25 Ağustos 2007 Cumartesi

Bakkal Ekmeği





Epeydir ekmek makinemi kullanmiyordum, hele son zamanlarda bu kadar populerken neden tekrar baslamiyorum ki...

Hem de bu konuda o kadar cok kaynak varken...

Hangi tariften baslayayim derken, kutuphanemde bulunan "Taze Ekmekler Sicak Oykuler" den, en basit bir tanesini sectim ama cok guzel oldu. Hani genelde makine ekmekleri biraz kek gibi olur ya bu onun disina cikti, bayagi bi firin ekmegi formatinda oldu nerdeyse...

Hemen tarife geciyorum...ama once olculer ile ilgili birsey belirtmem lazim, cay kasigi diye yazdigim bildigimiz cay kasigi olcusudur, kap ise makineden cikan, yani 240 ml gelen plastik bardagin olcusudur.


Malzemeler

  • 1 kap ilik su
  • 2 cay kasigi tuz
  • 2 yemek kasigi zeytinyagi
  • 3 kap un
  • 1,5 cay kasigi instant maya


Yapilisi

Malzemelerin makineye konulus sirasi soyle: once su, sonra zeytinyagi, tuz. Onun uzerine unu koyup, altta kalan suyu tamamen kapatiyorsunuz. En uste de maya... Unun suyun uzerine iyice ortmesi lazim ki maya ile su hemen temasa gecmesin.Makinenizi Temel ekmek, medium kabuk ve kucuk somun ayarinda calistirin.
Ekmek pistikten sonra makineden cikartip, sogumasi icin ekmegi tel izgaranin uzerinde bir sure beklettim...

Ben sonuctan cok memnun kaldim, tavsiye ederim.


Afiyet olsun !

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Annemle babamda ekmek makinası aldıktan sonra çeşit çeşit leziz ekmekler yaptılar ama o kadar çok yedik ki, artık ekmek yapmamaya karar verdiler :) Ama ara sıra bizi şımartmaya devam ediyorlar bende tarifiniz onlara ileticem, en yakında mis kokulu ekmeği yiyebileyim diye...

Ellerinize sağlık...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Özlem'ciğim,
Ekmeğin muhteşem gözüküyor canım.Eğer soğumamışsa hemen üzerine bir şeyler sürüp, çayın yanında bir dilimde benim için ye afiyetle canım.Ellerine sağlık.

Kandilin kutlu olsun canım.

Sevgilerimle.

Özlem dedi ki...

Aslı'cım,
Ekmek makinesi işi hem iyi hem kötü. Bi başladın mı fena valla :) ben de işte arada sırada yapıyorum o yüzden...
Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Gül'cüm,
Teşekkür ederim canım,
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sonunda deli gibi basit ama puf puf klasik ekmek görüntüsünde olan,kimya laboratuarı değerleri verir gibi komplike saçmalıklardan uzak bir ekmek tarifi buldum!Tesekkurler Özlem:)
Selin
ps:aksam deneyip yarın yorum yapıcam umarım resimdeki gibi olur..