalara ayırdığımız çikolatalar ilave edilerek karıştırılır. Karıştırma işlemi mutlaka çok iyi olmalı, çikolatanın yağları gözükmeyecek hale gelene kadar olmalı.

Daha sonra kek parçaları, fıstık ve bir kaç damla aroma da yapılan sosun (ganaj) içine atılır.
Soğuması için 2 saat kadar buzdolabında bekletilir.
Tekara çıkarılıp küçük yuvarlaklar halinde şekil verilir.

Fondan şekeri kaç renk yapılacaksa o sayı kadar kaselere ayrılır.
Her bir kase mikrodalgada şeker eriyecek kadar ısıtılır ve gıda boyası ile renklendirilir. Hemen küçük bir tatlı kaşığı vasıtasıyla truffların üzerine dökülür. Eğer şeker soğursa tekrar tekrar ısıtılabilir.

Üzerine de istediğiniz süsleme şekerlerinden kullanabilirsiniz.

Hoş bir ikramlık ve misafir ziyaretleri için birebir kurtarıcı. :)

Afiyet olsun, bol baharlı, bol şenlikli günler.


....................................................................................................................


ÇİLEKLİ MİLKSHAKE



Sevgili Duru Mutfak 'tan serinletici bir içecek...
Malzemeler:
1 su bardağı için(meşrubat bardağı)
5 - 10 adet çilek
1 yemek kaşığı bal
1 top vanilyalı dondurma
1 su bardağından az eksik süt

Yapılışı:
Süt hariç bütün malzemeleri robotta çekin. Püre kıvamına gelince sütü ekleyip düşük devirde biraz karıştırıp bardağa boşaltın.1 büyük su bardağı veya 2 su bardağı kadar milkshake hazır. İçine birkaç adet buz atıp çilekle süsleyerek servis yapın.
Bahar benim için çilekle gelen yaz meyvelerinin habercisi demek. Bu tarifimi ye#55 bahar şenliği etkinliğine gönderiyorum. Bu benim ilk etkinlik tarifim.
Afiyet olsun...


....................................................................................................................


PORTAKALLI KEREVİZ




Sevgili Bülbülün Yeri 'nden renkli bir sebze yemeği...

Arkadaşıma kolaylıklar dilerim.

Bahar tadında günler dileğiyle,

Malzemeler
Kereviz
1 portakalın suyu
½ limonun suyu
Havuç
! adet soğan
1 çay kaşığı toz şeker
Dereotu
Tuz
Bir tutam sevgi

Yapılışı
Kerevizleri yuvarlak doğrayın ve limonlu suya atın.
Soğanı yemeklik doğrayın ve yağda kavurun,
Ateşten alın.
Pişireceğiniz tencerenin dibine soğanları yayın.
Limonlu sudaki kerevizleri üzerine dizin.
Yuvarlak doğranmış havuçları üzerlerine dizin.
Tuz ve şeker serpin.
Sıkılmış portakalı, limonu bir su bardağına doldurun, kalan boşluğa da su doldurarak bardağı tamamlayın.
Kerevizlerin üzerine portakal suyunu gezdirin.
Kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirin.
Afiyet olsun.


....................................................................................................................



CACIKLI KÖFTE


Sevgili AntepliYemekler 'den leziz mi leziz bir antep yemeği...

MALZEMELER
Köfte için:
300 gr ince bulgur
150 gr çiğköftelik kıyma(yağsız ve 2 kere çekilmiş olacak))
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kırmızı biber
tuz,karabiber
Cacık için:
500 gr pancar
500 gr süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
tuz
Üzeri için:
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı nane
1/2 çay bardağı zeytinyağı


YAPILIŞI

Köftelik malzemeyi geniş bir kabın içerisine alıp ve azar azar su ilave ederek iyice yumuşayıncaya kadar yoğurun.(Bu işlem kas gücünüze bağlı olarak:)) 15-20 dakika sürecektir.) Yoğurma işlemi bitince köftenizi büyükçe bir ıslak bezle örtün ki kurumasın.Bu köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve serçe parmağınızla hafifçe ortasına basın.Kolay yuvarlamak için , elinizi hafifçe suya batırmayı unutmayın.
Bütün köftelerin yuvarlanma işlemi tamamlanınca kaynamakta olan tuzlu suya atıp 7-8 dk kadar haşlayın ve suyunu süzün.
Cacığı hazırlamak için pancarın sap kısımlarını ayırıp yapraklarını 1 cm uzunluğunda doğrayın ve yine tuzlu suda 3-4 dk kadar haşlayın.Suyunu süzüp ,tuz ve dövülmüş sarımsak ilave ettğiniz yoğurda karıştırın.
Büyükçe bir tavada yağınıza kırmızıbiber ve naneyi ekleyin ,ocağa koyun.Haşlamış olduğunuz köfteleri de bu tavaya ilave edip birkaç dakika çevirin.Böylece hem köfteler ısınmış ,hemde baharat ve yağla soslanmış olacaktır.Son olarak ise pancarlı yoğurdu biraz ılıtıp (çok ısıtırsanız yoğurt kesilebilir dikkat edin) bir servis tabağına alın üzerine soslanmış köfteleri dikkatlice ilave edin.Afiyetle yiyin.


