6 Aralık 2010 Pazartesi

Yoğurt "Deneme 1"

SNC10153

İnanamadım :) İlk denememden başaryla çıktım. Hep hayranlık duyardım, işte anlatırlardı, kapıdan süt aldım kaynattım yoğurt yaptım, sütlaç yaptım falan...Yaklaşık 1o gündür, kendi yoğurdumu kendim yapıyorum. Çok zevkli. Daha sağlıklı olması bir yana hiç de öyle zor birşey değilmiş. Lafı uzatmadan hemen nasıl yaptığıma geçiyorum. Aslında geçen seneden beri bir köşede durup duran bir yoğurt makinem vardı, sakın okumayı bırakmayın çünkü makinesi olmadan da yapmak çok kolay. Denediğim için her ikisini de anlatacağım.
Karşı komşum meğer kendi yoğurdunu kendi yaparmış, bu konu aramızda demek hiç gündeme gelmemiş ki bilmiyordum. Hal böyle olunca onun yoğrudundan maya almak kaçınılmaz oldu ve anlattıklarına harfiyan uyunca ortaya yenilesi bir ev yoğurdu çıktı. Öyle kapıdan falan da süt almadım, bildiğiniz marketlerde satılan günlük şişe süt ile yaptım.

Malzemeler
500 gr süt (günlük şişe süt)
1 yemek kaşığı yoğurt (mayalamak için)

Yapılışı
500 gr sütü kaynatmadan üzeri hafif pütür pütür olana dek ısıtın ve soğumaya bırakın. Ta ki içine parmağını soktuğunuzda dayanabilecek bir sıcaklığa erişene kadar, bu da yaklaşık 42-45 derece yapıyor, mutfak derecesi ile ölçtüm çünkü. Yoğurdu ya yoğurt yapacağınız kaba ya da makineye aktarın. Ben mayayı direk içine koyup hafifçe sütün dibinden dibinden biraz karıştırıp kapağını kapatın. Eğer makinede yapıyorsanız 6-7 saat makinede bekletin. Makinesiz yapıyorsanız, kabınızı önce mutfak havlusu, sonra 2 kat battaniye ile sarmalayı evin sıcak ve sakin bir köşesinde yine 6-7 saat bekletin. Ben akşamdan hazırlayıp makineye koyup sabaha kadar bekletin. Sabah da kalkınca kabı direkt buzdolabına kapağını açmadan koyup 2 gün bekletin. Dolapta bekledikçe daha koyulaşıyor. İşte bu kadar basitmiş.


Afiyet olsun !

8 yorum:

gulsev dedi ki...

Özlem bende uzun zamandır yoğurdumu kendim yapıyorum, mayayı kaybettiğimde organik yoğurt kullanıyorum. Sırada peynir yapımına soyunacağım, bence oda epey basit yanlızca vakit ayırmak gerekiyor.
Eline sağlık.

Unknown dedi ki...

Ben de yaparım tadı bir başkadır hatta dolaba koyup beklettikten sonra üzerine çıkan suyu da dökmem poğaça ya da böreklerde kullanırım ellerine sağlık

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Özlemciğim bende başaramayanlardanım ama seninkinde dikkat ettim açmadan dolaba koyuyorsun ben ise sabırsızlanıp açıyorum bu şekilde deneyeceğm ellerine sağlık sevgiler..

Unknown dedi ki...

Canim ellerine saglik .Neden bilmem son mayaladigim yogurt güzel olmadi sünüyordu yapiskangibi o zamandan beri satin aliyorum ilk firsatta deneyecegim .Sizlere afiyetler olsun canim öptüm.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Özlemciğim seni o kadar iyi anlıyorum ki ben de ilk defa kendi yoğurdumu yapmaya başladığımda çok heyecanlıydım ve ne mutlu ki ben de başarıyla çıkmıştım bu işin içinden. Ben şimdi bizim buralardaki yakın köylerden süt alıyorum ve onlarla yapıyorum yoğurdumu nefiiisss oluyor arada da süzme yoğurt yapıyorum.
Bu aralar da peynir yapmaya taktım ama ne zaman yaparım henüz bilemiyourm :))

Afiyetle ye canım yoğurtlarını...

Sevgiler,
Evrenr

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ne güzel görünüyor. Üstelik evde olduğu için içinde yağ ya da uzun dayanması için kimyasal hiç bir şey yok. Ellerine sağlık. Afiyetlerle yemen dileğiyle,
Sevgiyle kal.

Tülay Çulha Sarı dedi ki...

Özlem Hanım, ben de bebeğim ek gıdalara geçtiğinden beri yoğurdumu kendim yapıyorum. Tadındaki sadeliğe alıştıkça da hazır yoğurda değişmiyor insan. Hem daha doğal hem de dediğiniz gibi yapması öyle zor da değil. Elinize sağlık, sevgiler!

Mutfakpenceresicom. dedi ki...

Hayırlı sabahlar özlemciğim.Ev de yoğurdu hazırlamanın keyfi bir başka ben de o keyfi yaşayanlar biriyim herzaman kendi yoğurdumu yapanlardanım.Bir kere alıştımmı marketten alınanı zorunlu olmayınca yiyemiyeceksin.Ellerine sağlık nefis görünüyor.Sevgiler.