11 Nisan 2010 Pazar

Tereyağlı Somon

SNC10200
En azından haftada bir de olsa balık yemeği başarabiliyoruz. Bunu artık güzel bir alışkanlık haline getirdik. Gönül isterdi ki keşke daha fazla olsa ama bizimkiler pek oralı değil ne yazık ki. Gerçi ben arada bir iş yerime götürdüğüm ton balıklı salatam ile bu açığı kapatıyorum....
SNC10213
Somonu seviyorsanız bu tarifi de seversiniz. Yiyecek kişi sayısına göre somon dilimini artırıp azaltabilirsiniz. Biz 3 kişi olduğumuz için ben 3 dilime göre yaptım.

Malzemeler
  • 3 dilim somon
  • 3 tatlı kaşığı dolusu tereyağı
  • 6 dal taze soğan, doğranmış
  • 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı krema
  • tuz, karabiber

garnitür olarak;

  • 3 iri patates

Yapılışı

Fırın poşetine 1 tatlı kaşığı un koyup torbanın ağzını elinizle kapatıp torbayı sallayın ki un torbanın her yerine bulaşsın. Ben bu işlemi yaptıktan sonra içinde kalan unu dökmeyip içinde bırakıyorum.

Somonları tuz ve karabiber ile çeşnilendirin.

Somonları torbanın içine koyup, torbayı da fırına dayanıklı bir kaba koyun. Ancak somonları öyle yerleştirin ki yan yana dizili gibi dursunlar, birbirinin üzerine çıkmasınlar. Her dilimin üzerine 1'er tatlı kaşığı tereyağını koyun. Torbanın ağzını kapatıp, torbanın üzerine iğne ile 7-8 adet delik açın.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Her fırının pişirme süresi farklıdır, mutlaka arada bir balığınızı kontrol edin.

Diğer taraftan zeytinyağını bir tavaya koyup ısıtın ardından doğranmış taze soğanları ekleyip kavurun. Peşine kremayı ocağın altını kısıp bi 5 dakika kadar pişirin.

Ben yanına garnitür olarak patates kullandım. Bunun için de 3 iri patatesi haşladım. Haşlandıktan sonra halka halka doğradım.

Servis tabağıma somon ve patateslerimi dizip üzerine kremalı sosu döktüm.

Afiyet olsun !

24 yorum:

MÜNSTER dedi ki...

Muhtesem bir görüntü ve bir o kadar da saglikli... Ellerine saglik arkadasim... Sevgilerimle,

emelce yemek dedi ki...

dedigin gibi en azindan haftada bir gerek eline saglik

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ne kadar güzel,keşke bizim evdede böyle bir alışkanlık olsa.

Somun enfes görünüyor,ellerine sağlık canım.

kalpkurabiye dedi ki...

özlem hanımm merhabalar:) makarna da somonda şahane gözüküyor ellerinize sağlık etkinliğiniz şimdiden hayırlı olsun:))
etkinlik kodunu bana düşbahçesi sevgili selma yaptı sizede yardımcı olacaktır eminim:))
bugün szin bir tarifinizi yayınladım sizin kadar güzel yapamasamda çok beğenildi..
sevgiler..
mutlu haftalar..

Zehra Gürgen dedi ki...

Ben çok sverim tereyağlı somonu.
Bir süredir yemedim, görünce eksikliğini iyice hissettim.

ellerine sağlık canım

birdilimdus dedi ki...

Özlemciğim ellerine sağlık canım çok severim balık yemeklerini hele de somon olursa daha da severim.

Sevgiler,
Evren

Fatma Tekin dedi ki...

Ellerine sağlık özlem.Balığın kokusu bana kadar geldi resim de gördüğüm zaman.Tadı nasıl acaba hiç somon pişirmrdim etli etli kılçıksız görünüyor.Sevgiler.

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık enfes görünüyor.

Gönülünce dedi ki...

Görüntü süperrrr bayıldım ellerinize sağlık...
Sevgiler...

Pembe Tatlar dedi ki...

Özlamciğim ellerine sağlık canım görüntü muhteşem yaaa hayran kaldım resmen:)

rumma dedi ki...