....................................................................................................................


BAHAR PASTASI 2


Sevgili Azumutfak 'tan rengarenk bir pasta...

pandispanya hamuru için:

5 yumurta
12 kaşık şeker
13 kaşık un
3 kaşık sıvı yağ
yarım sı bardağı su
1 vanilya 1 kabartma tozu
1 kaşık kakao ( bütün hepsi çorba kaşığı)

Yumurtayı ilkin iyice çırpın. Mikseriniz çalışırken şekeri kaşık kaşık ekleyin ve krema kıvamına gelene kadar çırpın. Su,sıvıyağ,kakao,un ,kabatma tozu ve vanilya sırayla ekleyip ve akıcı koyuya yakın bir kıvam elde edin.Ortaboy kelepçeli kalıba döküp,170C ayarlanan fırına verin.Pişince çıkartıp soğutun.
için:

Pasta kreması için:

1 yumurta
1 lt süt
8 yemk. un
1.5 su bardağı şeker
1 vanilya
1 kaşık tereyağı

Tereyağı hariç diğer malzemeler önce güzelce bir krıştırın. Ocağa alıp, sürekli karıştırarak pişirin. Tereyağını atıp eritin ve ocağı kapatın. oldukça yoğun bir muhallebiniz olacak.Muhallebiyi mümkünse başka bir kaba boşaltın (daha çabuk soğusun diye)...

1-2 paket kremşantiyi tarifine göre hazırlayıp,2 kaşık kremadan katıp karıştırın . şekil vereceğiniz pastanın desenini kafanızda ayarlayın ve birkaç renk sevin. seçtiğiniz rek kadar küçük tabağa birer kaşık kremşantiden koyun.Kalanını buzdolbına kaldırın.Birer kaşık krem şantinizi her birini ayrı renkte renklendirin ve bekletin.

Pandispanyanızı eşit bir şekilde 3 kata ayırın. servis tabağınıza ilk katını alıp sütle ıslatın.Kremanızın yarısına yakın kısmını katın üzerine yayın. Üzerine istediğiniz ara katmanı kullanarak diğer pasta tabnını da üzerine koyup hafif bastirin ki hem yapışsın hem krema eşit seviyede hertarafa yayılsın.Aynı şekilde bu katınızı da önce sütle ıslatıp zerine muhllebiyi yayın. Üzerine istediğiniz ara katı (çikolata, fıstık...)döşeyip pastanızın son katını da koyup Üzerini kremşantiyle güzelce kapatın. dolapta bir iki saat bekletip kremşanti torbalarına istediğiniz başlığı takın. Ben kaç renk kullandıysam o kadar şanti torbası kullanıyorum. Aksi takdirde çok zor oluyor, tecrübeyle sabittir :))...

Artık gerisi size kalmış, zevkinize ve de tabi yeteneğinize :))

herkese kolay gelsin diyor veeee AFİYETLER OLSUN diyorum


....................................................................................................................


UĞUR ANNE VE BEBELERİ PASTASI


Bu şirin pasta sevgili Kalpkurabiye 'den

Malzemeler:
Pandispanya için:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı Sinangil Sade Kek Unu
1 pk. vanilin
İç Malzemesi:
2 pk. krem şanti+2 su bardağı süt
muz, çilek, çikolata parçacıkları
Üzerine:
Çilek
Toz fıstık
Çikolata
1 pk. sade krem şanti

Yapılışı:
Pandispanya için oda ısındaki yumurtalar şeker ile çırpılıp, un ve vanilin elenerek eklenip çırpmaya devam edilir. Elde edilen karışım küçük boy borcama dökülüp 175 dereceye önceden ısıtılmış fırında pişirilir..
Şantiler çırpılıp buz dolabına kaldırılır, meyveler süsleme ve iç dolgu için hazırlanır.
Pişen pandispanya soğutulup dinlendirilir. Ortadan ikiye kesilip çırpılmış krem şanti sürülüp meyveler eklenir. Aynı işlem pastamız yükselinceye kadar devam eder ve en son ikinci kat pandispanya sütle ıslatılıp kapatılıp şanti ile süslenip diğer figür çalışmaları tamamlandıktan sonra dolapta 1 gün dinlendirilen pastamız servis edilir..

