Bu pasta ile sevgili Ayşe'nin düzenlemiş olduğu "PORSELEN DEMLIK CAY SAATLARI ETKINLIGI 8" ne katılmış bulunmaktayım.
Ev yapımı gibisi var mı... bana verdiği keyfi hiçbir şeye değişmem. Tabii sonuç da başarılı oluyorsa...
Aşağı yukarı, oğlumun doğduğu günden itibaren, her doğum gününde... iki sefer hariç...; ki bunlardan bir tanesinde pastasını Coccolat'a yaptırmıştım, nefis bir pastaydı; pastalarının hepsini ben yaptım.
Henüz pastane tekniklerini kullanamıyorum, çünkü bilmiyorum ama ilk fırsatta şeker hamuru ile veya marzipan ile kaplı bir pasta denemek istiyorum. Sevgili Ayşe'm, sağolsun sitesinde öğrettiği gibi, onlardan örnek alarak birşeyler yapmaya çalışacağım...
Şimdilik ev tekniği ile :) elimizden geldiğince birşeyler yapıyoruz.
Bu seferki pastasını da, yine yemek kitaplarımın arasından seçip, ortaya çıkardım.
Tarif sevgili Ayşe Tüter'den alınmadır. Ölçülerini değiştirerek uyguladım. Gerçekten güzel bir pasta oldu. Görünütüsü için birşey söyleyemem, onu sizin takdirlerinize bırakıyorum ama tadı nefisti.
Nasıl yaptığıma gelince...
Malzemeler
- 6 yumurta
- 2 su bardağı şeker
- 250 gr margarin (eritilip soğutulmuş)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 kg çilek
- 2 su bardağı un
kreması için;
- 4 yumurta sarısı
- 4 çorba kaşığı un
- 2 çay bardağı şeker
- 2 kaşık tereyağı
- 4 su bardağı süt
Yapılışı
Yumurtaları şekerle mikserde çırptım. İyice karıştırdıktan sonra, margarini ekledim, bir süre daha çırptıktan sonra, kabartma tozunu un ile karıştırıp yumurtalı karışıma ilave ettim. Karışımı 10 dk kadar dinlendirdim.
Bu süre zarfında fırını 200 dereceye ayarlayıp, önceden ısıtmaya başladım.
Dinlenen karışımı kelepçeli kek kalıbımın içine döküp fırına sürdüm. Kek iyice kabardıktan, bir 15 dk sonra fırının ısısını 180 dereceye indirip, yaklaşıp bir 15 dk sonra da 160 dereceye indirip bir 10 dk da bu şekilde pişirdim. Neden böyle yaptım derseniz... İlk denememde kek çöktü... kanımca içi iyice pişmeden dışı çok çabuk piştiği için böyle oldu... Ben de bu sefer, kek pişerken fırının yakınlarından ayrılmadan, gözümle durumu takip edip, ısı derecesini idare ettim. Bu sefer sonuç başarılı oldu. Bir dahaki sefere fırını 180 dereceye ayarlayıp, ısıyı bu derecede tutup pişirmeye deneceğim.
Keki fırından çıkardıktan sonra, 5 dk bekleyip, kalıptan çıkartıp tel ızgaranın üzerine alıp, ikiye ayırdım.
Kek sıcakken kesmek daha kolay oluyor. Eskiden keki elektrikli bıçakla kesiyordum ama altı ile üstü eşitliyemiyordum. Aldığı bu aletle şimdi çok kolay. Tavsiye ederim.
Kreması için; tencereye, tereyağı hariç, tüm malzemeleri koyup, karıştıra karıştıra dibini tutturmamaya dikkat ederek pişirdim. Muhallebi kıvamına geldiğinde, ocaktan almadan tereyağını da ekleyip, 1-2 karıştırdıktan sonra ocaktan alıp. Karışımı bir kaba aktarıp, mikserle 15 dk kadar çırpıp soğumaya bıraktım.
İkiye ayırdığım kekin bir yarısına, soğumuş kremadan sürüp, üzerine doğramış olduğum çilekleri yerleştirdim, çileklerin üzerlerine tekrar krema sürüp kekin diğer yarısını üstüne kapadım. Bütün hale getirdiğim pastanın üzerine kremayı sürdükten sonra, kalan kremayı kekin her tarafına yayarak bitirdim. Kalan çilekleri de pastanın üzerine zevkime göre yerleştirdim.
