31 Mayıs 2008 Cumartesi

Annemin Açması

SNC10057

Annemin bu açma tarifini çok seviyorum, pufidik pufidik...özellikle Pazar kahvaltıları için birebir. Sevgili anneler, her zamanki gibi fedakar yürekleri ile, ailenin diğer fertleri mışıl mışıl uyurken erkenden kalkıp bu açmaları hazırlayıp sofralarına sıcacık sunmak isteyeceklerdir.


Bu tarifi "Porselen Demlik Çay Saati etkinliği -24" için hazırladım. Etkinliği izlemek isterseniz Keyifli Mutfağım adresini ziyaret edebilirsiniz.


Malzemeler

  • 1 kg un
  • 500-550 gr süt (hafif ılık)
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket yaş maya
  • 2 orta boy haşlanmış patates
  • 100 gr beyaz peynir
  • tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • çörek otu

Yapılışı

Unu bir kaba koyun, ortasını havuz gibi açın. Ortasına sütü döküp mayayı içinde eritin.

Patatesi ve peyniri çattalla ezip diğer tüm malzemelerle birlikte una ekleyip yoğurun. Yoğurma işlemi bitince kabın üzerini kapatıp ılık bir ortamda 1 saat kadar bekletin.

Bekleme süresinin sonunda hamurun mayalanıp kabarmış olması gerekiyor. Kabaran hamuru biraz daha yoğurun. Hamurdan bezeler koparıp dolma kalem kalınlığında rulo yapıp, sonra ruloyu burkup ve de ucunu birleştirdikten sonra halka şekli verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsinize koyun. Hamur bitene kadar buna devam edin.

Yumurtanın sarısını açmaların üzerine sürün ve üstlerine çörek otu serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk kadar pişirin.

Afiyet olsun !

22 yorum:

Özlem dedi ki...

Tuğba'cım,

Çok teşekkürler, dergi için de onaymesajı attım. Aynı tarifi dergiye koymak istiyorum. Dergide yer almatan çok mutlu olcağım.

sevgiler,

Adsız dedi ki...

ELLERINIZE SAGLIK SUPER GORUNTU

www.ballon.blogcu.com

Adsız dedi ki...

anneciginin ellerine saglik canim
acmalar goz kamastiriyor...
sevgiler...

www.yenitadlar.blogcu.com

Sevil Şahin dedi ki...

MERHABALAR ARKADAŞIM 24. Ev sahibemiz olan http://www.keyiflimutfagim.com/ arkadaşımıza olan destegin ve tarifin için bende Porselen demlik ailesi( http://birdemliksohbet.blogspot.com ) olarak teşekküre geldim .ELLERİNİZE SAGLIK )
Sevgilerimle SEVİL

Adsız dedi ki...

Afedersiniz ama bu tarifte tuz kullanılmamış.Onun yerine 1 çay bardağı toz şeker var.Hem patatesli-peynirli hemde tatlı bir açma mı bu.Kafam karıştı da :)

Özlem dedi ki...

Merhabalar,
tarifte tuz var, malzemelerde yazıyor, şeker genelde mayalı tariflerde oluyor, ama bu açmaya ayrıca lezzet de katıyor, patates hamurun daha yumuşak olmasını sağlıyor, tavsiye ederim çok lezzetli oluyor,
sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim.Mayayla bir hamur işi yapmamıştım hiç.Fakat resimdeki açmaları görünce dayanamayıp tarifini aldım.Yarın 5 çayına yapmayı düşünüyorum..
Hoşçakalın

Özlem dedi ki...

Rica ederim, umarım beğenirsiniz,
yine beklerim,
sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba, bezeler nekadar büyük olmasi lasim.

Adsız dedi ki...

merhaba, bezeler ne kadar büyük ölmasi lasim?

Özlem dedi ki...

Merhaba,
Bezeler, 1,5 ceviz büyüklüğünde olacak,
sevgiler

Evren Yasa dedi ki...

ozlem sut miktari yanlis galiba, ml ya da gr olmasi lazim sanirim. ne oldugu anlasiliyor ama gene de belki duzeltmek istersin diye yazmak istedim. acmalar super gorunuyor ben de bugun esim icin yapmayi dusunuyorum,ellerine saglik!

Özlem dedi ki...

Sevgili Evren, uyardığın için çok teşekkür ederim, hemen gr olarak düzelttim,
sevgiler,

Adsız dedi ki...

slm tarifi denedim fakat sizinki gibi olmadı herşeyi aynı olmasına rağmem lütfen pasta neden alıp oraya resimni koymayın

Özlem dedi ki...

Sevgili Adsız,
Öncelikle bir şekilde aksi bir uygulama yapmış olmalısın ki resimdeki gibi olmamış, eğer böyle bir usluple yazmamış olsaydın video çekip yayınlardım, ancak yazıdaki itham yüzünden bunu yapmıyorum. Yine de buna rağmen 1-2tavsiyem olacak. Mayanin iyi koşullarda saklanmış olması ve de son kullanma tarihinin geçmemiş olması lazım. Sütü sanırım ılık kullanmışsındır, sıcak değil, çünkü herşeye harfiyan uydum diyorsun. Fırın ısıları her fırına göre farklılık arz edebilir, hamuru yeteri kadar dinlendirmemiş olabilirsin.
Tüm bunlar bir araya geldiğinde de mis gibi açmalar ortaya çıkıyor.

Adsız dedi ki...

slm öncelikle sizden özür dilerim herşeye uymama rağmen poğçalarımın tadı ekşi oldu ben tahmin edemedim ama sanırım sizin düşündüğünüz gibi maya problemliymiş mesajınızı aldıktan sonra baktım son kullanma tarihi geçmiş poğçanız tam aradığım bir tarifti çok isteyerek yapmıştım sonuç kötü olunca çok üzüldüm size o yüzden o mesajı yazdım tekrar özür diliyorum

Özlem dedi ki...

Rica ederim. Bu benim de basima zaman zaman gelen bir durum, yemek kitaplarinda verilen tariflere harfi harfine uymama ragmen basarisiz oldugum cok olmustur. Aslinda bu blogu bu nedenle acmistim, uygulanmis tarifleri paylasmak. Umarim bir dahaki sefere acmalariniz istediginiz gibi olur.

Adsız dedi ki...

elleriniz sağlık dün tarife baktım ve gece hemen yaptım eşim bayıldı dünden beri 5 tane yedi...ben en sevdiğim poaça bu..bizim adanada bu pastanelerde simit değilde poaça simit olarak satılıo ve ben bayılıypordum artık sayenizde bende yapabileceğim çok teşekkürler....çikolatalı muflinide yaptım ikisi ayn anda pişiodu zaten aynı anda yaptım ama ben içine kuru üzüm ve elma koydum süper oldu vallahi internette o kadar tarif denedim yaptım ama en güzeli gerçekten sizinki oldu resmdeki gibi aynısı işte tarif böyle anlatılır işte tarif böyle verilir...kimileri video çekip anlatıo videodakimlzbaşka altta yazılan mlz başka oluyor dediğimizdede hemen kızıolar siz muhteşemsiniz

Adsız dedi ki...

merhaba özlem hanım öncelikle söylemeliyim müthiç bir tarif ilk yaptım bayıldık pofuduk oldu eşim bayıldı ertesi gün sabahda yedik harikaydı..benm bir hatam var sanırım hangi poaçayı yapsam bu açmada dahil cam kavanoza koyuyorum ertesi gün sünger gibi oluo yenmiyor ben bu açmayı veya diğe poaçalaı nasıl muhafaza etmeliyim eşim ilk gün bayılı şimdi bnm bu saklama şeklimden dolyı sünger oldu pofukluğu gitti ne yapmam gerekiyor

Adsız dedi ki...

merhaba özlem hanım öncelikle söylemeliyim müthiç bir tarif ilk yaptım bayıldık pofuduk oldu eşim bayıldı ertesi gün sabahda yedik harikaydı..benm bir hatam var sanırım hangi poaçayı yapsam bu açmada dahil cam kavanoza koyuyorum ertesi gün sünger gibi oluo yenmiyor ben bu açmayı veya diğe poaçalaı nasıl muhafaza etmeliyim eşim ilk gün bayılı şimdi bnm bu saklama şeklimden dolyı sünger oldu pofukluğu gitti ne yapmam gerekiyor

Meltem dedi ki...

Ailecek ve musafirlerim bayilarak yedik. Cok tesekkurler tarif icin.
Benim bir sorum olacakti. MAYALANANhamur biraz civik oluyor. Sekil vermeden un ilave ediyormusunuz. Benim elime yapistigi icin kasikla tepsiye koydum. Yuvarlak oldular. Sizinki gibi sekilli olsun istiyorumda:)

Burcu dedi ki...

Her zamanki gibi muhteşem!