21 Temmuz 2010 Çarşamba

Fırınlanmış Domates Çorbası



Ne kadar uzun bir ara oldu. Hiç bu kadar uzaklaşmamıştım sizlerden. Yazacak çok şeyler var ama o kadar sıcak ki, aklımı başıma toplayıp 2 cümle edemiyorum bir türlü. Eh neyse artık sonraki günlerde çıkarırım acısını :)

Bugün tarifini vereceğim çorba hepimizin bildiği domates çorbası. Ama yapılışı bldiğimizden biraz daha farklı. Fırında kavrularak yapılıyor.
Son 2 haftadır, her pazar, organik pazara gidiyorum. İyi ki de gidiyorum, hatta neden daha önce gitmedim diye de kendime kızıyorum. Çalıştığım için hafta arası semt pazarlarına gitme şansım olmuyor, sebze alışverişlerimi marketlerden yapmak zorunda kalıyordum. Ne yazık ki yaz mevsimine girdik gireli doğru düzgün domates, karpuz vs yiyemedik. Ancak bu organik pazardan aldığım meyve ve sebzelerin tadı tuzu yerinde, hele domatesler nefis...Aslında önceleri organik pazarı pahalı diye gözümde büyütüyordum ancak marketten aldığım ve 2 gün sonra bozulan meyve ve sebzeleri düşünecek olursak bu pazardan alışveriş yapmam daha karlı.
Domatesi çok seven biri olarak her şekilde tüketmeyi seviyorum. Belki bu sıcak yaz gününde çorba da nerden çıktı diyeceksiniz ama insanın canı bazen sadece çorba içmek istiyor, hele ki de bu sıcaklarda çorba ve salata şeklinde kendiliğinden oluşan bir diyet mönüsüne kaptırdım gidiyorum.
Bu tarifi aynı zamanda Tuz Biber dergisinin bu ayki etkinliğine, Ramazan Yemekleri etkinliğine gönderiyorum.

Hemen tarifine geçiyorum....


Malzemeler

1 kg olgun domates
1/2 baş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, çekilmiş taze karabiber
1,5 su bardağı tavuk suyu
1 adet kesme şeker

Yapılışı
Fırını 180 derecede önceden ısıtın. Fırın tepsisine pişirme kağıdını yayın. Üzerine ikiye bölünmüş domatesleri ve yarım baş sarımsağı bütün olarak kabuklarıylakoyun.
Üzerlerine zeytinyağı, tuzu ve karabiberi gezdirin.
Yaklaşık 45 dakika kadar yumuşayana kadar pişirin. Fırından çıkarıp ılınmasını bekleyin.
Domateslerin kabuklarını soyun, sarımsakları ise sıkıp kabuğundan çıkmasını sağlayın. Tepside biriken suyu, domatesleri ve sarımsağı blendere koyup, hepsini birlikte blenderden geçirip tencereye boşaltın.
Tencereyi ocağa koyup, ardından tavuk suyunu, şekeri ve gerekirse tekrar tuz ilavesi yapıp karıştırın ve yalaşık 10 dakika kadar pişirin.
Ben çorbanın her türlü kıvamını severim ama daha koyu bir kıvam isterseniz ayrı bir kapta tereyağı ile biraz unu kavurup çorbaya ilave edebilirsiniz. Ama bir önceki haliyle de gayet içilesi ve lezzetli bir çorba.


Afiyet olsun !

21 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Kış yaz yemeklerin önüne olmazsa olmaz çorbalar...

Elelrine ağlık özlemciğim...

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Çorbasız bır hayat dusunemıyorum ellerne sağlık canım:)nefısss görunyor

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Nefis bir tad olmustur kesin,bayilirim domates corbasina helede sarimsakli! En kisa sürede bu sekilde denemek istiyorum,tesekkürler tarif icin...

Kolay gelsin...Sevgiler.

hilal dedi ki...

elinize sağlık bu tarifi Cenk
(cafe fernando) yayınlamıştı o zaman yapmıştım gerçekten muhteşem oluyor.

kalpkurabiye dedi ki...

