30 Aralık 2011 Cuma

Karnabahar Graten

SNC10038

Son zamanlarda bol bol sebze yer olduk. Artık sebzelerimi İpek hanımın çiftliğinden alıyorum ve lezzetiyle yemek yiyorum. İçim rahat, organiğim diye geçinen birçok gıdadan daha güvenilir olduğunu düşünüyorum...
Evinize kadar geliyor, tarladan yeni toplanmış haliyle topraklı topraklı...

Bu hafta karnabahar aldım  ve herkesin yaptığı şekilde pişirdim, üzerine de beşamel sos, kaşar rende ve de fırın...nefis oldu. Genelde karnabaharlarda oluşan o koku yemeğimde hiç olmadı, yerken de hiç öyle bir tad gelmedi...

Fotoğraf için kusura bakmayın, çok kötü oldu, ne yazık ki yemeği servis ettikten sonra aklıma çekim yapmak geldi. Bu yüzden ortaya çok estetik olmayan bi kare çıktı... Yemek yapmaya yeni başlayanlar veya denenmiş bir tarif denemek isteyenler çin aşağıdatarifini veriyorum:

Malzemeler
1 adet büyük karnabahar, çiçek çiçek ayrılmış yıkanmış
100 gr kıyma
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı domates rendesi
1 adet yemeklik doğranmış soğan
sıcak su
tuz
Beşamel sosu için;
1 yemek kaşığı tepeleme un
1 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
Üzeri için;
yarım su bardağı kaşar rendesi


Öncelikle tencereye soğanı koyup biraz sıvıyağında kavurun, şeffaflaşınca kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından salça ve domates rendesini ilave edip birazcık daha kavurup üzerine 1-2 su bardağı sıcak su koyup tıkırdamaya başlayınca altını kısıp kıymayı iyice pişirin, yaklaşık 20 dakika kadar. 
Kıyma piştikten sonra karnabaharları tencereye koyup üzerine, karnabaharların yarısına gelecek kadar sıcak su ve tuzu ekleyip ocağın altını biraz açın, kaynamaya başlayınca kısıp karnabaharlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Arada bir tencerenizi kontrol edin, suyu azalırsa eklersiniz.
Karnabahar pişince fırına dayanıklı kanarları yüksek olan cam bir tepsiye alın. Fırını önceden 200 derecede ısıtın.
Bir taraftan beşamel sosunu hazırlayın, küçük bir tencerede tereyağını eritip unu ekleyip orta ısıda kavurun, rengi birazcık değişince sütü ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin. Sos kıvamnı bulunca karnabaharın üzerine yayarak dökün.
En üste de kaşar rendesini serpiştirip ısınmış fırında kaşar kızarana kadar pişirin.


Afiyet olsun !

2 yorum:

sarımutfak-hande dedi ki...

bayılırım:))
ellerine sağlık canım

Oglak Kizlari dedi ki...

Salı günü bana da Pinar hanim dan karnıbahır gelecek ( kızım boyle söylüyor) Bu hafata bende fırında yaparım artık.

Ellerine sağlık.

Bir diğer yeşil anne Çiğdem