31 Ağustos 2011 Çarşamba

Ballı ve Badem Ezmeli Kırıntılı Kek

Öncelikle herkesin Şeker bayramını kutlarım. Ağzınızın tadının hiç bozulmaması dileğiyle :)

Bu güzelim keki gelecek misafirlerim için önceden hazırlayıp saklama kabına koydum. 3 gün oda ısısında rahatlıkla dayanıyor.
Adının çok uzuuun olması insanın gözünüzü korkutuyor değil mi? Ama inanın uğraşmaya değer. Ben sonunda bu kadar lezzetli bir kek çıkacağını hayal etmemiştim. Eğer malzemeleriniz varsa hiç kaçırmayın deneyin.
Ölçüleri kendi ölçlerimizin yanında ayrıca parentez içinde de Amerikan "cup" ve "tsp ve tbs" olarak yazdım. 1 tsp bizim normal klasik çay kaşık ölçülerimizden daha fazlaca olduğunu düşündüğüm için 1tsp = 2 çay kaşığı olarak verdim.
Önemli olan malzemeleri doğru şekilde hazırlamak sonrası çok kolay.
SNC10181


Malzemeler

Kek hamuru için:
  • 3 su bardağı + 1/3 su bardağı kadar un (3 + 1/3 cup)
  • 2 çay kaşğı tuz (1 tsp)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu (1/2 tsp)
  • 1 su bardağından 2 parmak az  *YOĞURT  (3/4 cup)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ, ben fındık yağı kullanıyorum (1/2 cup)
  • 3 yemek kaşığı bal (3 tbs)
  • 1 yemek kaşığı vanilya özü, bulamazsanız şekerli vanilin de olur. Vanilya esansı kullanmayın (1 tbs)
  • Yarım su bardağı badem ezmesi (1/2 cup)
  • 6 yumurta, hepsi bir arada çırpılmış
  • 1 su bardağı + 1/4 su bardağı tereyağı, yumuşamış (1+1/4 cup)
  • 1 su bardağı + 1/4 su bardağı toz şeker (1+1/4 cup)
Üzerinin kırıntısı için
  • 1 su bardağından 1 parmak az un (3/4 cup)
  • 1 su bardağından 2 parmak az yulaf ezmesi (2/3 cup)
  • 6 yemek kaşığı tereyağı (6 tbs)
  • 2 çay kaşığı tarçın (1 tsp)
  • Yarım çay kaşığı tuz (1/4 tsp)
  • 3 yemek kaşığı tereyağı, yumuşamış (3 tbs)
Yapılışı
-Fırını önceden 175 derecede ısıtın. Yaklaşık 28 X 40 cm lık dikdörtgen bir kek kalıbını önce yağlayıp sonra üzerine un döküp unun içini iyice kaplamasını sağlayıncaya kadar kalıbı sallayıp fazlasını dökün.
-Bir kapta unu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırıp kenara alın.
-Ayrı bir kapta *YOĞURDU (ben burada verilen ölçüye göre normal yoğurt ile süzme yoğurdu yarı yarıya kullandım), yağı, balı ve vanilya özünü karıştırıp bunu da kenara alın. (Eğer şekeli vanilin kullanacaksanız o zaman vanilini unun içine katın, çünkü burada mantık kuru malzemeler ile sıvıları ayrı ayrı karıştırmak).
-Mikser kabına badem ezmesini koyun ve içine çırpılmış yumurta karışımından 3 çorba kaşığı ilave edip çırpın. Badem ezmesi kremamsı bir kıvama gelmesi lazım. Ardından tereyağını ve toz şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Karışım krema gibi bir dokuya sahip olmalı. Son olarak geri kalan çırpılmış yumurta karışımını 3 seferde ekleyerek çırpma işlemine devam edin.
-Unlu karışımı tereyağlı karışıma ekleyip un içinde kaybolana kadar karıştırın.
-Son olarak kalan yoğurtlu karışımı da ekleyip tüm karışımlar özleşene kadar karıştırıp bırakın.
-Hamuru kalıbınıza dökün.
-Bu arada kırıntı malzemelerin hepsini başka bir kapta elinizle karıştırıp kek hamurunuzun üzerine serpiştirin.
-Kalıbınızı fırına verip yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Her fırının pişirme süresi farklı olabilir, tavsiyem 25.ci dakikanın sonunda kürdan ile pişip pişmediğini kontrol etmeniz.
-Kekiniz piştikten sonra soğumasını bekleyin ve kare kare kesip servis edin.

Afiyet olsın !

13 yorum:

Kendimce dedi ki...

Gerçekten güzel olduğu belli ellerinize sağlık iyi bayramlar

muhabbetsofrasi dedi ki...

ımmm

nefis gözüküyor elinize sağlık

ayseyaman dedi ki...

su Amerikalilar ne guzel yillar once cozmusler olayi,
bir su bardagi deyilce, bir cay kasigi deyilce biliyorsun hangi bardak hangi kasik...:)
ellerinize saglik Ozlemcim ama ben bu sefer kek almiyim asagidaki bamya ve etli pilavdan istiyorum...:)
gorusmek dilegiyle
sevgiler gonderiyorum
iyi bayramlar

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Özlem'ciğim nefis bir lezzet ellerine sağlık.Sevgiler:)

Seda Yazıcı dedi ki...

şimdi kahvemi içiyordum ki rastladım nefis kekine ,bir dilim alıyorum kahvemin yanına ellerine sağlık :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Harika olmus Ozlem'cigim,cok istah acici.
Ellerine saglik.

Guzel bir hafta diliyorum, gulumseme ve nese eksik olmasin.

PaSaSofraM dedi ki...

Merhaba Arkadaslar sayfamda cok arkadaslarin diyet yemekleri sormasiyla yola cikiyorum, tabiki ben kendimde kilo vermek istedigim icin benim icinde iyi olacagini düsünüyorum. Kisacasi ben diyet yemekleri icin bir etkinlik yapmak istiyorum diyet denince yagsiz tuzsuz yamek yemek ilk akla geliyor halbuki nekadar güzel yemekler yapabiliriz bununlari paylasmak istedigim icinde sizleride davet ediyorum 01.10.2011 baslayip 01.11.2011de biten etkinlige tüm arkadas ve doslarimi takipcilerimi davet ediyorum.

Simdiden kilo vermek isteyen tüm arkadaslarimiz adina yardim ve paylasimlariniz icin cok tsk.ler

Oglak Kizlari dedi ki...

Özlem hanım,

Bu nedir bu bomba.
Offff canım çekti valla. Fakat yapımı zor gibi de değilde meşakkatli. Ben yemeye gelsem??

Zorla kendini davet ettiren anne Çiğdem

tarifküpü dedi ki...

Ayy nefis görünüyor ellerine sağlık. Yapmalıyım mutlaka bende:)

evatolyesi dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık:)

Çaçaron Blog... dedi ki...

Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 14 KASIM-28 KASIM tarihleri arasında http://yasamladans.blogspot.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz... Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğim :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Çaçaron blog a gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://yasamladans.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım :) Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğim arkadaşlarım kırılmasınlar)

Mutfak dili dedi ki...

Eklinize saglik harika olmus kek. Ballai olmasi iyi cunku evdeki bali nasil kullansam diye kara kara dusunuyordum. Iyi oldu bu tarif bulmam.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.