Özlem hanım, yarışmada başarılar diliyorum...:)

sevgiler

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Offf cok guzel gorunuyor OZlem cim, ellerine saglık.Bayılırım somona ve tereyagına:)

öperimmmmmm,
Figen

pelince dedi ki...

Somon balığını bende nedense pek sevemedim,ama haftada iki kere balık benimde tercihim.. çok leziz oluyor bence...
ellerine sağlık...

sevgiler..

Mimosa Café+Design dedi ki...

somonu çok severim. bazı insanlar neden sevmiyor anlamış değilim. krema çok yakışıyor. poşette hiç denememiştim ama çok iyi bir fikir gibi geldi bana :) eline sağlık. sevgiler.

Adsız dedi ki...

somonunuz çok lezzetli gözüküyor.bende aslında bugün deniyecektim ama oğlumu bir sınava götürmem gerekiyordu.Sizde herhalde bu sbs sınavını duydunuz sanırım.bütün çocuklara baskı yapıyorlar,yazık değil mi onlarada.bende her gün oğluma bolca test çözdürüyorum,ama zorlamadan.çünkü eğer zorlarsak ne yazık ki verimli olmuyor.birde bunlar hep bilgisayar oynuyorya aslında onu da haftada 1 kere yapmak lazım.Ee hep test hep test olmamalı birgünde serbest olup istediklerini yapmalarına izin vermemiz lazım di mi?Bende bu arada size içimi döktüm kusura bakmayın.Bu arada vermiş olduğunuz profiterol tarifini yaptım çok güzeldi,ellerinize sağlık..

Aybike Ceylan dedi ki...

Harika olmus, ellerine saglik.

Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta diliyorum.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Özlem'ciğim,
Sizin evde olduğu gibi bizde de balık sevmeyenler yüzünden ben de hasret kalıyorum balığa.
Özellikle somon omega 3 ve 6 yağları bakımından zengin olduğu için çok faydalı. Onlar yemeyince ben de kendim için arada bir en basit haliyle pişiriyorum Oysa yeseler senin yaptığın gibi yapsam nasıl da güzel olur.
Ellerine sağlık arkadaşım.,
Sevgilerimle,

hdidem95 dedi ki...

mükemmel bir görüntü ellerine sağlık canım sevgiler

humeyra dedi ki...

Yine görüntü çok güzel. Somonu da çok severim. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

Saglıklımutfak dedi ki...

Özlemcim nasılsın. 2 haftadır yoksun . merak ettim canım. sevgiler bir ses ver:)

Fatma Tekin dedi ki...

Merhabalar özlem kaç gündür sesin soloğuğun çıkmıyor, nerelerdesin merak ettim.Her gün siteye uğruyorum, yeni tarif yok bakıkıp geri gidiyorum yeni tariflere devam hadi bakalım kolay gelsin sevgiler.

kizilciksurubu dedi ki...

Cok sevdigim bir lezzettir. Nefis görünüyor, ellerine saglik. Iyi pazarlar diliyorum

Tülin dedi ki...

Özlem harikasin,
belki cok yorum birakmadim ama seni sürekli izliyorum. Tariflerin birbirinden güzel. Bende baligi cok seviyorum. Balik yapmak istedigim zaman hemen senin siten aklima geliyor. Ama belki biliyorsundur, düzenli araliklarla balik yiyenler kanlarini arasira kontrol ettirmelilermis. Kana civa karisip karismadigini anlamak icin.

Adsız dedi ki...

Merhaba Özlem Hanım,

Yeni evliyim, çok acemiyim :)
Çok canımın çekip balıkçıdan aldığım enine oval dilimlenmiş 4 parça somonla internette tarifler arasında kaybolmuşken sizin müthiş tarifinizde anında karar kıldım.
Tüm malzemeler de evde var üstelik, harika :).

İki minik sorum var fakat; somonları pişirmeden önce marine etmek için birşey yaptınız mı? Ve tarifte kullandığınız somon dilimlerinin çiğ durumdayken kalınlığı aşağı yukarı ne kadar oluyor?

Çok teşekkür ederim,
Sevgiler,

Pınar