Pastanın üstündeki çilekler daha parlak görünsün diye de, çileklerin üzerlerine tart jölesi sürdüm.
Pastayı dolapta bir süre bekletip, öyle sundum. Genelde çikolatalı pasta seven çocuklardan bile tam not aldı :)
Afiyet olsun.
13 yorum:
Özlemcim çileklere baktıkça inan ağzım sulandı, ne güzel cilalı cilalı duruyorlar öyle...:)
Ellerine sağlık canım...Yaa benim pastalarım öyle güzel mi gerçekten, fazla bir çeşidim yok fazla da birşey göstermiyorum ama sen beğendiysen ne mutlu bana.."İlahi ayse" :)
şimdide bir pasta üzerinde çalışıyorum yarın okula götüreceğim yumurta kapıya geldi hala eksiklerim var hala markete gidilip taze çilek alıncak ama ben bak yorum yazıyorum sana..:)
Pastayi görünce ismimi görünce dayanamadim, dedim aa Özlem benim yarışma pastamı yapmış ama baktım tarıf baska olsun adaşımın pastasıymıs...Canım kremaya nişasta koysaydın belki daha kıvamı yoğun olurdu.:)
Canim tekrar ellerine saglik
Oglusunun dogum gunu kutlu olsun..
sevgilerle
valla nefis görünüyor ve çok profesyonel. hemen şeker hamurlu pastalarada başla harika şeyler çıkacağından eminim.
oğluna hayırlı bir ömür dilerim.
Merhaba canim, cilekli pasta harika görünüyor, resimler bilhassa asamali resimlere de bayildim bu arada. Hersey süper olmus, ellerine saglik.
Selam ve sevgilerimle..
Özlem'cim pasta şahane görünüyor. Ellerine sağlık. Can'ın doğumgünüde kutlu olsun. Nice nice senelere. Sevgiler..
Bu ne güzel pasta böyle. Hele çileklerin görüntüsü adamı baştan çıkarır cinsten :) Tebrik ederim..
Ellerinize kollarınıza sağlık.
www.calisananneolmak.blogspot.com
Ayşe'cim,
Beğendin mi gerçekten pastamı... Tabii senin pastaların nefis oluyor... Bu arada Yılbaşı pastan bomba gibi, super olmuş. Biliyor musun çok haklıymışsın, 2 gün sonra başka bir pasta denemesi yaptım, bu sefer nışastalı, dediğin gibi kıvamı daha iyi oldu... Ben boşuna mı diyorum, sen biliyosun bu işi :)
Sevgilerimle,
Nes'cim,
Pastamı beğendiğin ve de beni yüreklendirdiğin için çok teşekkür ederim.Eh ben bu söze bi şeker hamurlu pasta yaparım artık :)
Sevgiler,
Kevser'cim,
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Sevgiler,
Sevgili Calisan anne,
Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sizi tanımak için sayfanızı ziyaret etmek istedim ama maalesef giremedim.
Sevgilerimle,
BENI KIRMAYIP DAVETIMI KABUL EDIP,
BU GÜZEL TARIFI ETKINLIGIMIZE KAZANDIRDIGIN
ICIN COOOK TESEKKÜR EDERIM.
ELINE KOLUNA SAGLIK CANIMMMMM!!!
TARIFIN 36.sirada YERINI ALDI GELIP BAKABILIRSIN
Çilekli pasta ne de güzel olmuş. Hele de renkleri öldürdü beni. Elimi uzatsam da bir parça alabilsem. Ellerin dert görmesin. Hoşçakal.
Sevgili Busem,
Çok teşekkür ederim :) Tavsiye ederim, tadı da güzel olmuştu.
Sevgilerimle,
merhaba ben ece,eskiden de sizin yemek tariflerinize hep bakıyordum am şimdi benim de bir blogum var ve dün sizin sayfanızdan çilekli pasta tarifini yayınlayıp adresinizi benim okuucularıma verdim. Herşey her zaman sizin sitenizde çok güzel, ellerinize sağlık. Bloguma beklerim.
www.favoritehometovisit.blogspot.com
Yorum Gönder