24 Ocak 2010 Pazar

Fırında Helva

SNC10340

Buzzzz, hava buz gibi, buz gibi de... kar yok sadece kuru bir soğuk, ayrıca yerler de jilet gibi, feci kaygan, yarın nasıl işe gideceğim, kara kara düşünüyorum. Buzlanmış yola hiçbir şey fayda etmez, ne kar lastiği ne de zincir. Bu kadar soğuğu çekiyoruz ama ortada doğru düzgün kar yok ki...Gerçi bizim dışımızda herkes kar gördü. Bulunduğum bölgede kar fotokopi gibi, yani sanki orijinal değil de sahte gibi duruyor, var ile yok arası bişey. Televizyonlarda bakıyoruz millet karlarda yuvarlanıp kar topu oynuyor ama bizim buralarda kıyıda köşede, biraz arabaların üzerinde biraz şurda biraz burda...ne kadar büyük bir şehirde yaşıyoruz ki bir mevsimin bile çeşit çeşit alt açılımları var. Neyse canım sonuçta soğuklar uzun sürmesin tabii ki, Allah evsizlere acısın.

İlk defa bu kadar soğuk bir kış görüyorum İstanbul'da. Gerçi annem anlatır, sene kaç bilmiyorum ama boğaza buzullar falan geldi diye, yoksa kurtlar mı indi demişti, hatlar karıştı valla hatırlayamadım şimdi :) Ama kendi yakın geçmişimden örnekler sunabilirim size.
Bugün eşimle biraz taze hava alalım diyerekten dışarı çıkmıştık, yolda yürürken aklımıza 86 senesinin kar yağışı geldi, o zaman üniversite öğrencisiydik ve o gün okula gidemediğimiz için tüm arkadaşlar caddeye gelip yürüyüş yapmıştık. Hatta noter sokakta kayak yapanları görmüştük, ne kardı ama, sanki her taraf bembeyaz bir halı ile kaplanmıştı. Afacan çocuklar karşı kaldırımdan diğer kaldırımdakilere kar topu fırlatıyorlardı, hatta bazıları işi abartıp içine taş koyup fırlattıkları için polis gelmişti. Aradan yaklaşık 24 sene geçti ve bir daha böyle bir kar yağışı görmedim diyebilirim. Gerçi sonrasında, sene sanırım 88 di, okuldan mezun olmuştum, ilk işimde çalışıyordum, işe gitmek üzere yola çıkmıştım, 86 senesindeki gibi olmasada karlı bir yıldı. Otobüs ile karşıya geçiyordum, köprü buz tuttuğu için otobüste 2 saat mahsur kaldıktan sonra otobüs şöförü dileyenlerin inebileceğini söylemişti. Ben yaşlarda 2 genç kızla kafayı uydurup, birlikten güç doğar diyerekten otobüsten inmiş, 3 kız otoyolda yürüyerek evlerimize dönmüştük, kaç saat yürüdük hatırlamıyorum, tabii sonunda bir vasıta bulmuş yolun geri kalanını da o şekilde gelmiştik ama, eve geldiğimde, o zaman cep telefonu olmadığı için, annemin meraktan deliye dönmüş haliyle karşılaşmıştım. Ayaklarımı hissetmiyordum, annem bunun için bir tasa sıcak su doldurmuş ve ayaklarım buzunu öyle çözmüştük diyebilirim.

Çok da zor bir deneyim değil belki bu ama, o yaşlarda demek ki insan böyle şartlar altında başının çaresine bir şekilde bakabiliyormuş, bunu görüyorsun.

Anıları hatırlamak güzel, anılarının olması da güzel. Belki o gün kendimce kötü bir deneyim geçirmiştim ama bugün o günü hatırladığımda aklımda güzel bir tat kaldığını görüyorum.
Güzel bir tat dedim de geçen gün balığın peşine yapmış olduğum fırında helva da ağzımızda güzel bir tat bıraktı doğrusu.
Hani genelde balıktan sonra "tatlı ne var?" denir ya...işte bir anda aklıma dolapta duran sade tahin helvası geldi.

Hemen bir tabağa koyup biraz taze limon suyu, 2 çorba kaşığı süt ve 1 çorba kaşığı da krema ilave edip ezerek yumuşattıktan sonra küçük bir fırın kabına koyup önceden 200 derecede ısıttığım fırında üzeri resimdeki gibi kızarıncaya kadar tuttum, sanırım 5-6 dakika falan sürdü. Kattığım malzemeler tamamen göz kararıydı. Ekmeği süre süre yedik, balığın peşine çok iyi gidiyor, tavsiye ederim.


Afiyet olsun !

10 yorum:

Ness dedi ki...

Ne helvası bu tahin mi, un helvasıda bu şekilde yapılabilir mi acaba?

Değişik bi tarif olmuş denemeliyiim :)

Elinize sağlık.

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Bizde Bursada donduk ve dünden beride şehirde karı gördük...Bahçemize kardan adam bile yaptık eylenceliydi ama çok soğuktu...
Bende balıktan sonra bu helvayı çok severim...Hatta bir arkadaş bu gün bu helvadan yaparsam hemen sana gelirim demişti:)))Harikaa bir lezzet herkess denemeli...Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Balıktan sonra çok güzel giden bir tat.Üstelik bu soğuk havalarda.Elinize sağlık.Sevgiler.Mine

Adsız dedi ki...

,ELLERİNE EMEKLERİNE SAĞLIK CANIM.ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR.. SEVGİLER...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

kar bu sabah sanırım şiddetini arttırdı, evde olmak işe gitmek zorunda olmamak güzel ama sabah eşim işe giderken içim cız etti. şimdi yanımda olsa birlikte kahvemizi yudumlasak ne iyi olurdu. bu fırında helvayı bir türlü deneyemedim ben, hem cok pratik hem de cok leziz eminim. aklımda ilk balık yemeginin yanına yapıcam. ellerine sağlık

kalpkurabiye dedi ki...

ellerine sağlık canım değişik bir tarif..

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Çok duyduğum ama bir türlü deneyemediğim bir tarif.. Ellerine sağlık Özlem'cim..

atesböcegi dedi ki...

canim ugramayali ne güzel lezzetler döktürmüssün öyle. helvada cok nefis olmus. ellerin dert görmesin canim.
demek burdaki soguklar Türkiye´ye gitti.
sevgilerimi gönderiyorum özlemcigim.

Özlem dedi ki...

Sevgili Ness, bu tahin helvası, un helvası ile yapılamayabilir diye düşünüyorum.
sevgiler

Hülya dedi ki...

Ellerinize saglik nefis gozukuyor!