1 Aralık 2010 Çarşamba

Etli Pilav

SNC10139

Her bayram geleneksel olarak önce kayıvalidemin evine gider hep beraber bayram yemeği yeriz. Mönü her zaman fikstir, etli yaprak sarma (müthiş, müthiş, müthiş), etli pilav (mmmhhh yeme de yanında yat), kibe (ben yemesem de olur ama benim dışında herkes bayılıyo), etli patlıcan dizmesi (hiçbir zaman onun gibi yapamadım ne yazık ki), ezo gelin çorba ve salata.
Görüldüğü üzere herşey et üzerine, ama inanın her biri ayrı bir lezzet.
Bu bayram da aynı mönü vardı tabii...
Kibe ve etli pilav hariç diğerlerinin hepsini denedim ve fena da olmadı. Kibe'yi hiç saymıyorum çünkü yapabileceğim, daha doğrusu yapmak istediğim bir yemek değil. Mardinlilere özgü işkembe dolmasıdır. Ama etli pilav gerçekten çok lezzetli. Bu benim ilk denemem oldu ama sanırım birkaç deneme daha yapmam lazım. Yine de fena olmadı diyebilirim.
Tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 500 gr kuzu kuşbaşı
  • 2 çay kaşığı yenibahar
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağı
  • tuz

Yaplışı

Etleri biraz suda bekletip yıkayıp kurulayın ve yapışmaz tenecerede kavurun. Suyunu çektikten sonra çok kısık ateşte sık sık kontrol ederek 20 dakika kadar pişirin. Sonra üzerine 3 su bardağı kaynamış su koyun ve ateşi birazcık açıp (ortaya yakın) 30 dakika daha pişirin. Bu sürenin sonunda içine pirinçleri ilave etmeniz gerekiyor ama öncesinde pirinçleri yıkayıp süzün ve etlere öyle ilave edin. Ardından yağı, tuzu ve baharatları ilave edin.

Ben bu noktada tencerenin altını biraz daha açıp, pilavın üstü göz göz fokurdamaya başlamasını bekleyip ondan sonra tencerenin altını iyice kısıp 12 dakika pişmeye bırakıyorum. Ama pişirme süresinin arasında tencerenin kapağını açıp 1 kere bi tahta kasıkla çeviriyorum.

İşte bu kadar basit, umarım beğenirsiniz.

Afiyet olsun !

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Özlemcim ellerine sağlık pilav enfes görünüyor öpüyorum.

LEZZETİKRAM dedi ki...

nefiiis gözüküyor ellerine sağlık ;)

Oglak Kizlari dedi ki...

Özlem,

Afiyet olsun.
Her bayram anneannemin evinde de boyle bişey yapılır ama şekersiz olanı. Ihmmm.. yemede yanında yat. Hamilelikten önce et yemezdim ben şimdi, koyuni kuzu, dana anlamadan gidiyor. Ne oldu anlamadım.

Öperim
Etçil anne Çiğdem

Unknown dedi ki...

ellerinize sağlık aile ile yapılan her şey çok güzel bence

Pembe Tatlar dedi ki...

Özlemciğim çok sık yapmasamda çok severim elelrine sağlık canım foto harika:)

YeMeK vAkTi dedi ki...

Görüntü harika..Birde boll ayran yanına ohh mis