özlemcim ellerine sağlık çorban nefis örünüyorr:))
vazgeçilmezlerimiz çorbalarımız:))

fuat gencal dedi ki...

Domates tam bir şifa deposu, çorbanız çok leziz ve iştah açıcı ellerinize,emeğinize sağlık.

Saygılar.

Cafe Gusto dedi ki...

Ellerine sağlık benim için yaz kış farketmez ben çorbayı seviyorum..sevgiler..

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım sağlığımıza verdiğimiz para bana hiç pahallı gelmiyor. Keşke buralar da da organik pazar olsa...
Kızarmış domates eminim çorbanın lezzetini daha da güzel yapmıştır.
Ellerine sağlık canım
sevgiler

Fatma Tekin dedi ki...

Hoş geldin özlem döndüğüne sevindim.Çorbada nefis görünüyor,haklısın sıcaklarda yemekle uğraşmak insanın içinden gelmiyor çorba hem sağlıklı hemde hafif.Üstelik önümüz ramazan bu çorba ramazanda çok güzel gider.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili Özlem,

Bloguma biraktigin yorum sayesinde geldim ziyaretine. Çok memnun oldum seni tanidigima. Blogun ve özellikle fotografarın çok hoş. En kısa zamanda yeni paylasımlarda gorusmek uzere,

Sevgiler,

HADİYE dedi ki...

Merhaba Özlemciğim,

Ellerine sağlık.Her zamanki gibi farklı lezzetler sunuyorsun bizlere. Üzerine kaşar rendesi yakışırmı acaba?

Sevgiler*

Adsız dedi ki...

Selam Özlem Hanım,

Domates çorbanızdan tatmak nasip oldu gerçekten çok lezzetli olmuş. Özellikle de hiç üşenmeden herkesin uyuduğu saatlerde pazar sabahını erkenden kalkarak organik pazara gidip alışveriş yapmanızı takdirle karşıladığımı bilmenizi ve Size herkesin içinde teşekkür etmek istedim, gerçekten ellerinize sağlık,Tüm güzel yemekleriniz için..... İyi ki varsınız doğum gününüz kutlu olsun.

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ellerine sağlık Özlem'cim. Nefis görünüyor gerçekten. Fırınlanmış olması ilgimi çekti. Sevgiler...

Oglak Kizlari dedi ki...

Merhaba,

Çok güzel gözüküyor ama hayatta bu sıcakta yapamam. Biraz gelsin sonbahar kesin denenecekler listemde. Elinize sağlık.

Üşengeç anne Çiğdem

Unknown dedi ki...

Tarifi okurken bile ağzım sulandı desem yalan değil...
ellerine sağlık çok lezzetli bir çorba olduğu anlatımdan çok çok belli oluyor..
Ramazan sofraları için denemeli..

yemekaksi.com seçil dedi ki...

çorbasız olmuo.. bu tarifte çok güzel.. ellerinize emeğinize sağlık..

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Merhaba Özlem,
Ben de bu şekilde fırınlanarak hazırlanışını Cenk'te görmüş ama denememiştim. İlk yapacağım domates çorbasında bu yöntemi kullanacağım.Zira nefis görünüyor.
Ellerine, emeklerine sağlık.
Sevgilerimle,

pasa-kizi dedi ki...

slm güzel tariflerinizi paylasa bilmek icin sizi pasasoframin dogum gününe davet ediyorum. saygilarimla
http://pasasofram.blogcu.com/

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
nerelerdesin? Ne kadar uzun zaman oldu. Dilerim bir problem yoktur.
Sevgiyle kal.

mutfak penceresi.com dedi ki...

Merhaba özlem nerelerdesin,uzun zamandır yoksun iyimisin.Sevgiler

MUTFAKISTAN dedi ki...

IYI BAYRAMLAR ...
NERELERDESINIZ OZLEDIK SIZI
SEVGILER