13 Aralık 2010 Pazartesi

Yoğurt "Deneme 2"

SNC10173
Artık mis gibi yoğurt yapıyorum. Şimdiye kadar neden hiç yapmamışım bilmiyorum. İnsanın kendi evinde kendi imkanları ile birşey üretmesi gerçekten büyük keyif. Hele tadı da güzel olursa değmeyin keyfinize :)
Her akşam 1000 gr mayalıyorum. 2 gün dolapta beklettiğim için bu rutini bozmadan devam ettirmem gerekiyor. Böylece her akşam herkes birer kase yoğurt yiyor.
Bir önceki tarifim makinede nasıl yapıldığı ile ilgiliydi. Şimdiki ise artık 3 haftalık tecrübem ile test edilip onaylanmış klasik üzeri sarılıp bekletilerek yapılan yoğurda ait bir tarif. Aslında değişen pek birşey yok ama ölçülerim tamamen oturdu. Resimde görüldüğü üzere hiç de öyle sulu olmayan, harbi katı bir kıvama sahiptir kendileri. Hatta ve de hatta yine resimde görüldüğü üzere, üzerinde kaymak bilem var :)))
SNC10179
Buyrun işte tarifi...

Malzemeler
  • 1 kg günlük şişe süt
  • 2 çorba kaşığı mayalık yoğurt (oda ısısında olamalı)
  • ısıya dayanıklı kapaklı cam tencere
Yapılışı
Sütü cam kaba koyup orta ateşte üzeri kabarana kadar ısıtıyorum. Altı orta ateşte yandığı için yavaş yavaş ısınıyor. Bu esnada üzeri kaymak bağlıyor.
Süt kabarma noktasına gelince kabı ocaktan alıp, sütü ılınmaya bırakın. Sütün içine serçe parmağınızı soktuğunuzda 10 saniyeye kadar parmağınızın dayanabileceği bir ısıda olması lazım. Ne çok sıcak ne çok soğuk. Isı ölçer ile ölçtüm yaklaşık 42 derece bir değere denk geliyor.
Isı istediğiniz seviyeye geldiğinde, sütün üzerindeki tabakayı bozmadan, kabın kenarından *mayayı ekleyip, yine sütün üstünü bozmadan dipten dipten sütü karıştırın ve kapağını güzelce kapatın.
Kapağını kapattıktam sonra, önce ince bir mutfak beziyle, sonra 2 kat havlu ve sonrasında da battaniye sarıp akşamdan sabaha kadar yaklaşık 6-7 saat dışarıda, evin kimsenin ilişmeyeceği bir köşesinde bekletin. Süt evin içinde oda hararetinde beklemeli. Sabah olunca kapağını açmadan doğruca buzdolabına koyup akşama kadar bekletin, sonra ertesi gün kapağını 2-3 saat kadar açık bırakıp dolabın içinde biraz da öylece bekletip sonra tekrar kapağını kapayın ve yine buzdolabının içinde akşama kadar bekletip kullanmaya başlayın.
Üzeri kaymaklı mis gibi yoğurdunuz hazır.Dediğim gibi hergün yaparsanız her akşam yoğurt yiyebilirsiniz.

*maya: mayanızı mutlaka önceden dolaptan çıkarıp oda ısısına gelmesini bekleyin yoksa yoğurdunuz yapışkan bir görüntüde olur.


Afiyet olsun !

14 yorum:

Unknown dedi ki...

içinde katkı maddesi yok ev yapımı daha ne olsun.ellerine saglık.bu arada sayfanı açınca tam ortada kocaman bir reklam gibi birşey çıkıyor.yazılar okunamıyor o yüzden.belki haberin yoktur diye söylüyorum.

lezzet sarayı dedi ki...

canım ellerine sağlık herşeyin evde yapılanı makbuldür benim için de

Zehra Gürgen dedi ki...

Bende evde yapıyorum, tadı nefis oluyor ev yapımının.ama şimdilerde toprak kapta yapma hevesindeyim. Bir arkadaşımda yemiştim enfes oluyor fazla suyu toprak kap çekiyor.
eline sağlık canım.

zeymurancafe.blogcu.com dedi ki...

ellerinize sağlık ev yoğurdu gibisi yok lezzeti apayrı.ev yogurdunun tadını bılenler marketlerde satılan yogurtları tuketemıyorlar.hem doğal,katkı maddesi yok hem lezzetli.bende yogurdumu kendım yapıyorum fakat tek farkla ben sütümü marketten değil besicilikle uğraşan bir aileden alıyorum.sizin yogurdunuzun da kıvamı iyi tutmuşa benziyor.bence herkes tarife kulak verip yoğurtlarını evde yapsınlar.hiç zor değil.

HUYSUZBALIK dedi ki...

