13 Ağustos 2008 Çarşamba

Kiraz Soslu Ricottalı Cheesecake

SNC10721

Şirketten bir arkadaşımız tatil için Italya'ya gidiyordu...gitmeden "oralardan birşey ister misiniz" demişti, ben de "bulursan Ricotta" demiştim. Kızcağız sağolsun üşenmemiş getirmiş...çok severim bu peyniri, aslında peynirlerin çoğunu severim ama bazılarını daha çok. Ricotta sanki biraz bizim lor peynirine benziyor, loru da çok severim zaten, kahvaltıda reçelle çok güzel gider...

Seyahatten elinde Ricotta'larla dönünce, ben de madem arkadaşım getirmiş, ben de bununla bir tatlı yapayım dedim. Tesadüfen de bu tarifle karşılaştım, birden çıktı karşıma...Korka korka yaptım, ilk defa bu peynirle farklı birşey deniyordum çünkü. Ama iyi ki denemişim, gerçekten çok leziz oldu...

Nasıl yapıldığına gelince...

not: "cup" ölçüsü ekmek makinemin içinden çıkan ölçü bardağıdır.



Malzemeler

  • 450 gr ricotta
  • 1/4 cup süt (50 gr)
  • 1/2 krema (110 gr)
  • 2 yumurta
  • 2 yumurta sarısı
  • 1/3 toz şeker (80 gr)
  • 2 yemek kaşığı un
  • yarım limon kabuğu rendesi
  • 1 tutam tuz

Kiraz sosu için:

  • 350 gr çekirdeği çıkarılmış kiraz
  • 3/4 cup toz şeker (175 gr)
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı

Fırını önceden 165 derecede ısıtmaya başlayın. Dikdörtgen cam fırın kabını yağlayın, içine yağlı kağıt döşeyin.

Ricotta, süt, krema, yumurtalar, yumurta sarıları, toz şeker, un, limon kabuğu rendesi ve tuzu birbirine iyice karışana kadar birlikte karıştırın.

Karışımı fırın kabına boşaltın ve hafif altın sarısı bir renk alana kadar 40 dakika kadar pişirin. Pişirme süresinin sonunda fırını kapatıp, cheesecake fırının sıcağında 1 dakika kadar bekletin., sonra çıkarıp dışarıda soğumasını bekleyin, soğuduktan sonra mümkünse bir gece buzdolabında bekletin.

Kiraz sosun için, kirazlar, tuz ve toz şekeri karıştırıp bir kapta 30 dakika kadar bekletin. Sonra bu karışımı orta ısının biraz üstünde, kirazlar yumuşayıp ağdalı bir kıvam alana kadar 15-20 dakika kadar arada karıştırarak pişirin. Ateşten alıp içine limon suyunu katın.

Cheesecake'i kaptan çıkarıp servis tabağına aktarın. Dilimleyip, üzerine sosu dökün. Sosu sıcak veya oda hararetinde sunabilirsiniz.

Bu arada benim kabım karışıma göre biraz fazla geniş kaldı, o yüzden biraz ince bir cheesecake oldu. Herhalde 20x30 gibi büyüklükte bir kap daha iyi olur.

Afiyet olsun !

7 yorum:

birdutmasali dedi ki...

ahh ahhh ahhhh.
sevgili özlem.
şöylee bir gezinti yapıyordum yine :)
açık duran kapınızdan içeriye giriverdim,beni nelerle karşıladınız böyle, elinize sağlık :)))
birde aşağıdaki patlıcanlara hayran oldum harikaalar.....

çk svglrr Nunu

Damak Tadı dedi ki...

Öyle nefis görünüyorki Özlem,imrenmemek elde değil..Ellerine sağlık canım..


Sevgilerle..

birdilimdus dedi ki...

Özlemciğim ellerine sağlık enfesss görünüyor!!!

Sevgiler,
Evren

zerrin - misss dedi ki...

Özlem, bu yazı eşimle kavga nedenimiz olmuştur bilesin :))))

İtalya'dan gelirken ricotta getirmek istedim ama eşim olmaz dayanmaz diyerek bana engel oldu.. Gerçi Türkiyeden sonra kıbrıs yolculuğu düşünülünce dayanmayabilirdi ama yine pürüz çıkarayım du bakalım :)))

Enfes olmuş tatlın ellerine sağlık.

Ben ricotto getiremedim ama evde ricotto yapımına başladım. Bence ona oldukça yakın bir lezzet çıkıyor. ELbette keçi sütü bulamıyoruz ama :))

sıcacık sevgiler

halenze dedi ki...

öçlemimmmm:) sayfaya basmamla besmele çekmem bir oldu:))) bu ne yaaa. muhteşem bişi. kaşık alıp dalasım geldi ekrana:) ben tiramisu urfa peyniriytle yapılırmı acaba diye düşünürken sen rikottoyla çiskek yapmışın ellerine sağlık:) keşke ben de gittiğimde alsaydım.çok öptüm hayırlı kandiller:)

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Özlem'cim ellerine sağlık, pazar sabahı kahvaltısından evvel bir dilim ne güzel giderdi şimdi :) Sevgiler..

Fatma Tekin dedi ki...

Merhabalar kiraz soslu ricottalı cheese cake harika görünüyor.Ellerinize sağlık kirazın rengine bayıldım.Sevgiler.