28 Nisan 2012 Cumartesi

Böğürtlenli Beze Rulosu

IMG_1772

Daha önce yapıp pek beceremediğim ama bu sefer kendimi gerçekten aşıp pek bir leziz pasta yaptım.
Bu tarz pasta sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir pasta.
Bezeyi çok severim, ve de dolayısıyle içinde beze olan herşeyi severim.
Beze pişirmek kıvamını tutturmak pek kolay değil ama bi cesaret deneyin derim.

Malzemeler

beze rulosu için
  • 4 yumurta beyazı
  • 250 gr toz şeker
  • 1 tsp veya 1 tatlı kaşığı mısır nışastası
  • 1 tsp white vinegar ya da 1 tatlı kaşığı limon suyu
kreması için
  • 1 kutu krema (tercihan sütaş)
  • 50 gr pudra şekeri
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • 3 tbsp lemon curd ya da 3 yemek kaşığı limon kreması*
  • 150 gr ahududu ve 7-8 adet de fazladan üstü için
IMG_1748

*lemon curd ya da limon kreması, yapılışı çok da zor olmayan bir krema. Bu belki de o kadar elzem değil ama kremaya ayrı bir lezzet kattığı bir gerçek.
Yapılışını ben birazcık kendime göre uyarladım. Yaklaşık 1 su bardağından 2 parmak az çıkıyor.

Malzemeler
  • 3 yumurta sarısı
  • 1/2 limon kabuğu rendesi (daha hafif bir limon tadı için koymasanız da olur)
  • 1 limonunu suyu
  • 6 tbsp ya da 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 tbsp ya da 4 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı

Fırını 190 derece önceden ısıtın.
23 cm x 33 cm lik bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Yumurta beyazlarını köpük gibi olana kadar çırpın. İçine 1 çorba kaşığı ile tek tek şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Başka bir kapta mısır nişastası ile sirkeyi/ veya limonu karıştırın sonra yumurta beyazına ekleyip bir spatula veya tahta kaşıkla alt üst ederek birbirine karıştırın. Yumurtalı karışımı tepsiye yayın ve üzerini spatula ile düzleştirerek düzeltin.
Tepsiyi fırına sürüp 10 dakika kadar pişirip fırının ısınını 170 dereceye indirip 10 dakika kadar daha veya bezeniz dokunduğunuzda sertleşmiş olduğunu fark edene kadar pişirin.
Mutfak tezgahınıza hafif nemli bir mutfak bezi serip üzerine yağlı kağıt serip üzerine biraz toz şeker serpiştirin.
Bezeniz piştikten sonra bezeyi bu kağıda ters düz ederek dikkatlice koyun. Tepsiyi de üzerinden yavaşça kaldırıp 1 saat kadar soğumaya bırakın.
Daha sonra bezenin üzerinde kalan yağlı kağıdı soyarak kaldırın.
1 kutu kremayı kabarana kadar çırpın, içine pudra şekerini azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin.
1 paket toz şantiyi 1 çay bardağı sütle çırpıp iki kremayı birbirine karıştırıp dolapta yaklaşık 30 dakika kadar soğumasını bekleyin.
Ahududuları 2 ye veya 3 e bölün. Limon kremasından 3 çorba kaşığı alıp ahududularla karıştırın. Dolapta soğuttuğunuz kremayı çıkarıp bezenizin üzerine yayın. Kremanın üzerine de ahududuları yayın.
Bezenizi alttaki kağıt yardımıyla yavaşcacık rulo yaparak yuvarlayın. Ben biraz çekindiğim benim rulo biraz yayvan oldu oysa normalde daha yuvarlak olması gereken bir rulo.
Rulonun üzerini de kenara bütün olarak ayırdığınız  ahududularla süsleyip biraz da pudra şekeri serpiştirin.

Ortaya çıkan lezzete kendim bile inanamadım, gerçekten inanılmaz bir şekilde harikaydı.


Afiyet olsun !

6 yorum:

Cafe Portakal dedi ki...

harika bir görüntüsü var ellerine sağlık sevgiler

birdilimdus dedi ki...

Özlem'im özellikle limon kreması kısmı beni benden aldııı ellerine sağlık. Bence de çok farklı bir lezzet katıyor. Bu arada porselen demlik çay saati etkinliği"nin 75.hafta ev sahibesiyim.

7 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında http://birdilimdus.blogspot.com adresimde göndereceğiniz birbirinden güzel tarifleri yayınlayacağım...

Tariflerinize 75.hafta porselen demlik çay saati etkinliği için Birdilim düş'e gönderiyorum diye not düşüp bana haber verdiğiniz takdirde tariflerinizi almaya geleceğim :)

Etkinliğimize istediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz,lütfen çayın yanında gönderilecek tarifler olmasına dikkat edelim,etkinliğimize herkes davetlidir,isteyen herkes katılabilir,lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar...

Sevgiler,
Evren

Oglak Kizlari dedi ki...

Limon kreması tarifi için ne kadar teşekkür etsem az.

Ellerine sağlık.

Mesut anne Çiğdem

Endüstriyel Mutfak dedi ki...

Ellerinize ve emeğinize sağlık, çok zahmet ederek hazırlamışsınız. paylaşım için teşekkürler..

Adsız dedi ki...

muhteşem görünüyor

melda dedi ki...

harika bişey buuuu