Of ne güzel görünüyor hem de sağlıklı ve katkısız. Burada her gün taze süt alma imkanım da varken yapmıyorsam hiç yapamam ben bu ypğurdu :( Denesem mi acep :) Sevgiler...

Oglak Kizlari dedi ki...

Ohhhh mis.
Bende yoğurdumu evde yapıyorum. Bu aralar bende Zehra gibi toprak kap arayışındayım. Bakalım. Benim kullandığım süt Aysun the Sütçü nün sütü. Ihmm... Bak aklıma gelmişken kızıma yoğurt çıkarayım.

Kolay gele.
Agzı daimi bişeylere sulanan anne Çiğdem

sarımutfak-hande dedi ki...

ev yapımı gibisi yok bunun yerini birşey tutmuyor ellerine sağlık canım

bir dilim bir tutam dedi ki...

Petunyalarim sayfasinda "cikolata etkinligi" ni görüp tikladim.Ama burada böyle bir sey yok...!
Bir yanlislik mi var acaba.?

Adsız dedi ki...

çok güzel gözüküyo ben her denememde sulu oluyo niye acaba?blogunuzun arka sayfasını nasıl yaptınız kalpli olan kısmı çok güzel öğrenebilirmiyim?:)şeyma...

Mimosa Café dedi ki...

maya olarak hangi yoğurdu kullandın peki? ben de yapıyorum evde. fakat bu kadar kalıp gibi olmuyor daha yumuşak oluyor. bir de 6-7 saat bekleyince ekşimiyor mu? ben en fazla 4 saat tutuyorum da. tatlı yoğurt seviyoruz biraz. eline sağlık süper görünüyor valla.

gibi dedi ki...

Ne güzel eskiden eap evde yapılırdı yoğurtlar, harika tutmu,ienfes görünüyor ellerine sağlık..

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili özlem aslında daha evvelden takip ediyordum seni.lakin izlemeye almadığım için epey vakittir takip edemedim lezzetlerini.şahane lezzetler oluşturmuşsun yine.ellerine sağlık.izlemeye aldığım için artık daha sık görüşürüz inşallah.
yoğurdunu evinde mayalayanlara ve bunu istikrarla sürdürenlere bayılıyorum.yaklaşık6 aydır ben de evimde bebeğim için mayalıyorum.

etkinliğe başlamışsın.hayırlı olsun arkadaşım.banner ını bloğuma ekledim.kolaylıklar diliyorum şimdiden inş.katılacağım ben de.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

http://hobidunyam.womanforum.net tarafından düzenlenen
yemek etkinliklerinin SEVGILIYE OZEL TARIFLER *10* " Etkinliğine
ben http://balpare.blogspot.com/ ev sahibeliği yapacağım
30 Ocak-20 subat tarihleri arasında düzenlenen Sevgiliye Ozel Tarifler
Sevdiceğinize hazırlayacağınız tatlı,pasta,börek,yemek,çorba,salata vb.. her tarif kabulümdür.öyle aman aman illa özenilecek,harikulade şeyler beklemiyorum.hazırlayabileceğiniz ölçüde ne yapabilirseniz yeter. Sevdiceğiniz ne sever onu düşünün.en çok sevdiği çorbayı pişirip üstüne nanesini,pul biberini,yağını şöyle kalp şeklinde koymanız bile hem bir gülümseme sebebi olur,hem de etkinlik için harika bir resim.amann bizimki sevmez öyle şeyler demeyin.erkekler,babalar sevgilerini pek göstermezler.ama böyle küçük bir jest bile yaşı kaç olursa olsun içten içe (hani göstermese,belli etmese bile ) çok hoşuna gidecektir. sütlaç yapın mesela bir de tarçından kalp kondurun tamamdır.( şimdi bütün tarifler sütlaç olurmuş sakın ha:))))ben de yayınlarmışım etkinlik sonunda dermişim ki sevgiliye özel tarifler etkinliğimizin rakipsiz tek tarifi sütlaç oldu:) altına da link verirmişim Ayşe usulü sütlaç için tıklayın,Fatma usulü sütlaç için tıklayın.. sevgi ile yapılmış tüm ,sevdiceğin sevdiği bütün lezzetler olabilir. yanına bir kalp,(e tabi salata yapmışsak kalbi nereye konduracağız diyosunuz dimi:)-o zaman da yanına mini bir kurdele gül bile olsa tamamdır.)
yani ne diyeyim ,nasıl kandırıvereyim sizi katılmanız için:)
NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/
adresine başvurabilirler..

narcicegirengi dedi ki...

Harika puf noktalari paylasmissiniz. Benim icin cok onemli yogurdu evde hazirlamak hem de krema gibi olmali... Cok tesekkurler. Puf noktalarini bir dahaki denememde dikkate alacagim.
Sevgiler.