27 Mayıs 2018 Pazar

Kirmizi Meyveli Kek



Malzemeler

Kek için:
325 gr un (2 1/2 cups)
414 gr şeker (2 cups)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
240 gr süt (1 cup)
120 gr sıvıyağı (1/2 cup)
1 paket vanilya
2 büyük yumurta
240 gr su (1 cup)

İçi için:
2 su bardağını dolduracak kadar çilek, ahududu ve böğürtlen karışımı (2 cups)
45 ml su (3 tbsp)
155 gr tozşeker (3/4 cup)
3 yemek mısır nışaştası (3 tbsp)

Kreması için:
3 paket krem şanti ve yarım litre soğuk süt
250 gr mascarpone (soğutulmuş olacak)
173 gr pudra şekeri (1 1/2 cups)

Yapılışı
Kek
Fırını 170 derecede önceden ısıtın.
20 cmlik 3 adet kek kalıbını yağlayıp dibine pişirme kağıdı koyun. (Benim bi tane 20’lik kalıbım olduğu için sırasıyla tek tek pişirdim)
Unu, şekeri, kabartma tozunu, vanilyayı, ve tuzu bir kapta karıştırın ve kenara ayırın.
Miksere sütü, sıvıyağı ve yumurtaları koyup 10 saniye karıştırp, peşinden içine kuru malzemeleri katıp iyice kaynaşana kadar karıştırın. Mikserin varsa üçgen ucunu takıp karıştırın (paddle attachment). Sonra yavaşca suyu ekleyin ve düşük hızda karıştırmaya devam edin. Bayağı sıvı bi karışım oluyor ama merak etmeyin tarif böyle ;)
Elde ettiğiniz bu karışımı eşit bi şekilde 3’e bölüp fırında yaklaşık 20-25 dakika ya da içine batırdığınız kürdan çıkarken hafif nemli kırıntılar ile çıkana kadar.
Pişen keki kalıbını 4-5 dakika soğumasını bekleyip yapışmış kenarlarını bir kürdan yardımıyla ayırın ve keki kalıp içerisinde hafif hafif zıplatıp tamamen yapışmadığından emin olup bir soğutma telinin üzerine alın ve iyice soğutun.

Meyveli iç
Toplamı 2 su bardağı kadar olan tüm berry’leri (çilek, ahududu ve böğürtleni) rondaya alın ve içine suyu ekleyip püre kıvamına getirin.
Püreyi küçük bir tencereye koyup içine şeker ve nışaştayı da ekleyip orta ısıda kaynama noktasına gelinceye kadar pişirin. 5-6 dakika kadar kaynamasına izin verdikten sonra ocaktan alın ve soğuduktan sonra buzdolabında iyice soğutun. Karışımın reçel kıvamında ve sürülebilecek yumuşaklıkta olması lazım. Ne çok sulu ne de çok koyu. Eğer çok kıvamlı olduysa azıcık su ile açabilirsiniz.

Krema
Toz kremşantileri 1/2 litre soğuk süt ile çırpın, peşine toz şeker ve mascarpone’yi ekleyin.
Kremayı dolapta iyice kıvam alması için bekletin. (Ben kremayı bir gece önceden yapıp buzdolabında beklettim).

Birleştirme
(Kaplıyacağınız bi kek veya ıslak ve kaplamalı kek/pasta yapmak istediğinizde kekinizi mutlaka bi gün önceden yapım ki kekin üzerine krema veya ıslak bi sos geldiğinde dağılmasın.)
Pişen keklerin üzerinde çıkıntılar ve yükseklikler varsa büyük ve testere uçlu bi bıçakla dikkatlice keserek düzleştirebilirsiniz.
(Ben kekin birinci katmanını servis tabağının üzerinde ortadan ikiye kesilmiş bi pişirme kağıdına koydum, böylece kekin işlemi bittiğinde iki taraftan kağıtları dikkatlice çekip kekin altından kolayca kurtarıp kağıdın üzerine dökülen krema kalıntıları ile birlikte temizlenmiş oldu.)
Ucunu yuvarlak duy takacağınız bi sıkma torbası hazırlayın. Kremayı dolaptan çıkarıp sıkma torbasına koyun.
Birinci katmanın üzerine sadece kenar kısmına krema sıkın, ortasına berry’li karışımın yarısını yayarak sürün. Onun da üzerine kremadan tekrar sıkarak kaplayın ve bi spatul yardımı ile düzeltin. Üzerine ikinci katmanı dikkatlice koyup aynı işlemi tekrar yapın ve üçüncü katmanı yerleştirip tüm keki krema ile kaplayıp istediğiniz gibi yine iç malzemler ile uyumlu olarak çilek, böğürtlen ve blueberry ile süsleyin. Ben bu tarifi aşağıda linkini verdiğim siteden aldım. Burada kekin yapılışını ve birleştirilmesini videodan izleyebilirsiniz.
Ben tarifte bazı ufak tefek değişiklikler yaparak kendime göre uyarladım, her de kadar meşakkatli gibi görünce herşey hazır olduğunda yapımı çol eğlenceli ve çooook lezzetli.

Hiç yorum yok: