1 Temmuz 2011 Cuma

Kıymalı Bamya

Uzun bir ara oldu değil mi? Aslında bu arayı vermek benim seçimim olmadı, bu ara verdirildi. Bildiğiniz gibi bloglarımız birkaç blog yüzünden kapanmıştı ve ben ne yazık ki o süre zarfında bloguma ulaşamayan birkaç kişiden biriydim. Bilgisayarımın ayarlarını da değiştirmem de mümkün olmayınca ve sessizce açılmasını bekledim. Bezdirici bekleyiş sona erdiğinde de Allah biliyor ya bugüne kadar canım bloguma hiç dokunmak istemedim. Kurunun yanında yaşın yandığı bu durumda yapacak başka bir şey olamadı tabii bu da beni çok üzdü. Bir daha aynı şeyin başıma gelmesini istemediğim için site hazırlamaya karar verdim. Şimdilik sadece nasıl bir şablon olması ile ilgili oyalanıp duruyorum ama adresim hazır. Doğru şablonu bulduğuma inandığım an, artık ne zaman olursa, açıcam inşallah.


Neyse bu süre zarfında buradan yayına devam...

İlk tarifim de mevsimin sebzelerinden güzelim bamya.

SNC10127

Malzemeler
  • 100 gr kıyma
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak, ince doğranmış
  • 2 adet domates, rendelenmiş
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 kg bamya
  • 1,5 su bardağı kaynar su
  • tuz, karabiber

Yapılışı
Öncelikle zeytinyağını ısıtıp soğanı kavurun, adından kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıymanın rengi değiştikten sonra sarımsak, domates rendesi ile salçasını ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra maydanozları, tuz ve karabiberi de ekleyip ocağın altını kısıp özleşerek pişmesine izin verin.
Ben kıymanın çok ağıza gelmesini sevmediğim için uzun bir süre pişiriyorum. Zaten kıymayı çift çekim kullanıyorum, ayrıca lezzet katması için de koyun-dana karışık kullanıyorum. Bu kısım ağız tadınıza göre değişir.
Kıymayı pişerken, bamyaları yıkayıp kağıt havlu ile kurumasını sağlıyorum. Sonra sadece sap kısmından biraz kesiyorum, kapak kısmını kesip ayıklamıyorum. Hem böylece akışkan olmasını engellemiş oluyorum.
Kıyma istediğim kıvama geldikten sonra kıyma, bamya, su, birazcık daha tuz ve 1/2 limonun suyunu düdüklü tencereye koyuyorum.
Düdüklünün altını açıp buharı çıkmaya başlayınca altını yarı yarıya kısıp yaklaşık 4-5 dakika pişirip altını kapıyorum.

Pişirme süresi düdüklü tipine göre değişiklik arz ediyor olabilir.


Afiyet olsun !

8 yorum:

muhabbetsofrasi dedi ki...

bamya en sevdiğim yemek

zeytinyağlısı, etlisi, tavuklusu, nohutlusu

hepsini siler süpürürüm :)

bide o ayıklaması olmasa ama dimi :(

Özlem dedi ki...

Ben öyle herkesin yaptığı gibi ayıklamıyorum, sadece saplarından biraz kesiyorum o kadar yoksa öbür türlü baş etmek çok zor....

gulay dedi ki...

Cok ozlemistim sizi ve tariflerinizi:))

Gönülünce dedi ki...

Çok severim bamyayı nefiss görünüyor...Ellerine sağlık canım...

Sevgiler...

mutfak penceresi.com dedi ki...

Hoş geldin Özlem,döndüğüne sevindim,bamyayı bende çok severim hele de nar ekşili olursa daha da severek yerim,arkadaşların dediği gibi ayıklaması biraz oyalayıcı.Ellerine sağlık sevgiler.

Özlem dedi ki...

Gülay'cım valla ben de çok özledim siz dostlarimı. Bunu ayrıca duymak beni İnan çok mutlu etti.
Sana kocaman sevgilerimi yolluyorum :)

Özlem dedi ki...

Gönül'cüm ve Fatma'cım ziyaretleriniz için çok teşekkür ederim.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Özlem hanım,
Çok uzun zamandır blog'unuzu takip ediyordum. Tekrar güncelleme yapmanıza çok çok sevindim. Ellerinize sağlık,
Sevgilerimle,
hatice adında bir takipciniz!