10 Ocak 2008 Perşembe

Ispanaklı Börek

SNC13670


Çok şaşırdım. Bizim evde en sevilen börek ıspanaklı olduğu halde, hiç yayınlamamışım. Oğluşumun en çok sevdiği börek ıspanaklıdır, eh hal böyle olunca da genellikle de ıspanaklı börek yapılır... Nasıl olduysa, demek ki hiç resmini çekip sayfama koymayı akıl edememişim. O gün bugünmüş demek ki.

Normalde ıspanaklı böreğin daha basit versiyonlarını da yaparım, ıspanaklı bir böreğin kaç çeşidi olabilir ki dediğinizi duyar gibi oluyorum... mesela peynirli ıspanaklı olabilir, bu tariftekinin aksine yoğurt olmadan ıspanaklı börek falan şeklinde sayılabilir... ama malzemesi bol olan bu tarif de çok lezzetli oldu. Şiddetle tavsiye ederim.

Sanırım Montignac rejimine göre de en sağlıklı hamur işi de bu oluyor, yani kıymalı böreğe göre... Karbonhidrat ile proteinin bir araya gelmemesi gerekiyordu değil mi? Herneyse, bence lezzetli olduğu sürece her türlü muzur karışımları deneyebilirim :)

Şimdi hemen yapılış kısmına geçmek istiyorum;

Malzemeler

  • 4 yufka
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağı
  • 1 bardak süt

içi için:

  • 500 gr ıspanak
  • 2 soğan
  • 1 kahve fincanı sıvıyağı
  • tuz, karabiber

My creation

Yapılışı
Ben ıspanak yıkamaktan pek hoşlanmadığım için, maalesef dondurulmuş olanını kullanıyorum, tabii biraz zamandan da tasarruf etmek için. Ama sizin imkanınız ve zamanınız var ise tazesini kullanın tabii, taze sebzenin yerini hiç birşey tutmaz. İnce doğradığınız soğanları, yağda kavurun, peşine ıspanakları atıp kavurma işlemine, ıspanaklar yumuşayıp küçülene kadar devam edin. Tuzu ve karabiberi ilave edip, ocaktan alıp kenarda bekletin.
Böreğin sosu için; yumurta, yoğurt, süt ve sıvıyağını bir kapta çırparak karıştırın.
Fırın tepsisini yağlayıp, içine 1. yufkayı yayın, kenarlardan taşan kısımları kesip üzerine koyun. Sostan üzerine biraz gezdirerek dökün. 2. yufkayı da aynı şekilde üzerine yayın, taşan parçaları da kıvırıp içine alın. Hazırladığınız ıspanaklı içi, 2. yufkanın üzerine güzelce yayın. Sostan biraz döküp, sırasıyla 3. yufka, sos ve 4. yufka ve sosun geri kalanı olmak üzere böreği tamamlayın.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 45 dk kadar pişirin.
İşte size mis gibi bir börek. Ne duruyorsunuz çayı da demlesenize !

Afiyet olsun !

7 yorum:

elma şekeri dedi ki...

ellerinize saglik nefis görünüyor

Adsız dedi ki...

Ispanakli böregi cok severim.Harika olmus,ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

Ispanaklı börek çok güzel olmuş.Ellerine sağlık.

Özlem dedi ki...

Sevgili Elmaşekeri,
Sevgili Kızılcık şurubu,
Sevgili Dide,

Ziyaretiniz ve güzel yorumlarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim,
sevgilerimle,

Melek* dedi ki...

ellerine sağlık tam yemede yanında yat olmuş

Özlem dedi ki...

Melek'cim,
Beğenmene sevindim :)
Sevgiler,

Unknown dedi ki...

Bende sabah kahvaltisina yapacaktim arastirdim dondurulmus ispanakla olabilirmi diye :) ve sonunda gordum tesekkurler :))