Afiyet bal şeker olsunn:))


....................................................................................................................



YABAN MERSİNLİ KARAORMAN PASTASI



Etkinliğin ilk tarifi Cafe Derin's den,

3-4 dilim (250 gr) kara çavdar ekmeği (bende kara çavdar ekmeği yoktu normal çavdar ekmeği kullandım)
4 çorba kaşığı (75 gr) tereyağ
2 kahve fincanı (60 gr) un
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
60 gr bitter çikolata
1 su bardağı (90 gr) badem
4 yumurta
1/2 su bardağı (100 gr) şeker
1 çorba kaşığı kirş (kiraz konyağı) ( bende yoktu kullanmadım)
1 çorba kaşığı su

Fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.20 cm lik kek kalıbınızı yağlayın, içine pişirme kağıdı kesip koyuntekrar kağıdıda yağlayıp unlayın.Unun fazlasını dökün.
Ekmeklerin kenarlarını kesip çıkarın, rondoda ekleri iyice çekin.
Tereyağını kısık ateşte eritip kenara alın ılısın.
Bir kaseye kakao,kabartma tozu ve unu birlikte eleyin.
İri parçalara böldüğünüz çikolatayı ve çekilmiş ekmekleri de kaseye atın ve karıştırın.
Bademleride robotta ince kıyım çekin.
Yumurtaların sarıları ile aklarını ayırın.
Sarıları şekerin yarısı ile rengi beyaz ve kıvamı koyulaşana kadar çırpın.
Badem ve suyu (kullanacaksanız konyağı) ekleyin yumurta sarısına ve karıştırın.
Yumurta aklarınıda ayrı bir kasede kar gibi olana kadar çırpın, kalan şekeri ekleyin ve parlak bir renk alana kadar 20 sn kadar çırpın.
Yumurta sarılarının 1/3'ünü katıp dikkatlice karıştırın.
Çikolatalı karışımı üç aşamada kalan yumurta sarılarına ekleyip dikkatlice karıştırın.
Çırpılmış yumurta aklarını çikolatalı karışıma ekleyip spatula ile alt üst ederek karıştırın.
Son olarak tereyağını da çikolatalı karışıma ekleyin ve yavaş yavaş karıştırın.
Kalıba hamuru döküp yaklaşık 35-40 dakika, (parmağınızla bastırdığınızda hemen eski haline alana kadar pişirin.)
Pişen pandispanyanızı alıp bir tele ters olarak çıkarın.Kalıptan ve pişirme kağıdından ayırıp keki soğumaya bırakın.

Kreması
2,5 su bardağı (500 ml) süt kreması yapacağınız zamana kadar dolapta soğuk vaziyette olmalı
2 çorba kaşığı (30 gr) şeker
2 çorba kaşığı kiraz konyağı (opsiyonel)

Soğuk kremanızı tepeler oluşana kadar çırpın.
Şekeri ve ekleyecekseniz konyak,vanilya özütü vb ekleyin.
Ben kremama geçen yaptığım cheesecaketen kalan az bir ev yapımı loru ekledim.
Belli belirsiz hoş bir tad verdi

Pandispanyanızı iki yada üçe bölün.
En üstteki kısmı taban olarak koyun.
Kekinizi bir reçel yada hazırladığınız şekerli su,şerbetle ıslatın.
Kremanının 1/3'ünü sürüp meyveleri dizin. Vişne çok yakışıyor ama yaban mersini de yakıştı.
İkinci kek tabakasını koyup kalan kremanın 1/2 sini sürün, yine meyve sıralayın.
Üçüncü tabakayıda koyup ( ben ikili yaptım, keki üçe bölmedim) kalan kremayı kenarlara ve üste sürün.
İstediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Ben kremayı sürüp tatlı kaşığı ile dalgalar yaptım.Buralarada meyve ve damla çikolata serperek süsledim.
Siz rendelenmiş çikolata ile kenarları süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

1 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Özlamciğim harika bir etkinlik olmuş canım ellerine sağlık...

ama ben kendi ananaslı pastamı göremedim:(